Haos ne jenjava: Suzavcem na migrante

Najmanje 10 izbeglica povređeno je kada je hiljadu njih pokušalo da probije blokadu makedonske policije na grčko-makedonskoj granici.

Region 21.08.2015 | 22:56
Haos ne jenjava: Suzavcem na migrante

U tom naletu i gužvi mnogi od izbeglica su se onesvestili, javio je Rojters navodeći izjave očevidaca.

Čuli su se vrisci, a medicinski radnici su pomagali onima koji su se onesvestili ili zadobili povrede.

Do gužve je došlo nakon što je policija danas dozvolila da nekoliko stotina najugroženijih izbeglica uđe u Makedoniju.

Ranije tokom dana, naime, stotine izbeglica i migranata pušteno je da uđe u Makedoniju iz Grčke i to samo nekoliko sati nakon što je policija pokušala da im spreči prolazak koristeći suzavac i šok bombe.

"Policija se razmakla i mi smo ušli, niko nas nije zaustavljao", rekao je jedan muškarac, ne navodeći svoje ime.

Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je nešto ranije saopštilo da će dopustiti ulazak ograničenom broju "ugroženih" migranata.

Znatno manji broj potvrda

Za razliku od prethodnih dana kada su izdavane potvrde za preko 1.300 stranih državljana na dnevnom nivou, u poslednja 24 časa taj broj je višestruko manji.

U periodu od 24 sata izdata je ukupno 181 potvrda stranim državljanima od kojih su njih 148 Sirijci.

"Ograničenom broju ilegalnih migranata koji spadaju u ugrožene kategorije je dopušten ulazak u Makedoniju i njima će biti obezbeđena pomoć u skladu sa mogućnostima države", navodi se u saopštenju makedonskog MUP-a, koji nije precizirao koje kategorije smatraju ugroženima.

Deo migranata se žali na policijsku brutalnost makedonskih bezbednosnih snaga. Oni kažu da je jednu ženu udario policajac i da se ona sada nalazi u bolnici, ali to za sada nije potvrđeno.

Na Železničkoj stanici u Đevđeliji se nalazi stotinak izbeglica iz grupe koja je uspela da uđe u Makedoniju.

Jedan migrant je nožem ubo policajca. Svedoci kažu da je policajac ranjen kada je tim makedonske specijalne policije prišao da migrantima kontroliše dokumenta. Jedan migrant je naglo potegao nož i ubo policajca u stomak, javlja makedonski portal Fokus.

Policajac je, kažu svedoci, pao i trzao se na asfaltu u grčevima dok nisu stigla ambulantna kola. Ne zna se da li je policajac preživeo, a o ovom događaju se očekuje saopštenje makedonskog MUP-a.

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Boki

22.08.2015 04:29

Uz duzno postovanje ali prvo sve ne lici na nuzdu i izbjeglistvo. Napasti policajca nozem kao ilegalni migrant je necuveno. Pola od njih su buduci isilovci u Evropi.

ODGOVORITE
Name

xxx

24.08.2015 14:40

Slažem se...bio sam izbjeglica, ali malo njih liči na izbjeglice...sada su u stanju da se tuku sa policijom,šta će biti nakon nekoliko mjeseci kada ga udomiš