Prijedlozi Sebastijana Kurca o migrantima

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc zahteva bolju zaštitu spoljne granice EU, kao i više nadzora zapadno-balkanske tranzitne rute.

Srbija 23.08.2015 | 12:06
Prijedlozi Sebastijana Kurca o migrantima

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh", izneo pet predloga za savladavanja azilantske krize i borbu protiv krijumčara ljudi.

Kurc se zalaže za međuanrodno delovanje protiv Islamske države, pri čemu smatra da bi Austrija trebalo da učestvuje u snabdevanju opreme.

Izbeglice, prema njegovim rečima, trebalo bi bliži njihovoj domovini da dobiju zaštitu.

"Moramo učiniti više na licu mesta i uspostaviti prihvatne centre za izbeglice koje beže od terora", poručio je Kurc.

On je naglasio da je neophodno da izbeglice svoje zahteve za dobijanje azila postavljaju u tim prihvatnim centrima u zemljama porekla ili susednim državama.

"Trenutno nemamo održivi sistem. Muškarci se bore sa krijumčarima ka Evropi, a slabiji - žena i deca, ranjeni - ostaju", ukazao je Kurc.

On se založio i za kvotu za rapsodelu izbeglica u EU.

"Nemačka kancelarka Angela Merkel je nedavno još jednom preduzela korake za bolju raspodelu, što u potpunosti podržavam", kazao je šef austrijske diplomatije.

On je svoj predlog uputio šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini pred konferenciju o Zapadnom Balkanu, koja će 27. avgusta biti održana u Beču.

"Potrebna je spoljnopolitička inicijativa EU za borbu protiv uzroka, pre svega terorizma Islamske države. EU mora prikazati veću aktivnost i tempo", smatra Kurc.

I austrijski vicekancelar Rajnhold Miterlener najavljuje da će se zalagati da se na spoljnim granicama EU stvore bezbednosne zone i prihvatni centri, što, kako dodaje, treba kombinovati sa kvotom za raspoldelu izbeglica u državama Unije.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

kontrapunkt

23.08.2015 10:26

Neko je dobro smjestio Njemačkoj.

ODGOVORITE
Name

beze

23.08.2015 19:21

Hoćeš reći , nama !

Name

Srbin

23.08.2015 10:31

Nekada ne tako davno kao i danas ste podržavali tu vjeru i taj narod dok je stvarao ne mire po Srpskim zemljama,danas ste došli na red vi iz EU ili tačnije NATO-a jer su Srbi odavno pokleknuli i idu putem nestanka.

ODGOVORITE
Name

Osvit

23.08.2015 10:34

Ironija sudbine je da izbjeglice iz ratom zahvacenih prostora sigurnost i srecu pokusavaju da nadju tamo odakle im je stiglo svo zlo u njihovu zemlju. Da li spontano ili planski od njihovog lidera cije granice stiti okean koji izbjeglice ne mogu preci. Izjava Austriskog ministra, izgradnja zida duz Madjarske jasno govore da zemlje EU ne zele izbjeglice i da ce uraditi sve da izbjeglice zadrze van svojih granica prije svega u Makedoniji Srbiji i BiH. Izgradnja prihvatnih centara u nasem regiou iako ce biti receno da ce se finansirati iz EU je neprihvatljiva za nas region jer ce to na kraju postati nas problem koji mi necemo moci rjesiti i koji ce sigurno destabilizovati region. Neka gospoda koja su odgovorna za ovu krizu to i plate i ako hoce naftu neka uzmu i izbjeglice. Mi im ne zelimo odmoci, ali na zalost pomoci ne mozemo.

ODGOVORITE
Name

ss

23.08.2015 10:54

Srbi opet da budu granicari izmedju muslimana i katolika.

ODGOVORITE
Name

mrka kapa

23.08.2015 12:13

Sve je ovo smisljeno odavno ! Amerikanci na ovaj nacin uticu na Evropu. U Siriji podrzavaju Asadove protivnike koji su jedni od glavnih krivaca patnje izbjeglica. Pitanje je koliko ce pripadnika ISIL-a uci u Evropu kao izbjeglice??? Eee...I to je smisljeno, nazalost!

ODGOVORITE