Licemjeri: Njemačka zarađuje na patnji

Pogledajte ove dve vesti: Nemačka je na grčkoj krizi zaradila 100 milijardi evra i ovo je verovatno najuspelija godina nemačke industrije oružja. Njihov zajednički imenilac je da Nemačka profitira na patnji drugih. 

Svijet 22.08.2015 | 07:40
Licemjeri: Njemačka zarađuje na patnji

Živimo vrelo leto naše beskrupuloznosti, dok u glas pevamo pesmu profitera: „Svaki posao je dobar posao. Biznis je uvek samo biznis, i dok svet propada“.

Institut za ekonomska istraživanja iz Halea izveštava: „U poslednjih nekoliko godina, uvek kada su stizale loše vesti o Grčkoj, na finansijskim tržištima su padale kamate na nemačke državne obveznice“. Ušteda Nemačke od 2010. je 100 milijardi evra.

Čak i kada bi Grčka obustavila otplatu dugova, Nemačka bi nastavila da zarađuje na grčkoj krizi. Šojble treba da se zahvali Bildu, jer je svaki njihov tekst protiv Grčke punio nemački budžet. Berzanskim jezikom rečeno, ovo je odlično obavljen insajderski posao.

Slično je i sa izvozom oružja, koji se u prvih šest meseci ove godine približio ukupnoj prošlogodišnjoj vrednosti. Tenkovi za Kuvajt, transporteri za Alžir, podmornice za Izrael – sve može. Ostale mušterije su Egipat, Sirija, Katar, Oman, Saudijska Arabija.

Nema rata ili sukobom pogođene oblasti bez nemačkog naoružanja. Ministar privrede Zigmar Gabriel objašnjava: „Ograničavanje izvoza nije poželjno“. I on i sindikat metalaca su zadovoljni i bez griže savesti, a novi moto je: U borbu za mir nemačkim naoružanjem.

Naš predsednik Gauk kaže da je Nemačka „čvrsta i pouzdana demokratija“ i da njena povećana odgovornost podrazumeva „da ne možemo unapred odbaciti upotrebu vojne sile kao poslednjeg sredstva“. Tako izvoz oružja postaje deo aktivne mirovne politike.

Angela Merkel nam objašnjava da „države koje su spremne da se angažuju“ za mir i sigurnost treba da budu odgovarajuće „osposobljene“ za to.

Nemačka nastupa kao krizni i ratni porfiter. Da li je to imao na umu ministar spoljnih poslova Štajmajer u svom čuvenom prošlogodišnjem govoru o principima: „U spoljnoj politici izostaju osećaji odgovornosti, pravde, pristojnosti i toga šta politka sebi sme, a šta ne sme da dozvoli“.

Izvor: Impulsportal

 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

potop

22.08.2015 06:06

Vesli Klark je davno nabrojao države u koje će oni da "uvode demokratiju"... Nijemci onda , samo prodaju oružje! Zato dobiju izbjeglice iz svih tih zemalja, sa kojima nema nazad, al' nema ni naprijed...kad ukapiraju, biće im kasno i svima nama zajedno s njima.

ODGOVORITE
Name

Gastarbajter

22.08.2015 07:42

Nije tačno. Njemačko društvo, u kome živim, sasvim sigurno ne bi moglo bez pridošlica i izbjeglica i sl. Prosto nema radne snage. Mora neko i da kopa, cisti, bude konobar....to prosječan Njemačkoj ne radi.

Name

CICA

22.08.2015 06:10

Izgleda, Hitler je jos uvijek ziv...

ODGOVORITE
Name

ante

22.08.2015 06:29

Dok se nekom ne smrkne drugom nece svanuti stara dobra izreka

ODGOVORITE
Name

niko

22.08.2015 07:47

Neka, radite sta god hocete jer mozete, ali znajte gladni drugovi ce kad, tad ponovo umarsirati u Berlin kao 1945-te, ovaj put nestace vasa izrabljivacko-kapitalisticka imperija zauvjek, a iznad Berlina vijorice se crvena zastava.

ODGOVORITE
Name

ej niko

22.08.2015 08:46

Ovakvu glupost kao sto ti iznosis, skoro nisam procitao u komentarima!!

Name

potez

22.08.2015 09:59

"Niko" je u pravu - tako će biti ! Ko ne vjeruje, nek provjeri !

Name

Re gastarbajter

22.08.2015 10:46

Zato ce ih Arapi i crnci i urokati.

ODGOVORITE
Name

Diaspora

22.08.2015 14:46

Ko umije njemu dvije, a vi se samo svađajte ne bi li opet zaratovali pa da i na vama se nesto sitno zaradi ono usput, ne razumijete vi globalnu ekonomiju i demokratiju.

ODGOVORITE