Srbima ćirilicu ukidali s namjerom da ih unište

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas, povodom odluke lokalnih vlasti u Vukovaru u Hrvatskoj da zabrani isticanje natpisa na srpskom pismu, da je Srbima ćirilicu ukidao svako onaj ko je imao cilj da ih na ovaj ili onaj način kao narod satre ili uništi.

Srbija 19.08.2015 | 10:59
Srbima ćirilicu ukidali s namjerom da ih unište

U Srbiji je ćirilica zabranjivana tokom okupacije i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu i ne samo u Srbiji, nego i na svim prostorima gdje su Srbi živjeli ili gdje i danas žive i to je civilizacijsko pitanje, istakao je Selaković, gostujući na RTS-u.

Selaković je naglasio i da je lično veliki pobornik ćirilice, ali da bi “prvi ustao sutra kada bi neko u Srbiji lupao latinične table ili ukidao upotrebu tog pisma”.

Prema njegovim riječima, Srbija vodi odgovornu politiku koja treba da uspostavi mir i stabilnost u ovom dijelu Evrope.

“Ovo je pitanje nečega što popularno zovemo u pristupnim pregovorima evropskim standardima”, rekao je Selaković.

Na pitanje o izjavi ministarke spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesne Pusić da Srbija ne bi trebalo da koristi svaku priliku da zaoštrava odnose sa Hrvatskom, Selaković je odgovorio da Srbija ne koristi svaku priliku, da Srbija nije ta koja provocira, nego da Srbija djeluje mudro, odgovorno, ali ipak zna za granicu dostojanstva.

Prema pozitivnom zakonodavstvu Srbije, u nekom mjestu, gdje je u upotrebi manjinski jezik, potrebno je da na poslednjem popisu stanovništva ta manjina ima, ne manje od 15 procenata, dok je u Hrvatskoj to 35 odsto.

Selaković je podsjetio da pri tom Srbija stremi učlanjenju u EU, dok je Hrvatska već članica EU.

“I tamo, gdje nas ima kao Srba 35 odsto i više u Hrvatskoj, čak ni tamo sada ne možemo da imamo to pravo”, ukazao je Selaković.

“Ovo je civilizacijsko pitanje i očigledno da postoje pojedinci, to nije čitav hrvatski narod”, dodao je Selaković.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Patriota

19.08.2015 14:15

Samo mi čutimo i kad treba i ne treba oni svi mogu biti šta hoče a mi ostajemo to što jesmo PATRIOTE.

ODGOVORITE