Grčka: Bukti šumski požar na Peloponezu

Tri sela su evakuisana na grčkom poluostrvu Peloponezu, pošto ih je rano jutros zahvatio veliki šumski požar, nošen jakim vetrovima, javile su agencije, izveštavajući da je vatra izbila i u predgrađima glavnog grada Grčke, Atine, iznad koje se vije gust crni dim.

Svijet 17.07.2015 | 14:16
Grčka: Bukti šumski požar na Peloponezu

Za sada nema izveštaja o žrtvama.

Tim od 30 vatrogasaca sa 10 vozila i najmanje jedan helikopter učestvuju u gašenju plamena, navodi Asošijeted pres.

TASS izveštava, pozivajući se na grčku protivpožarnu službu, da je požar izbio na planini Imitos, desetak kilometara od centra Atine i da su kuće u opasnosti.

Požar je zahvatio jednu od padina i gore drveće i žbunje, a žitelji obližnjeg rejona se evakuišu.

Pozivajući se na očevice, ruska agencija navodi da se prostor zahvaćen plamenom širi, ka istorijskom manastiru Svetog Jovana, i ka atinskim četvrtima Iliupoliju i Karei.

Čitava Atina je u dimu zbog snažnog vetra.

Grčku je poslednjih dana zahvatile velike vrućine i živa u termometru pokazuje između 35 i 38 stepeni Celzijusovih u hladu.

Snažan vetar širi plamen i u oblasti Lakonija na Peloponezu, gde su ka jednoj plaži upućeni čamci obalske straže kako bi spasili približno stotinu ljudi koji su se sakrili od plamena.

U toj oblasti vatrena linija se protegla na 15 kilometara i na njegovom gašenju angažovane su sve raspoložive snage sa Pelponeza.

Evakuisana su tri sela i dva dečja kampa.

"Vatra je prošla kroz dva sela, spaljujući kuće", kazao je gradonačelnik grada Monemvasia Iraklis Trikilis za TV Skaj.

"To je pravi pakao, jer postoji na stotine džepova vatre", dodao je on.

Šef civilne zaštite Tazos Mavropulos rekao je da su pojačanja iz celog područja pristigla na to područje.

"Mi smo evakuisali dva sela i letnji kamp", kazao je Mavropulos, dodajući da je operacija komplikovana zbog planinskog terena i olujnih vetrova.

U gašenju požara učestvuje više od 120 vatrogasaca sa 50 vatrogasnih vozila, blizu 30 vojnika, četiri aviona i dva helikoptera, navodi AP.

Portparol vatrogasne službe Nikos Congas je upozorio da bi moglo biti još veće štete.

Jedan od sedam protivpožarnih aviona u Lakoniji morao je prinudno da se spusti, a dva pilota nisu povređena tom prilikom.

Portparol vatrogasne službe Nikos Congas je upozorio da bi moglo biti još veće štete od požara, jer su vetrovi suviše jaki i ne očekuje se njihovo slabljenje, prenosi AFP.

Rojters izveštava da su predstavnici ministarstva odbrane informisali premijera Aleksisa Ciprasa o požarima.

Komentari / 0

Ostavite komentar