Elektroprivreda štedi preko leđa radnika

Rukovodstvo „Elektroprivrede Republike Srpske“ zbog složene situacije u tom preduzeću pokrenulo je pregovore sa sindikalnim organizacija od kojih traži izmjene i ukidanje pojedinih odredbi Posebnog kolektivnog ugovora.

Republika Srpska 07.08.2015 | 15:30
Elektroprivreda štedi preko leđa radnika

Od radnika iz elektro-energetskog sektora traži se da prihavate ukidanje naknada za ogrev i zimnicu, koje su u većini preduzeća isplaćuje u ukupnom iznosu od 840 maraka u vidu struje, i smanjene plata, a sve zbog teške situacije u Elektroprivredi, koja je, kako se navadi u Zaključcima kolegija direktora, a koji su u posjedu BN televizije, prouzrokavana odlaganjem poskupljenje cijene struje.

“Ukidanjem materijalnih davanja radnicima po osnovi zimnice i ogreva, značajno bi se smanjili troškovi poslovanja MH “ERS” na godišnjem nivou, kao i reakcije javnosti vezano za tarifni postupak i povećanje cijene električne energije.
Zbog ozbiljnosti aktulene poslovne situacije u Mješovitom Holdingu “Elektroprivreda Republike Srpske”, Kolegij direktora ukazuje na neophodnost smanjenja ukupnih troškova poslovanja, pa i ličnih primanja radnika. S tim u vezi pregovore sa sindikatima treba voditi odgovorno, a imajući u vidu svu složenost situacije, treba učiniti napor da se sa sindikatom postigne dogovor kako Poslodavac ne bi bio prinuđen da jednostrano otkaže Posebni kolektivni ugovor”, navodi se u Zaključcima kolegija direktora MH “Elektroprivrede”.

Rukovodstvu Elektroprivrede nije teret 600 novih radnika koji su primljeni u izbornoj godini, u najevećoj mjeri po partijskim listama, ali zato jesu invalidi rada.

“Kolegij direktora podržava nastojanje Matičnog preduzeće da se izmjene zakonska rješenja kojim bi se omogućili penzionisanje invalida rada po sili zakona ili da se primjene drugi modaliteti statusnog rješavanja invalida rada (kroz otkup staža I sl) i time rasterete zavisna preduzeća za troškove plata i drugih naknada za te radnike”, stoji u Zaključcima.

U Elektroprivredi ranije su isticali da su vlastitim sredstvima sanirali štete od poplava 2014.godine, a da im veliko opterećenje predstvalja izdvajanje za Fond solidarnosti. Međutim, sada se predlaže “Elektro-Krajini”, “Elektro-Bijeljini” i “Elektro-Doboju” da od Fonda traže novac za nastale štete.

“Podneošenje zahtjeva je opravadano, obzirom da su navedena preduzeća pretrpijele velike štete, da u sopstvenim sredstvima djelimično sanirala nastale štete i da se do sada nisu pojavljivala sa zahtjevima prema Fondu solidarnosti za korištenje sredstava Fonda, a objektivno postoje razlozi za to”, navodi se u Zaključcima.

Prema zaključcima Kolegija od poskupljenja cijene električne energije neće se odustati, ali će zato Elektroprivreda tražiti ukidanje obaveze plaćanja prema Fondu solidarnosti i dati prijedlog da se nađu novi izvori za Fond, a kao primjer je navedno izdvajanje po utrošenim impulsima mobilne telefonije. To bi vjerovatno onda značilo da građani Srpske mogu očekivati i veće račune za električnu energiju, ali neka nova poskupljenja:

“Kolegij direktora je saglasan da Matično preduzeće pokrene inicijativu za izmjenu pojedinih odredbi Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje energije, na način da se predloži vraćanje rješenja iz predhodnog zakona kojim se utvrđivala visina tih naknada, čime bi se ukinula obaveza plaćanja prema Fondu solidarnosti. Kao zamjena za ovu naknadu predložiti druge izvore za Fond solidarnosti (n.p.r. naknada obračunata utrošene impulse u mobilnoj telefoniji)”.

Kako će reagovoti radnici elektro-energetskog sektora na ove prijedloge biće poznato u srijedu kada će se u Višegradu sastati rukovodstvo Elektroprivrede sa predstvancima sindikalnih organizacija.

(BN TV)

Komentari / 31

Ostavite komentar
Name

inge

07.08.2015 13:36

Ha ha ha, kad nisu u stanju voditi zlatnu koku, šta onda jesu! Struja je odavno postala najtraženija roba! Ali kad se sve pokrade kroz tendere, heb'ga, ne ostane ništa...

ODGOVORITE
Name

Mi sami

09.08.2015 07:44

Ko ih ebe i onako su dosli preko SNSD-a tamo....

Name

Batman

07.08.2015 13:41

Pocelo je...

ODGOVORITE
Name

dosta djeteline

07.08.2015 13:46

Dosta vise samo djeteline,morate malo i slame ko i mi.

ODGOVORITE
Name

kameleon

07.08.2015 13:59

Odmah zaposlenima u EP-u ukinuti privilegiju na besplatne kilovate. To je klasična diskriminacija.

ODGOVORITE
Name

BGD

07.08.2015 14:23

Prvo neka sebi direktori smanje plate...

ODGOVORITE
Name

dodje

07.08.2015 14:36

Vrijeme da je svako placen za ono sto zna raditi....kupljene diplome a osnovno znanje se nema...malo cemo ih kod privatnika da vide kako se za sjedanje prima plata regres i ima odmor godisnji......dodje vrijeme!!!!!

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

07.08.2015 14:52

Ma direktori traže smanjenje plata direktora. gdje bi oni smanjili plate radnicima, to su SNSD direktori, iz mjesne zajednice Laktaši Donji. Ne bi oni to nikada. Milorad je 2006-te rekao, "Može bolje". To su potvrdili Pavić i Djokić. Prema tome evo sve je bolje nego 2006-te. Nemamo ni Telekom ni stotine drugih preduzeća, pa čak ni banjalučku Mljekaru, koji će nam kur*c.

ODGOVORITE
Name

pero popovic

07.08.2015 15:28

Naizad jedna dobra vijest. A kada ce sebi smanjiti plate i otpustiti visak radnika sto su zaposlili RADI GLASANJA.

ODGOVORITE
Name

rudar

07.08.2015 16:33

...prosjecna plata u Elektroprivredi BiH je 1600 KM, dok je u Elektroprivredi RS 1000. Je li to bolji i stabilniji entitet? Otpustite aktiviste koje ste zaposlili i gdje ima po dvoje i troje iz kuce da rade, smanjite sebi plate, pa onda pricajte o radnicima. Dobićete jedno 2000 rudara ispred ove zgrade pa da vas vidimo onda mozgovi...

Name

Simo

07.08.2015 16:47

Neka otpuste ovi 600 sto su primili i sebi smanje plate ibice dobro. Hoce da oduzmu sva prava radnicima i da je banda proda.

Name

Radenko

07.08.2015 15:49

Da je neko iz Sekte dobro mislio Republici Srpskoj ne bi dozvolio da plata uhljeba sa godinu dana staza i sa zavrsenim najgrdjim privatnim fakultetom bude 1300 KM.Ovih dana su pune novine oglasa za primanje po Vladi, Poreskoj itd, mora Zeljko legalizovati radna mjesta za svoje dovedene u prethodnom periodu pa da od septembra zabrani zaposljavanje.A ima da stizu odbijenice onima koje je muka natjerala da konkurisu na ta mjesta, a sanse su im vece da dobiju na srbijanskom Lotu.Kad sve ovo gledam zao mi je svakog svog minuta ucesca u ratu cim sam pomogao da se stvori ovaj yebodrom za podobne koji se ponasaju kao da im je sve ovo cacevina, a nas tretiraju kao robove.

ODGOVORITE
Name

Žandar.

07.08.2015 16:21

Svima struja po istoj tarifi.Kakvi regresi, i zimnice.Mi smo branili krvlju centrale, i nigde nas nema!!! Dosta više lopovluka.

Name

p.j.

07.08.2015 16:25

Tako i treba. To je vec davno trebalo ukinuti, a dodju i iskljucuju struju u I.Sarajevo za 15km. Sramota. Ponasaju se ko siledzije. Radujem se sto ce im ukinuti privilegije. I jos treba smanjiti plate, pa da i oni osjete kako vecina naroda zivi. Pa ko hoce neka radi ko nece neka napusti. ... Navikli da jedu sa drzavnih jasli.

ODGOVORITE
Name

knez

07.08.2015 17:42

Pod hitno da se ukinu sve privilegije,dosta je više muže.

ODGOVORITE
Name

krle

07.08.2015 17:50

REFERENDUM za ukidanje privilegija

ODGOVORITE
Name

Slav

07.08.2015 17:53

Treba znati nesto i napraviti, a ne samo dizati kredite i trositi

ODGOVORITE
Name

radnik EPRS

07.08.2015 18:23

Dragi direktori kad ukinete ovo sto ste naveli drzite dobro gace kad se radnici usk....

ODGOVORITE
Name

re radnik EPRS

07.08.2015 19:26

Jednostavno, ako ti se ne sviđa potraži drugi posao sa više privilegija, na koje si očito navikao. Taj koji ti se više ne sviđa, mnogi će dočekati obijeručke.

Name

radnik EPRS

07.08.2015 20:13

Nisam vam ja kriv sto ste isli u pogresnu skolu

Name

Владо Бања Лука

07.08.2015 19:07

Плата љекара почетника-специјализанта у бањалучком Клиничком центру и бањалучком Дому здравља је 1180 КМ. Људи раде одговоран посао за двоје (јер је мањак радне снаге) и завршили су најтежи могући државни факултет. А у Електропривреди, СНСД-ови ухљеб са shit дипломом приватног факултета има плату од 1300-1500 КМ. Па сад ви реците јел то нормално? Не кажем да треба смањивати плате у електропривреди, нити отпуштати раднике, само кажем какав је то систем вриједности у Републици Српској?

ODGOVORITE
Name

333

07.08.2015 19:17

Plate radnika najmanje 1.000,00 KM zimnica,regres,subvencije za struju.Pa dokle.Kod mene u kuci nitko ne radi a moram platiti sve.Sto se tolika hampa digla oko otpustanja radnika-Pa nitko od njih nije dosao na posao putem konkursa,vec stranackom linijom.

ODGOVORITE
Name

Rudonja

07.08.2015 23:22

Razmišljanje velikog broja ljudi se može okarakterisati kao klasična srpska kletva "da komšiji crkne krava". Da li ste se ikada zapitali šta dobija ostali narod ako se radnicima ERS smanji plata, ukinu zimnica i ogrjev? Struja sigurno neće pojeftiniti,već će za koji mjesec poskupjeti. Na svaku isplaćenu platu, zimnicu i ogrjev se uplaćuje još oko 70% poreza i doprinosa po raznim osnovama (Penzisko-invalidsko osiguranje, Zdravstveno osiguranje, Porez, Zapošljavanje, Dječija zaštita, Fond solidarnosti). Ovo znači mnogo manje novca za penzionere, zdravstvo, školstvo, policiju, vojsku i sve druge budžetske korisnike. Tako da ćemo u suštini svi još gore živjeti. Ko će profitirati od ovoga smanjenja plata? Političari, koji se nalaze na raznim direktorskim funkcijama, koji gotovo po pravilu nisu učestvovali u ratu (nisu branili ERS), ali su potpuno lojalni su i poslušni stranci, dok su za posao uglavnom potpuno nesposobni (što se vidi iz rezultata poslovanja). Na ovaj način oni će da uštede značajnu sumu novca koju će preko namještenih tendera da "ispumpaju" iz ERS-a, da bi se pripremili za sledeće izbore, a vjerovatno nešto ostane i njima. Takođe, za sledeće izbore će moći da zaposle još 600 članova stranke u ERS. Ovi zaposlenici uglavnom ne dolaze u ERS da rade, nego da primaju dobre plate i da se usavršavaju (uplaćuju rate) na privatnim fakultetima kako bi još više napredovali, i dobili još veće plate. To su zaposlenici koje narod pominje da ništa ne rade a primaju velike plate, jer njihovo ponašanje iritira sve normalne ljude. Prave radnike ERS-a ne možete ni vidjeti, jer oni moraju da rade i da zarade plate za sve zaposlene. Najtužnije od svega je da radnici po pravilu imaju mnogo manje plate od zaposlenih (članova stranke). Dokaz da neko u ERS-u ipak radi, je to što se mi danas dopisujemo-ima struje (proizvedena i uspješno isporučena). Na kraju bih zamolio sve kolege koji kritikuju ERS, da naprave razliku između ZAPOSLENH i RADNIKA, jer radnici ničim nisu doprinijeli propasti Elektroprivrede, koju će vlast najvjerovatnije uskoro morati prodati i to za sitne pare.

ODGOVORITE
Name

E baš

08.08.2015 10:24

Si rudonja. Po tvojoj logici nama običnim smrtnicima, koji jedva plaćamo račune osnovnih komunalija, biće još teže ako se ovim ukinu bezobrazne privilegije koje im ni po Božijem zakonu ne pripadaju.Oni će biti još bezobrazniji pa će poskupiti struju.Nedaleko od mene živi bračni par koji radi u ED. Oni na ime ogreva i zimnice godišnje dobiju 1600 maraka džabne struje, koju ne mogu ni potrošiti. Ja postavljam pitanje zašto se umjesto njima ne uvedu beneficije socijalno ugroženim u Republici Srpskoj, višečlanim porodicama, nezaposlenim borcima, invalidima itd. A za ovoga što je završio pravu SNSD školu, tačno je da bez SNSD knjižice ne možeš ništa. U ED Pale radi čovjek, elektro inženjer sa završenim fakultetom u Sarajevu prije rata, koji ne može biti ni šef poslovnice jer nije član SNSD-a.

Name

Boki

08.08.2015 02:24

Volio bi da stede i preko mojih ledja jer oni imaju najbolja primanja,regrese,topli obrok i mnogo toga sto drugi mogu samo da sanjaju!

ODGOVORITE
Name

Novica

08.08.2015 07:30

Niko da kaže koliki iznos sredstava je proćerdan na tzv radničkim sportskim igrama! U stvari je to direktno prelivanje sredstava elektroprivrede u privatni džep ministra Bogdanića, vlasnika banje u Tesliću!Po istom principu bahatosti kupuje se oprema skupe trenerke i patike u buticima čiji su vlasnici odani SNSD-u! Sramota!

ODGOVORITE
Name

vidim ja

08.08.2015 09:44

Zlatanu glava otekla od brige... Na godišnjem odmoru, mandat istekao, kao i svima u upravi, a sve po moru, Zlatiboru, Toplicama, itd, itd.... A po radniku da udarite? Mislim da nece moci, DIZITE SE LjUDI, bice kasno...bojim se, radnicka ce djeca bez hljeba ostati, neki su vec.

ODGOVORITE
Name

Neobaviješteni

08.08.2015 12:46

Volio bih da mi neko objeasni da li je po zakonu, i kako se zove (ogrev, zimnica, regres ili nekako drugačije) isplata novca "na ruke" u privatnim firmama? Da li se na te isplate plaćaju porezi i doprinosi, pa da i zajednica ima koristi od toga? Moj prijatelj radi u privatnoj firmi i ima veću platu od mene koji radim u javnom sektoru, ali mu se na račun isplaćuje samo jedna trećina plate. Takođe, interesuje me kolike su plate u privatnom RiTE Stanari, zašto se niko ne buni na njihove basnoslovne plate a kopaju "naš" ugalj. Da li istina da su plate u državnoj administraciji, koja se finansira iz budžeta, veće nego plate u privredi koja puni taj isti budžet?

ODGOVORITE
Name

Bond

09.08.2015 08:15

Pa dovoljno su i ti isti radinici zgrtali pare preko ledja firme... i tako su svi tu dosli preko veze

ODGOVORITE
Name

Ранко75

09.08.2015 12:30

Обавезно укинути бесплатне киловате јер је ту ријеч о дискриминацији осталог народа, отпустити ЗАПОСЛЕНЕ њих 600 бескорисних партијских гласача који имају и те како добре плате а никаква корист од њих осим што су гласали за СНСД. Смањити превелике плате директорима и остале принадлежности којима се испумпава новац из ЕП нпр. радничке игре у Теслићу... Забранити партијска запошљавања и запосленим смањити плате које су превелике па ето онда пара колико треба за социјална давања, инвалиде, демобилисане борце ВРС и породице погинулих...Струја би онда за домаће потрошаче могла бити и јефтинија. А то да би се урадило неопходно је прво смијенити директорски кадар у ЕП и дати им одмах раскид уговора о раду да не би више тровали ово јавно предузеће.

ODGOVORITE
Name

Novica

10.08.2015 06:25

Pripovetke Radoja Domanovića odlično odslikavaju današnje stanje. Normalan čovek se nadao i očekivao da društvo postaje uređenije odgovornije i transparentnije! Umesto toga samo se dešavaju izrugivanja svaki dan i na svakom mestu da se čoveku prosto gadi! i kao slepcima koji ne znaju i ne vide ništa se serviraju kao nekakve mere.... smešno ! Toliko bahaćenje sa prinadležnostima nije valjda viđeno ni u jednom sistemu u svetu, počev od visine plate koje su određivane bukvalno prema slici, zloupotreba na svim tenderima, zloupotreba javnih sredstava po raznim "igrama", zloupotreba službenih automobila od dolaska na posao do vozanja članova familije od direktora, izvršnih direktora do sekretarica, raznoraznih ugovora o djelu kojima se "plaćaju" različite radnje i aktivnosti...itd,itd Radoje se prevrće u zemlji što danas nije živ da ispriča i odslika stanje svijesti današnjih "junaka"!

ODGOVORITE