Video: Dibaba srušila jedan od najstarijih svjetskih rekorda!

Etiopska atletičarka srušila svetski rekord na 1.500 metara star 22 godine!

Ostali sportovi 18.07.2015 | 15:40
Video: Dibaba srušila jedan od najstarijih svjetskih rekorda!

Uspešna tradicija se nastavlja! Kao i prethodnih godina kada su beleženi izuzetni rezultati, i ove sezone u Monte Karlu srušen je jedan od najstarijih rekorda.

Na mitingu Dijamantske lige Genzebe Dibaba postavila je novi svetski rekord u trci na 1.500 metara.

Dibaba je ostvarila rezultat 3:50,07 minuta i za 39 stotinki oborila rekord Kineskinje Ku Junksija koji je postavljen u septembru 1993. godine.

Taj rekord jedan je od najstarijih, a do mitinga u Monaku činio se i nedostižnim, budući da je trener Junksije Ma Junren dokazano u vreme kada je kineska takmičarka postavila rekord koristio neuobičajena sredstva za poboljšanje rezultata svojih atletičara.

Uprkos tome, rezultat je priznat, jer nikada nije pronađeno da je Kineskinja koristila neku zabranjenu supstancu pre nego što je zablistala na kratko i postavila gotovo neverovatan rezultat.

Genzebe Dibaba (24), poznatija kao mlađa sestra trostruke olimpijske pobednice Tiruneš Dibabe, već je ove sezone imala najbolji rezultat na svetu na 1.500 metara. Ona je postavila novi rekord Afrike na takmičenju u Barseloni - 3:54,11 minuta i sa velčikim samopouzdanjem stigla je u Monte Karlo.

Svežina koju je pokazala na trci u kneževini, daje nadu da bi i na Svetskom šampionatu u Pekingu narednog meseca mogla dodatno da spusti granicu...

Genzebe je do sada beležila mnogo bolje rezultate u dvorani nego na otvorenom, što potvrđuju i dve zlatne medalje na Svetskom dvoranskom prvenstvu. Etiopljanka je vlasnik dvoranskog svetskog rekorda na 1.500 metara, rezultatom 3:55,17 minuta.

Komentari / 0

Ostavite komentar