Veto Bošnjaka ide na Ustavni sud Srpske

Na Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske danas nije postignut dogovor o vetu Bošnjaka na odluku Narodne skupštine o referendumu u Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH, te će ona biti upućena na odlučivanje Ustavnom sudu Republike Srpske.

Republika Srpska 30.07.2015 | 13:28
Veto Bošnjaka ide na Ustavni sud Srpske

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske je 23. jula pokrenuo pitanje povrede vitalnog nacionalnog interesa na odluku Narodne skupštine o referendumu u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH, koja je skupštinska većina u Srpskoj usvojila 15. jula. 

Najavili su i da će zatražiti ocjenu ustavnosti Zakona o referendumu u Srpskoj. 

Predsjedavajuća Zajedničke komisije Nada Tešanović istakla je na pres-konferenciji da je bilo očekivano da nema saglasnosti o ovom pitanju. 

Sada će veto Bošnjaka biti upućen na odlučivanje Ustavnom sudu Republike Srpske, a Tešanović smatra da taj sud neće prihvatiti odluku Kluba Bošnjaka da pokrene pitanje zaštite vitalnog interesa na odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu. 

Odluka će u Ustavni sud Srpske biti upućena u roku od sedam dana, a taj sud onda ima 30 dana da odlučuje o ovom pitanju.

Potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Senad Bratić potvrdio je na pres-konferenciji da će Bošnjaci tražiti ocjenu ustavnosti i Zakona o referendumu te ponovio da Narodna skupština nema mandat da odčuje o pitanjima s nivoa BiH, kao što je pravosuđe.
 
Vijeće naroda Republike Srpske jučer nije usaglasilo stavove o vetu Kluba Bošnjaka u vezi s održavanjem referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Klubovi Srba, ostalih i Hrvata, osim dva delegata iz HSP-a, izjasnili su se da odlukom Skupštine Srspke referendumu nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Revanš

30.07.2015 11:49

Sada je vrijeme da se Selman zahvali Baji što ga kao nestručnog a podobnog stavi na najviše funkcije i omogući da se preko njih obogati...

ODGOVORITE
Name

vrijeme kurve, fukare i budale

30.07.2015 17:08

Ko se smije kladiti da će Ustavni sud ovaj put presuditi u korist Bošnjaka. Zato jer će im tako biti naloženo. Odličan način da se Dodik izvuče. Providni su. Sve ovo vam organizovano rade.

ODGOVORITE
Name

RE

30.07.2015 19:19

U KORIST PRAVA

Name

Geography

30.07.2015 19:23

Ja sam odmah nakon sto je Dodick imao sastanak sa Vucicem rekao da ce biti tako da ce Bisnjaci uloziti veto i gle cuda sud ce presuditi u njihovu korist i ako svaki puta lagano odbije njihove zalbe