U Trebinju otvoren festival mediteranskog i evropskog filma

Treći festival mediteranskog i evropskog filma otvoren je sinoću Trebinju dodjelom nagrada "Zlatni platan" za izuzetan doprinos evro-mediteranskoj kinematografiji glumcima Petru Božoviću i Nedi Arnerić, umjesto koje je odličje preuzeo kolega Radoš Bajić.

Republika Srpska 04.08.2015 | 08:06
U Trebinju otvoren festival mediteranskog i evropskog filma

Festival je otvorila slovenačka glumica Savina Geršak, koja je rekla da je u Trebinje došla "po staru Savinu", koja je ostala u sjećanjima publike prije 30 godina.

Geršakovoj, koja je smatrana za jednu od najljepših glumica bivše Jugoslavije, sinoć je uručena "Izuzetna povelja Leotara" za poseban umjetnički pečat u mediteranskom filmu.

"Ovo nisam očekivala. Nemam riječi i zaista ste me iznenadili. Hvala vam", istakla je Geršakova.

Petar Božović, doajen srpskog i jugoslovenskog glumišta, zahvaljujući za dodijeljenu nagradu za izuzetan doprinos evro-mediteranskoj kinematografiji, rekao je da bi došao u Trebinje i da ne prima nagradu.

"Trebinje je grad u kojem bih voleo da živim", rekao je Božović, nakon što mu je nagradu uručila Geršakova, što je pozdravljeno gromoglasnim apaluzom trebinjske publike.

Iako nije bila u mogućnosti da dođe u Trebinje, okupljene je u Kulturnom centru Trebinje tonskim zapisom pozdravila laureat "Zlatnog platana" Neda Arnerić, u čije ime je nagradu primio reditelj i glumac Radoš Bajić.

"Ova nagrada mi je specijalno značajna, posebno jer se desila posle Milene Dravić, koja je ovu nagradu dobila prošle godine. To me obavezuje da svojim radom dokažem da sam je zaslužila", rekla je Arnerićeva i dodala da misli da je nagrada uslijedila nakon uloge u filmu "Za kralja i otadžbinu", reditelja Radoša Bajića.

Radoš Bajić je rekao da je u Trebinju ponovo poslije 25 godina i čestitao ovogodišnjim laureatima, te prenio publici najljepše pozdrave Nede Arnerić.

"Ovaj festival ima perspektivu i nadam se da će postati prepoznatljiv. Došao sam u Trebinje da dam svoj skroman doprinos", dodao je Bjaić, pozivajući publiku da sutra prisustvuje premijeri njegovog filma "Za kralja i otadžbinu", koji će biti prikazan u 20.00 časova na Ljetnoj sceni Kulturnog centra.

Grad Trebinje je, uz Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Upravu za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, ovogodišnji pokrovitelj festivala.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

hercegovac

04.08.2015 20:39

Dobro dosli u RS!

ODGOVORITE