Smokva riznica zdravlja

Mnogima su smokve omiljena namirnica, ali osim zanosnog ukusa one imaju i veliku nutricionističku vrednost, jer blagotvorno deluju na više načina, jer obiluju vlaknima, mineralima, a nisu mnogo kalorične

Zdravlje 25.08.2015 | 13:00
Smokva riznica zdravlja

Bez obzira na to da li su crne, zelene ili ljubičaste, ukusne i sočne smokve su po mišljenju nutricionista "jedan od najsavršenijih proizvoda prirode", jer blagotvorno deluju na celokupno zdravlje.

* Sveže, kao i suve smokve obiluju vlaknima (2,9 - 3,2 g u 100 g plodova), i drugim dragocenim supstancama koje podstiču rad i čišćenje creva. Nema boljeg prirodnog laksativa od par svežih smokava i čaše vode pre doručka.

* Mada sadrže šećere, sveže smokve imaju samo 47 kalorija u 100 grama, zbog čega se posebno preporučuju u dijetalnoj ishrani. A zahvaljujući kalijumu, kalcijumu, magnezijumu, gvožđu, fosforu i vitaminima A i B grupe, predstavljaju savršeno sredstvo za okrepljenje i jačanje organizma. Ipak, treba imati na umu da sveže smokve imaju jače antioksidativno dejstvo nego suvi plodovi jer se prilikom sušenja neki antioksidansi uništavaju.

* Ova voćka je veoma otporna i retko je napadaju paraziti, pa joj nije potrebna nikakva hemijska zaštita. Zato slobodno, bez straha od pesticida, uživajte u njenim slatkim plodovima.

* Zbog velike količine gvožđa, kalcijuma i magnezijuma, suve smokve se posebno preporučuju osobama koje pate od anemije i ženama u menopauzi radi sprečavanja osteoporoze.

Novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Vjerujem da jeste

04.09.2015 20:27

Ali kad se stari ljudi navade na jednu vrstu hrane tesko je to promjeniti. Tata jeo banane dok mu se nisu zgadile. Onda konzervisano voce. Sad jede kruske da je to uzas. Zakocila sam ga malo sa secerom koji on ima i da se mora i slano jesti. Kad dodju smokve na red on ce izvoziti zeljezo.

ODGOVORITE
Name

nefretete

13.09.2015 19:46

Najbolja je uravnotezena ishrana.Ne valja preterivati ni u cemu.