Ukrajina dužna isto kao što je i Grčka

Ukrajina nema novca da isplati svoj javni dug i pod određenim okolnostima postoji rizik da se pretvori u zauvijek dužnu zemlju, rekao je Džefri Albert Taker, istaknuti saradnik Fondacije za ekonomsko obrazovanje.

Svijet 16.08.2015 | 13:40
Ukrajina dužna isto kao što je i Grčka

Ranije u avgustu, Ukrajina je uspjela da izbjegne tehničko neizmirenje isplaćivanjem 120 miliona dolara kupona evroobveznica. Slijedeće plaćanje, od 500 miliona dolara, trebalo bi da bude u septembru.

„Kreditori su uvek u lošoj situaciji pod ovim uslovima - nema se novca kako bi se imalo (za otplatu duga), ali oni i dalje žele svoj novac. A ja stvarno mislim da nema šanse da će Ukrajina biti u mogućnosti da plati ono što duguje, a 5 odsto neće popraviti problem… šest do dvanaest mjeseci od sada možemo gledati drugu Grčku“, rekao je Taker za „Raša tudej“.

Prema analitičarima, nova ukrajinska vlada nije preduzela značajne mjere za poboljšanje pitanja duga. Trenutno, kašnjenje u izmirivanju obaveza nije najgori scenario u poređenju sa problemima koji bi nastali mjerama štednje.

„Jedna stvar koju učite od međunarodne politike jeste da režimi mogu da dođu i odu, ali državni dug traje večno, osim ako ne postoji neizmirenje obaveza… Niko ne želi neizmirenje, ali ako ne možete da platite, ne možete platiti. Ukrajinska ekonomija je u slobodnom padu i ako oni mogu da dobiju malo više novca od MMF-a — ja ne vidim nikakvu drugu opciju. Nema poreske osnovice koja može da pokrije ovoliki dug“, istakao je Taker.

Memorandum o namjerama između Kijeva i Međunarodnog monetarnog fonda podrazumjeva restrukturiranje 22,7 milijardi dolara dugova, uključujući i dugove kompanija. Ova odredba je ključni uslov za pružanje Ukrajini 17,5 milijardi dolara finansijske pomoći u okviru četvorogodišnjeg programa proširenog finansiranja.

(Sputnjik)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Naci idiots

16.08.2015 13:21

Šta par nacista iz Kijeva uradi od Ukrajine! Uz pomoć svojih zapadnih "prijatelja".

ODGOVORITE