Predsjednička kampanja ili cirkus?

Cirkus ili govor budućeg predsednika Amerike – ovakvu dilemu ima američka javnost otkako se u trci za predsedničkog kandidata Republikanske stranke pojavila rijaliti zvezda i milijarder Donald Tramp.

Svijet 26.07.2015 | 18:00
Predsjednička kampanja ili cirkus?

Stručnjaci smatraju da je nedostatak jakog kandidata u Republikanskoj stranci razlog negativne kampanje.

Aferu sa privatnom elektronskom poštom preko koje je kandidatkinja za predsednika Amerike Hilari Klinton slala i službene prepiske komentarisao je i Donald Tramp.

Kako kaže, nije mu jasno kako neko takav uopšte može da se kandiduje za predsednika. Jednako oštru retoriku Tramp koristi i za stranačke protivkandidate.

Dok većina nominovanih članova partije tvrdi da milijarder Donald Tramp ekscentričnim govorima šteti ugledu stranke, svaki četvrti glasač republikanaca ipak bi glasao za njega.

"Islamistički terorizam jede velike porcije Bliskog istoka. Bogate se, a ja se s njima takmičim. Mekejn nije ratni heroj. On je ratni heroj zato što je bio zarobljen", rekao je Donald Tramp, predsednički kandidat, za Republikansku stranku.

"To što je gospodin Tramp rekao za senatora Mekejna je neprihvatljivo. Senator Mekejn je ratni heroj po svim osnovama", kaže Bil de Blasio, gradonačelnik Njujorka.

Sa svim detaljima koji su do sada izneti u trci za kandidata republikanaca, nameće se logično pitanje: da li je ovo najprljavija kampanja koju je Amerika do sada videla? Kako pojedini analitičari smatraju, nije.

Tramp nije "rodonačelnik" negativne kampanje. Predsednički kandidat Tomas Džeferson je još na izborima 1800. svog protivkandidata Džona Adamsa nazivao pogrdnim imenima. Čini se da današnji kandidati samo nastavljaju tradiciju.

Tramp nema političko, ali ima rijaliti iskustvo i zbog toga su mu govori, smatraju stručnjaci, na ivici kontroverze. Ipak, nije sasvim jasno kako je dospeo na vrh republikanske liste.

Negativno, ali ništa novo u predizbornim kampanjama u Americi. A da li će ishod biti pozitivan i za koga, znaće se tek u novembru 2016. godine.


Komentari / 0

Ostavite komentar