1000 Srba je navodno na meti džihadista

Skoro 1.000 naših građana radi i živi u zemljama u kojima sve snažnije haraju teroristi iz Islamske države Iraka i Sirije (ISIS). Iako samim boravkom u tim zemljama rizikuju živote, oni ne žele da se vrate u Srbiju jer su tamo zaposleni ili pak imaju porodice. Sigurno je da svi oni mogu biti ugroženi, odnosno ubijeni ili oteti od strane pripadnika ISIS-a. 

Srbija 13.08.2015 | 14:40
1000 Srba je navodno na meti džihadista

Februara ove godine, na području Libije, na obali Mediterana, pripadnici Islamske države brutalno su ubili 21 egipatskog hrišćanina.

Uprkos takvoj situaciji, u tim zemljama kojima hara ISIS i dalje živi skoro 1.000 naših građana, navode u Ministarstvu spoljnih poslova.

Ostalo ih je relativno malo jer su mnogi do sada evakuisani. Tako je u Tunisu oko 100 naših državljana, u Egiptu 287, u Iraku između 100 i 150, u Libiji oko 250, a u Siriji 100 do 150. Pojedini naši državljani ne žele da napuste te zemlje jer su radno angažovani ili su se tamo venčali – navode u MSP-u.

Isto tako dodaju da, Ministarstvo i diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije redovno i sa odgovarajućom pažnjom prate razvoj unutrašnje političke situacije u tim zemljama i održavaju stalni kontakt sa našim građanima koji tamo borave.

Posebna pažnja se posvećuje bezbednosti naših građana i članova diplomastko-konzularnog osoblja – ističu u MSP-u.

I vojnopolitički analitičar Ljubodrag Stojadinović ocenjuje da su svi koji žive u državama u kojima je aktivan ISIS ugroženi, pa tako i naši državljani.

igurno je da svi koji se tamo nalaze mogu biti ugroženi, odnosno ubijeni ili oteti od strane pripadnika ISIS-a. U tom smislu, pripadnik nijedne nacije nije zaštićen – napominje Stojadinović.

Međutim, Miroslav Lazanski, vojnopolitički komentator ocenjuje da naši državljani ipak nisu u opasnosti u istoj meri kao oni sa zapada.

Na meti ISIS-a su mahom muškarci koji su zapadnjaci il pak rade za zapadne kompanije. Mislim da im je i ovaj Hrvat bio meta jer je Hrvatska imala istraživanja nagre u Siriji i tu se konfrontirla sa islamskim faktorom. Mi pak nismo nikakav atraktivna meta jer nas ne doživljavaju ni kao verski ni kao kulturološki deo Zapada – smatra Lazanski.

Izvor: Telegraf

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Serafim

13.08.2015 12:39

Ja mislim da je sto Srba na platnoj listi dzihadista jer su odradili najvecu srpsku teritorijalnu i moralnu odnosno nacionalnu izdaju, od srpskih zemalja su stvorili Kosovo, Crnu Goru, Makedoniju i Bosnu prepunu islamista i mejtefa.

ODGOVORITE
Name

Re seriffime

13.08.2015 16:26

Ako ne znaš ćuti da ne ispadaš budala Serifime.

Name

zoom

13.08.2015 13:10

Veiki sukob na bliskom istoku je neizbježan.

ODGOVORITE