Evropski jubilej Partizana!

Prva utakmica plej-ofa za plasman u Ligu šampiona protiv BATE Borisova u Belorusiji, biće ujedno i Partizanova 100. u ovom takmičenju (uključujući nekadašnji format Kup evropskih šampiona). BATE perfektan u plej-of utakmicama.

Fudbal 13.08.2015 | 23:20
Evropski jubilej Partizana!

Kada budu istrčali na teren "Borisov Arene", fudbaleri Partizana ispisaće novu stranicu u istoriji kluba.

Biće to 100. utakmica Partizana u Ligi šampiona (bilo u kvalifikacijama, bilo u grupnoj fazi ovog takmičenja, ali i nekadašnjem formatu Kupa evropskih šamiona).

Partizan ima ovaj skor do sada: 39 pobeda, 22 nerešenih mečeva i 38 poraza.

Partizanovom protivniku, beloruskom šampionu to će biti 75. utakmica u najjačem evropskom klupskom takmičenju.

Beogradski klub je ispisao istoriju Kupa evropskih šampiona (sada Lige šampiona), jer je igrao PRVU utakmicu u tom takmičenju. Bilo je to 4. septembra 1955. godine na "Nasional" stadionu, protiv lisabonskog Sportinga.

Meč je završen nerešeno 3:3.

Prvi gol u istoriji KEŠ/LŠ dao je Žoao Baptista Martins (14. minut). Na toj utakmici, Martins i Miloš Milutinović postigli su po dva gola. Kretanje rezultata: 1:0 za Sporting, pa 1:1 (Milutinović 45'), pa 2:1 za Partizan (Milutinović 50'), zatim 2:2 (Žoakim Pedro Pačeko 65'), potom je Partizan opet poveo 3:2 (Stjepan Bobek 73'), da bi Sporting izjednačio (Martins 78').

Partizan je igrao u ovom sastavu:

Slavko Stojanović, Bruno Belin, Branko Zebec, Ranko Borozan, Čedomir Lazarević, Anton Herceg, Božidar Pajević, Prvoslav Mihajlović, Stjepan Bobek (kapiten), Miloš Milutinović i Marko Valok.

U revanšu u Beogradu (12. oktobra), Partizan je deklasirao Sporting 5:2, a blistao je Miloš Milutinović ili "Plava čigra" - postigao je četiri gola! Peti je bio delo Stanoja Jocića.

Zanimljivo je da je Partizan tada pozvan da igra to takmičenje ne na osnovu rezultata u tadašnjoj jugoslovenskoj ligi, već po rejtingu koji je uživao u Evropi. Pozvano je 16 najboljih klubova, po oceni UEFA. To su većinom bili prvaci vodećih država u fudbalu ili kllubovi koji su uživali najveći evropski rang, iako nisu bili šampioni. Među njima je bio i Partizan.

U prvenstvu, koje je završeno tog leta, Partizan je bio tek peti (prvi je bio Hajduk, sledili su ga BSK, Dinamo i Crvena zvezda), a od 1949. godine nije bio šampion države uopšte. Ali, u evropskim fudbalskim krugovima Partizan je bio veoma cenjen, pa mu je i stigao poziv da učestvuje u novom takmičenju po kup sistemu.

Još jedan podatak za anale klupske istorije Partizana: Saša Ilić će, ako bude igrao protiv BATE Borisova (u oba meča), doći do broja od 50 utakmica u Ligi šampiona (kvalifikacije ili grupna faza). On je nedavno proslavio veliki jubilej - odigrao je 100. utakmicu u SVIM evropskim takmičenjima.

Još nekoliko zanimljivih statističkih podataka pred duele BATE Borisov i Partizana:

- ovo će biti prvi put da se ova dva kluba sastaju u bilo kom evropskom takmičenju;

- BATE je neporažen u evropskim utakmicama (kvalifikacijama za LŠ) ove sezone - dve pobede i dva remija;

- BATE je pobedio u sva tri plej-ofa za plasman u LŠ do sada;

- BATE je izgubio samo DVE od 25 utakmica u kvalifikacijama za Ligu šampiona (15 pobeda, 8 nerešenih i dva poraza). Ta dva meča izgubio je od Helsinborga 0:3 2000. godine i 0:1 od Šahtjora Karagandija 2013. godine;

- Ovo će Partizanu biti prvi plej-of za plasman u Ligu šampiona od utakmice sa Anderlehtom (2:2, kada je pobedio na penale u Briselu), 2011/12. godine;

- Partizan ove sezone u kvalifikacijama za Ligu šampiona nije poražen u gostima (pobeda i remi).

Komentari / 0

Ostavite komentar