Srbija: Posjekli drvo staro šest vijekova

Hrast u selu Savinac, star više od 600 godina, posečen je tokom protekle noći, saopšteno je iz lokalne mesne zajednice. Hrast su jutros posekla trojica radnika koje je anažovalo Građevinsko preduzeće "Planum".

Srbija 23.07.2015 | 14:15
Srbija: Posjekli drvo staro šest vijekova

Kako su ti radnici izjavili za agenciju Beta, sečenje je počelo u pet časova, a završeno uz 6,30 kada je hrast oboren, a meštani im nisu pravili nikakve probleme.

Dvojica radnika nisu želela da kažu svoja imena, a Dragan Jovčić (53) iz Belanovice kod Ljiga je rekao da su radili sa tri testere i da nikada u radnom veku veći hrast nije odsekao.

"Nemam nikakvih predrasuda što sam ovo učinio niti strahujem za posledice jer su crkveni velikodostojnici dali saglasnost da se odseče, a za 20 godina bi se i sam osušio", rekao je Jovčić.

Ogroman panj je u sredini potpuno istrulio i niko od građana ne želi da dođe da ga vidi.

Prema navodima agencije Beta, građevinsko preduzeće je angažovalo radnike firme iz Beograda da poseku hrast.

Radnici raskrčuju teren kako bi mehanizacija azerbejdžanske firme "Az Virt" nastavila izgradnju na Koridoru 11.

"Hrast posečen na nedostojanstven način"



Hrast - verski "zapis" na trasi autoputa Beograd - Južni Jadran, na deonici od Ljiga do Preljine, posečen je "na nedostojanstven način", rekao je predsedni Mesne zajednice Miliša Nikolić, a nalogodavci su to uradili u mraku, krijući se od javnosti.

- Ako je hrabrost trebalo da se sruši, trebalo je to učiniti tokom dana, uz prisustvo sveštenika jer je to drvo svetinja staro preko 600 godina i nije red da se seče kada vampiri izlaze - rekao je Nikolić agenciji Beta.

On je dodao da je svestan da je hrast osušio, ali da je njegova seča učinjena na "nedostojanstven način".

On je istakao da meštani Savinca neće prilaziti mestu gde se nalazio hrast, niti će organizovati bilo kakve proteste jer je to već gotova stvar.

Seču hrasta najavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, a meštani su joj poručil da dođe i sama to uradi.

Izvor: Beta

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

kamion

23.07.2015 13:06

Mislim da se kod ovog hrasta snimala jedna scena za sivi kamuon crvene boje

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

23.07.2015 15:01

Idioti. Hrast je preživeo Turke, Švabe i komuniste. Ali na žalost nije Srbe.

ODGOVORITE
Name

Zoran

23.07.2015 18:08

Kaže preko 600 godina . Znači ,zametnuo se dok su još zemljom hodali savremenici Kosovske Bitke i pada Carigrada . Sujevjerje ili ne , ja to nikad ne bih uradio . Pazite 600 živo , raste , razvija se , ptice se gnijezde , kolike je hrastova izraslo iz njegovog ploda koji je vjetar odnio ... a sa druge strane kratka pamet koliko nekoliko desetina eura i projekat koji se radi a da se ne obiđe trasa . Sujvjerje ili ne , suvjerje sigurno nije da tu pameti nema .

ODGOVORITE