Sjeća li se iko popisa?

Iako su rezultate popisa stanovništva u BiH najavljivali u junu, to se izgleda neće desiti tako skoro. Prvo su bili sporni stalni stanovnici, sad treba da usaglase pravila...

Bosna i Hercegovina 23.07.2015 | 08:50
Sjeća li se iko popisa?

 Direktor Zavoda za statistiku RS Radmila Čičković izjavila je da će konačni rezultati popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH biti poznati kada bude napravljen jedinstven program za obradu podataka.

Čičkovićeva je dodala da je potrebno napraviti jedinstven program za obradu podataka i da rezultate popisa možemo očekivati kada sve tri statističke institucije usaglase pravila.

Čičkovićeva je rekla da je program urađen, ali da nije jedinstven zato što nisu usaglašena pravila i "redoslijed koraka kroz ta pravila".

"Da imamo danas usaglašen jedinstven program imali bismo rezultate za dvadeset ili mjesec dana", naglasila je Čičkovićeva.

Ona je rekla da nema usaglašenosti između statističkih institucija jer postoje različiti stavovi o određenim pitanjima.

"Jedno od pitanja za utvrđivanje rezidentnog stanovnika jeste da li da se koristi pitanje broj 40 koje se odnosi na mjesta rada i školovanja lica koje je popisivano. Smatramo, a to je u skladu sa standardima i zakonom, da se to pitanje prilikom utvrđivanja rezidentnog stanovnika, osim pitanja od jedan do sedam, mora obavezno koristiti", navela je Čičkovićeva.

Ona je pojasnila da je zakon dao definiciju uobičajenog stanovnika i da ona podrazumijeva da se koristi i ovo pitanje.

Prema njenim riječima, etnička struktura stanovništva nije rađena.

"Čitali smo tekstove u nekim medijima gdje se iznose određeni podaci o etničkoj strukturi. Nama ti podaci nisu poznati, a oni će svakako biti poznati kada se utvrde ova pravila i kada se utvrdi rezidentni stanovnik", rekla je Čičkovićeva.

Ona je rekla da će sve varijable koje su bile prisutne u pitanjima na popisnici biti javne i transparentne.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

tradicija

23.07.2015 08:00

Ražanj spreman , zec u šumi !

ODGOVORITE
Name

vuper

23.07.2015 08:02

Zar ovde treba komentar, kad nikom popis nije potreban, narod se brine o sebi a vlasti ovo ne treba.

ODGOVORITE
Name

IT

23.07.2015 08:47

De vi objavite sirove podatke, pa nek svako sebi pravi rezultate po svojim pravilima. Kad i ako se dogovorite o proceduri, tamo negdje 2045-e, onda objavite zvanične rezultate!

ODGOVORITE
Name

mis

23.07.2015 09:13

Naravno da ne objavjluju cuvaju posao sve te agencije skupo kostaju ovaj narod ne daj boze da nas je ko kineza trebo bi vijek da objave to je nerad.

ODGOVORITE
Name

Zero

23.07.2015 11:59

Draga Radmila , pa pitanje 40 ,mjesto RADA i SKOLOVANJA za rezidentnog stanovnika je bas pukotina. Onda nece biti 60 posto ljudi rezidentni jer nemaju mjesto RADA il nisu SKOLOVANI. Znaci racunajte da ima u cjeloj RS samo 300 hiljada rezidentnih stanovnika.

ODGOVORITE