Moćnici drobe Srpsku pravoslavnu crkvu

Šta se krije iza sve češćih pokušaja otimanja hramova i imovine SPC u eparhijama van Srbije? Na našoj baštini žele da prave nove državne crkve u mnogim zemljama.

Srbija 11.08.2015 | 08:15
Moćnici drobe Srpsku pravoslavnu crkvu

Namera kosmetske albanske vlasti da otme hramove SPC i prijavi ih Unesku kao svoju crkvenu baštinu deo je starog plana o proširenju Albanske pravoslavne crkve na teritoriju Raško-prizrenske eparhije.

 

Sada se radi o tome da se Albanska pravoslavna crkva proširi iz Albanije i preuzme eparhiju SPC na Kosmetu, ili da se počne sa stvaranjem nove Kosovske pravoslavne crkve na temeljima hramova SPC, što zagovaraju Albanci iz Prištine.

Na ovo upozorava istoričar Veljko Đurić Mišina, koji je reagovao na izjavu patrijarha Irineja kojom je poglavar SPC upozorio na tendenciju da se otimaju hramovi SPC, i to širom sveta.

Otimanje srpskih hramova je u karakteru albanske vlasti, a nažalost, i u karakteru Amerike i EU - rekao je patrijarh Irinej.

Zbog razbijanja Jugoslavije i Srbije tokom devedesetih godina, od 38 eparhija i mitropolija SPC većina se nakon stvaranja novih država na Balkanu našla u inostranstvu.

SPC na Balkanu i u svetu ima dve stotine hramova i grobalja od Aljaske, Severne i Južne Amerike, preko Južne Afrike i Evrope do Australije i Novog Zelanda. U Srbiji je ostalo samo petnaest eparhija.

Temelj srpstva

Rasejana po svetu, SPC je lak plen otimača - kaže Đurić.

Naime, tvorci novog svetskog poretka napravili su plan drobljenja Srpske pravoslavne crkve na čijoj baštini će da prave nove državne crkve u Hrvatskoj, Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori i Americi.

Konačni cilj je uništenje srpskog naroda i srpske države, jer otimanjem duhovne baštine SPC, koja uživa ogromno poverenje samog naroda, ruše se i temelji čitavog srpstva.

Jugoslovenski komunisti su na temeljima SPC osnovali Makedonsku pravoslavnu crkvu i dali joj autokefalnost 1967. godine. Makedonija je tom prilikom otela Ohridsku arhiepiskopiju SPC.

Planirali su komunisti i stvaranje crnogorske pravoslavne crkve, ali to nisu ostvarili jer je država SFRJ propala u krvavom građanskom ratu.

Nova vlast u Podgorici stvorila je početkom devedesetih Crnogorsku pravoslavnu crkvu kao nevladinu organizaciju koja je registrovana u Policijskoj stanici na Cetinju.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC je jedina institucija u Crnoj Gori koja nije pod kontrolom režima - kaže dr Budimir Aleksić, iz Cetinjske bogoslovije.

Režim zato vrši pritisak na Mitropoliju kako bi se promenio njen kanonsko-pravni status, odnosno da bi se stvorila "autokefalna crnogorska crkva".

Namera DPS-a

Demokratska partija socijalista radi na stvaranju "jedinstvene pravoslavne crkve" kroz političku integraciju SPC i kanonski nepriznate CPC u jednu koja će se zvati - pravoslavna crkva Crne Gore.

Prvi plan drobljenja i usitnjavanja SPC načinjen je u Trećem rajhu. Nemačka vlast je, na primer, u Srbiji 1941. nudila stvaranje srbijanske pravoslavne crkve, a naredne 1942. su fašisti u NDH osnovali Hrvatsku pravoslavnu crkvu.

Taj proces kod Hrvata je nastavljen i početkom 21. veka - upozorava Veljko Đurić Mišina.

Hrvatske aspiracije za otimanje hramova SPC ponajbolje je izrekao Ivo Matanović, predsednik Udruženja hrvatskih pravoslavnih vernika, koji je još 2010. prorekao da treba "uzeti sve hramove SPC u Hrvatskoj".

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 0

Ostavite komentar