Skupština Kosova izglasala Spec. sud

Skupština samoproglašenog Kosova podržala je danas formiranje specijalnog suda za zločine koje su počinili pripadnici bivše terorističke OVK.

Srbija 03.08.2015 | 20:11
Skupština Kosova izglasala Spec. sud

Za amandmane na Ustav kojim se prihvata preporuka međunarodne zajednice o obaveznom formiranju specijalog suda glasala su 82 od prisutnih 117 poslanika, protiv pet, dok su dva bila uzdržana.

Izmjene Ustava stupaju odmaha na snagu.

Osnivanje specijalnog suda inicirano je izvještajem Dika Martija o trgovini ljudskim organima, a okončano istragom specijalnog tužioca Klinta Vilijamsona.

Sjedište specijalnog suda biće u nekoj od zemalja sa kojom predsjednik Suda, koji će biti stranac, potpiše sporazum, navodi se u odluci i dodaje da će svi optuženi dobiti novčanu pomoć iz budžeta Kosova za troškove odbrane.

Zasjedanje koje je počelo jutros bilo je prekinuto više od dva i po časa, poslije čega su opozicioni poslanici predvođeni Aljbinom Kurtijem, Fatmirom LJimajem, Ramušom Haradinajem i njegovim bratom Dautom, optužili ministra spoljnih poslova Hašima Tačija i aktuelnog premijera Isu Mustafu da su izdali ideale za koje su se borili pripadnici tzv. OVK.

Ramuš Haradinaj ponovio je jutrošnje konstatacije da se formiranjem specijalnog suda potvrđuju optužbe da je "Kosovo monstrum država" i da je "nastala na zločinu", te dodao da neće postaviti crveni tepih Tačiju kada se bude vraćao iz Specijalnog suda kao što je on njemu kada se vratio iz Haškog tribunala.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Fljora Brovina rekla je da je zajedno sa tadašnjim izaslanikom američkog predsjednika za Balkan Ričardom Holbrukom u oktobru 1998. godine u Juniku kod Dečana, sačinila uputstvo o djelovanju i ponašanju pripadnika tzv. OVK.

"Pripadnici OVK su se pridržavali tog uputstva a svjedoci da je u njegovom sačinjavanju učestvovao Holbruk jesu Limaj i Ramuš /Haradinaj/", rekla je ona iznoseći uvjerenje da SAD neće dozvoliti da budu gonjeni "borci za slobodu albanskog naroda na Kosovu".

Tači je u završnom obraćanju zatražio da poslanicima budu dostavljeni transkripti sa sastanaka koje je on kao vođa "OVK", a kasnije i kao premijer, vodio sa međunarodnim zvaničnicima, kako bi se uvjerili da sve što su radili pripadnici "OVK", a kasnije i kao lideri institucija, radili uz znanje i "veoma, veoma jaku podršku međunarodnih prijatelja, posebno SAD".

"Sve što se dogodilo na Kosovu se dogodilo uz podršku SAD, EU i NATO-a", rekao je Tači.

Predsjednik parlamenta Kadri Veselji ocijenio je da je specijalni sud rezultat nespremnosti Kosova da zaštiti svjedoke zločina koje su počinili kriminalci.

"Specijalni sud će suditi onima koji su odgovorni za zločine kojih je bilo", rekao je Veselji i ocijenio da će formiranjem specijalnog suda samoproglašenog Kosova biti skinuta oznaka "zemlja kriminala".

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Баја

03.08.2015 23:28

Јао, јао, коме ће да пресуде, нађу једног човјека који је при смрти и ухапсиће га, и оптужити ! Пошто је стари чича у годинама и убрзо умире суђење се обуставља и на крају: ТРЕСЛА СЕ ШУМА РОДИЛА СЕ >> АМЕБА БАКТЕРИЈА

ODGOVORITE