Pentagon: Ubijen lider ogranka Al Kaide

U napadu koalicionih snaga predvođenih SAD, u Siriji je ubijena ključna figura opasnog ogranka Al Kaide - Muhsin al-Fadli, saopštio je danas Pentagon.

Svijet 22.07.2015 | 11:20
Pentagon: Ubijen lider ogranka Al Kaide

Al-Fadli je poginuo 8. jula u napadu iz vazduha na vozilo kojim je on putovao, kod grada Sarmada u Siriji, rekao je portparol Pentagona Džef Dejvis, a prenijela agencija AP.

On je dodao kako je Al-Fadli bio "jedan od tek nekoliko povjerljivih vođa Al Kaide koji je unaprijed dobio informaciju o planu napada u SAD 11. septembra 2001".

Dejvis nije izneo više podataka od napadu u kojem je poginuo lider ogranka Al Kaide, pa se ne zna da li je napad izvršen dronom ili letjelicom kojom je upravljao pilot.

Al-Fadli je bio vođa grupe Horasan, koja je okupljala operativce Al Kaide poslate iz Pakistana u Siriju da osmišljavaju napade na mete na Zapadu.

Američki zvaničnici navode da je grupa Horasan zvanično dio ekstremističke organizacije Al Nusra front, sirijskog ogranka Al Kaide.

Američki Stejt department je nudio nagradu od sedam miliona dolara za informacije koje bi vodile do hapšenja ili smrti Al-Fadlija, koji je ranije živio u Iranu.

Prošle jeseni se pojavila informacija da je on ubijen, koja se pokazala kao lažna.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

info tamo info ovamo

22.07.2015 09:58

Možda i on ovo čita.

ODGOVORITE
Name

Iskreno govoreci

22.07.2015 19:36

Na prste jedne ruke mogu izbrojati maminu porodicu, a tako je i kod oca. Svi su skoro pomrli ili poginuli. Nicija smrt me ne raduje pa ni ove osobe. Nikad ne citamo da je neko potvrdio od porodice o poginulom. Pentagon kaze i to je Amen. U Boga sam prestala vjerovati 2008. i Amen ili Amin ne spominjem vise. Sad to uradih jer kad noc dolazi svi mi moji dragi na um padaju. Ko sam ja? Srpkinja.

ODGOVORITE
Name

Crni

23.07.2015 04:35

Taj nije vidio ni lista od Alkaide a već ga pretvorili u piljavinu ...

ODGOVORITE