Maloljetni azilanti meta za trgovce ljudima

Maloletni migranti bez roditeljske pratnje su laka meta za trgovce ljudima, upozorio je Dragan Vulević iz Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja. Od početka godine 4.000 maloletnika stiglo u Srbiju bez pratnje roditelja.

Srbija 23.08.2015 | 11:26
Maloljetni azilanti meta za trgovce ljudima

On je kazao da se u prihvatnim centrima u Srbiji malonetnim migrantima pruža bezbednost, briga o zdravlju i egzistencijalni uslovi.

Vulević je rekao RTS-u da je u prethodnom periodu u prihvatilištima za smeštaj maloletnih migranata u Beogradu i Nišu bilo smešteno između 400 i 500 migranata bez pratnje odraslih.

"Mi toj deci obezbeđujemo bezbednost pre svega, brigu o zdravlju i egzistencijalne uslove. Zbog ovakve situacije koja je eksplodirala ne neki način, angažuju se svi kapaciteti u sistemu zdravstvene zaštite", ističe Vulević.

Pored toga, dodao je on, deci bez roditeljske pratnje se pruža i svaka vrsta pomoći koja je neophodna radi zaštite njihovih interesa.

"Dok borave u Srbiji, toj deci dajemo staratelja i obezbeđujemo im prevodioce kako bi deca bila upoznata sa svojim pravima. Zaista radimo sve što je moguće u ovom trenutku", napominje Vulević.

Spajanje sa porodicom preuzimaju UNHCR i Crveni krst

Vulević je rekao da se migrantima bez roditeljske pratnje pruža privremen smeštaj, a da spajanje sa porodicom preuzimaju UNHCR i Crveni krst.

"Činjenica je da se položaj ove dece zloupotrebljava i oni su laka meta za trgovce ljudima. Bitno je da sve institucije u Srbiji preventivno reaguju što brže, kako bi se ta deca spasla od trgovaca ljudima", kaže Vulević.

Alarmantne brojke

Vulević je istakao da se obezbeđuju adekvatni uslovi i posebnim kategorijama migranata - trudnicama, invalidima, majkama sa tek rođenom decom.

"Imamo slučaj invalida koji je smešten u našoj instituciji za invalidna lica", kazao je Vulević i napomenuo da je Ministarstvo pokrenulo dvogodišnji projekat "Podrška maloletnim migrantima bez roditeljske pratnje u Srbiji" uz finansijsku pomoć Švajcarske od oko 22 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, taj projkat podrazumeva uređenja i proširenja kapaciteta za prihvat migranata bez pratnje odraslih.

Od početka godine više od 15.000 dece prijavljeno je za azil u Srbiji, a njih oko 4.000 su bez pratnje odraslih.

Prema procenama još toliki je broj dece koja neopaženo pređu put od Preševa do Horgoša.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar