Zeman: SAD krive za ilegalne migrante

Za sadašnji ilegalni priliv izbjeglica u zemlje Evrope krive su SAD i države koje su isto tako vodile "nerazumnu" politiku u Iraku, Libiji i Siriji, rekao je predsjednik Češke Miloš Zeman.

Svijet 03.08.2015 | 15:00
Zeman: SAD krive za ilegalne migrante

"Sadašnji migracioni talas u Evropi nastao je zbog lude ideje da se izvede invazija u Iraku, gdje se navodno nalazilo oružje za masovno uništavanje, koje na kraju nije pronađeno. Desila se i zbog lude ideje da se zavede red u Libiji, a zatim u Siriji", rekao Zeman u intervjuu listu "Blesk".

Zeman je dodao da je uvjeren da su slične akcije postale razlog za nastanak sadašnjih terorističkih režima, što je dovelo do nekontrolisanog priliva imigranata u evropske države.

Predsjednik Češke naglasio je da su za to krive ne samo SAD već i one evropske države koje su koordinisale akcije protiv Libije.

On je izjavio da namjerava da predloži na narednoj sjednici Generalne skupštine UN da se uspostavi sistem takozvanih plavih šljemova — zajedničkih jedinica koje ulaze u tu organizaciju, prenosi "Sputnjik".

"Za sada bi ih činile specijalne snage koje će biti angažovane u likvidaciji baza za obuku terorista. Upravo se tim i treba sada baviti, a ne upadati negdje sa tenkovima, artiljerijom i pješadijom", smatra Zeman.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Oko sokolovo

03.08.2015 14:50

Sve to je posljedica nakaradne ideje o čečtvrtom rajhu. Još 1988 godine sam izjavio da će oni napraiti gadnih problema i problema. Rušenje berlinskog zida i ujedinjenje dvije njemačke je bio start tog procesa. I napravili su problema. Jugoslaviju su potpuno razvalli a ekonomski potpuno uništili pola država evropskog kontinenta. Za njih četvrti rajh nema cijenu.

ODGOVORITE
Name

prle

03.08.2015 15:48

Samo polako sve će se vratiti onima koi su izazvali ove nesreće jer su glupi i nevide da je sve povezano i ništa se nemože uraditi drugom a da ostaneš nedodirljiv.

ODGOVORITE