Parlament FBiH usvojio Zakon o radu

Predstavnički dom Federalnog Parlamenta BiH usvojio je novi Zakon o radu nakon desetosatne, burne rasprave.

Bosna i Hercegovina 01.08.2015 | 07:30
Parlament FBiH usvojio Zakon o radu

Zakon je podržan sa 50 glasova "ZA", 28 glasova "protiv" i bez suzdržanih glasova. Prethodno je Novalićeva vlada odbila svih 45 amandmana, a usvojila dva koja su predložili Dennis Graz iz Naše stranke te Azra Hadžiahmetović iz SBiH, koji će biti uvršteni u kolektivne ugovore.

Fadil Novalić, premijer FBiH kazao je da oni koji su podržali zakon zapravo ljudi koji su pokazali da su na evropskom putu.

Novalić je istakao da su juče stigle brojne čestitke predstavnika EU zbog usvajanja Zakona o radu.

Premijer FBIH istakao je da je Zakon o radu morao ići u hitnoj proceduri jer jednostavno nema više vremena za čekanje, mada ostavlja dosta prostora za socijalni dijalog.

Sjednica je trajala od 14:00 sati, a čitava dva sata se usaglašavao dnevni red.

Opozicija je pokušala skloniti tačku Zakona o radu sa dnevnog reda, no, to zbog njegove hitnosti nije prošlo.

Savez samostalnih sindikata BiH ranije je najavio generalni štrajk ukoliko Zakon prođe na Predstavničkom domu, a njihovi predstavnici bili su prisutni na današnjem cjelodnevnom i cjelovečernjem zasjedanju u zgradi Parlamenta FBiH.

Budući da je zakon usvojen, čeka se njihova konačna odluka o štrajku, i kada bi eventualno mogao stupiti na snagu.

Izvor: N1

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

rale

01.08.2015 05:50

Samo nam ostaje da nikada ne glasamo za stranke koje u parlamentu podrze zakon o radu,tako kada ovaj zakon bude usvojen u Republici Srpskoj, nemojte glasati za stranke koje ga podrze,mada u RS.u,nema nijedna stranka protiv ovoga zakona, moguce da prodje jednoglasno.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

01.08.2015 08:03

Nije vise bitan predlagac koliko je bitno da se ovaj zakon usvoji i prodje, a sve samo iz jednog razloga a to je da se napokon dira u osinjak, budzetski korisnici i javna preduzeca. Ova ogromna neradnicko potrosacka skupina godinama zive parazitski , osigurana kroz zakone gdje im jednostavno niko nista nije mogao , a mi smo trebali sve to gledati i raditi za njih. Napokon se dira u najvece neprijatelje ove nase zajednice i gdje se isti taj neprijatelj trenutno grcevito brani lazima , frustracijom i laznim patriotizmom. P.S. Komentar prenesen sa jednog drugog portala , naravno slazem se sa cinjenicama !

Name

Alf

01.08.2015 06:17

Ovo nije dobro sto vi radite,nemojte misliti da necete odvesti narod Bosne i Hercegovine u pakao,a vlastiti narod u ropstvo i nestanak.

ODGOVORITE
Name

sos

01.08.2015 06:18

Pa taj Zakon ne dotice ove koji su ga izglasali! E bas nas tretiaju gore nego ZIVOTINJE-STOKU,?!!

ODGOVORITE
Name

Radnik

01.08.2015 07:29

Treba sad sve sravniti sa zemljom, pa opet iz pocetka lagano...

Name

Dva crna gavrana

01.08.2015 06:59

Uz ovakve zakone idu i mnogo drugačiji sindikati: pametniji, pošteniji, principijelniji, odlučniji, energičniji, revolucionarniji, beskompromisniji...., nezavisni od političkog i poslovnog tajkunluka, dakle sve ono što danas nisu.

ODGOVORITE
Name

sarajlija

01.08.2015 07:07

Ovo je prava vlada. Puna zgrada policije dok su donosili zakon pobjegli na tajni izlaz a sve to dovrsili po noci. Sindikat je sa njima u dogovoru ono malo naroda sto je se diglo je radi reda. De smo mi dosli kao drustvo a de cemo jos doci kad nasi politicari bjeze od svog naroda ni jedan politicar ne smije sam prosetati gradom toliko je uvjeren da ga narod voli. Ovo sve dok su spremali narod su zabavljali ratnim temama i sad ce i Dodik isto potjerat taj zakon . Kada mi necemo sami sebi pomoc neka nam je Bog na pomoci,ovo je se moralo zaustaviti.

ODGOVORITE
Name

Zero

01.08.2015 07:50

Sve zakone treba uskladiti sa zakonima EU. Radnik je placen za svoj rad i moze zivjet ko gospodin od toga.

ODGOVORITE
Name

Pero

01.08.2015 08:30

Odlicna vijest!!! Radnicka bagra ce biti jos kaznjena, jos ce imati neizvjesniju buducnost, bice otpustana opet kako partijski mocnici budu zeljeli....zato ce da skace sa zgrada na glavu, da se vjesaju po supama i parkovima, da gledaju djecu koja nema nikakvu buducnost, da pucaju u sebe oruzjem koje su sacuvali jer ih politicari plase novim ratovima. Ali zato buducnost imaju djeca nasih politicara i mocnika jer izgleda da smo se za to borili. Dobro je reko Rambo, narod je glup.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

01.08.2015 11:30

Ovaj narod je zbilja stoka.