Analiza: Kako je Putin doveo Rondona u Vest Brom...?!

... I ko sledeći ide iz Rusije?!

Fudbal 13.08.2015 | 23:40
Analiza: Kako je Putin doveo Rondona u Vest Brom...?!

Zamišljamo scenu. Verovatno je bila nalik onoj čuvenoj kada Vladimir Putin naređuje oligarhu Olegu Deripaski da ponovo otvori zatvorene fabrike (i da mu vrati penkalo da ne zaboravimo). I ovaj put su ga iznervirali bogataši. Ovaj put oni u kopačkama. I pre svega ulickani Italijan koji je sedeo na klupi i zarađivao milione dok je nacija čupala kosu. Kap koja je prelila čašu verovatno je bio poraz od Austrije usred Moskve. Fabiju Kapelu uskoro je uručen otkaz. Ali Putin se tu nije zaustavio. Nešto je trulo u fudbalu koji u bazi od 140.000.000 miliona ljudi ne može da pronađe 23 kvalitetna igrača. Uprkos silnim ulaganjima.

Streljao je verovatno čelnike Fudbalskom saveza Rusije onim hladnokrvnim pogledom, sa njihovih lica slivale su se graške znoja. I onda naredba na koju ne postoji pravo žalbe – broj stranaca u nacionalnom prvenstvu ubuduće će biti ograničen na šestoricu. Ne na sedmoricu. Presečeno je tri dana pre početka ruske Premijer lige. Zakon o fizičkoj kulturi i sportu donet je na predlog Ministarstva sporta, ali svi tvrde da je u pitanju Putinov diktat.

Taj jedan stranac manje naizgled ne deluje toliko strašno. Ali u praksi nije baš tako. Šampionski Zenit je morao da reaguje. Solomon Rondon, venecuelanski napadač koji je prošle sezone postigao 13 prvenstvenih golova, prodat je Vest Bromvič Albionu za 17.000.000 evra. Trener kluba iz Sankt Peterburga Andre Viljas Boas nije bio zadovoljan. Za razliku od svojih domaćina u Portugaliji ne moraju da ćute na svaku zapovest predsednika.
"Ovo je kraj fudbala u Rusiji", zagrmeo je Viljas Boas.
"Ovo ograničenje je kraj razvoja ruskih fudbalera. Ako zbog nekih preporuka ne smeš da na teren pošalješ najjači sastav onda uništavaš konkurenciju".

Putin verovatno nije mogao da poveruje da ga kritikuje tamo neki fudbalski trener, ali sa stanovišta Zenitovog šefa struke povoda za brigu je na pretek. I posle Rondonove prodaje Zenit u igračkom kadru ima još devetoricu stranaca. Sa dolaskom Artjoma Dzjube, 194 centimetara visokog golgetera iz Moskve, Rondon je bio najmanje bolna žrtva. Ali i dalje bolna.
"Rondon je otišao samo zbgo ograničenja u broju stranaca. Dakle drugi najbolji strelac lige je jednostavno morao da napusti Rusiju. Naravno da ćemo bez njega biti slabiji. On je bio izuzetan igrač i izvanredna osoba", komentariši mrzovoljni Portugalac.

Trener Vest Broma Toni Pjulis verovatno još ne može da shvati kakav je dragulj dobio. U jeku krize oko Ukrajine Putin je nesvesno učinio veliku uslugu Englezima. Barem onom delu kojem je fudbal ipak najbitnija stvar na svetu.

Komentari / 0

Ostavite komentar