Đoković: Neuspjesi me učinili jačim!

Najbolji igrač sveta Novak Đoković izjavio je da je mnogo naučio iz neuspeha u prvom delu karijere, što mu je pomoglo da sada dominira svetskim tenisom.

Tenis 16.07.2015 | 11:40
Đoković: Neuspjesi me učinili jačim!

Novak je u nedelju potvrdio da je trenutno najbolji teniser planete odbranivši titulu na Vimbldonu, pobedom nad Rodžerom Federerom u finalu.

Đoković je u izuzetno kvalitetnom finalu savladao Rodžera Federera rezultatom 7:6 (7-1), 6:7 (10-12), 6:4, 6:3.

Na završnoj konferenciji u Londonu kazao je da je ovaj trofej i njega iznenadio, posebno zbog poraza u finalu Rolan Garosa koji mu je teško pao.

„Nije bilo lako nositi se sa novim porazom u finalu, ali sam izgubio od boljeg protivnika. Morao sam da mu čestitam i nastavim dalje. Vimbldon, koji je bio ’iza ugla’ mi je pomogao da se mentalno oporavim i psihički budem dobro. Tada sam bio veoma razočaran, potpuno sam ’potonuo’. Uzevši u obzir u kakvom sam mentalnom stanju bio pre tri-četiri nedelje, neverovatno je da se nalazim ovde kao šampion Vimbldona jer sam još jednom uspeo da prevaziđem taj ogroman izazov“, rekao je Đoković.

Novak igra fenomenalnu sezonu u kojoj je zabeležio 48 pobeda uz samo 3 poraza, a najveće zasluge za to pridaje svom treneru Borisu Bekeru.

„Pronašli smo pravu komunikaciju u Rimu prošle godine – to nas je katapultiralo do uspeha. Mislim da je on bio jedan od psihički najjačih igrača i da je na tom planu najviše doprineo mojoj igri. Sada sam sposoban da se suočim sa važnim trenucima kao u nedeljnom finalu i prevaziđem ih, radim jednostavne stvari i koristim njegove savete kako bih savladao te prepreke“, dodao je Novak.

On je postao prvi igrač koji je u jednoj sezoni pobedio Rafaela Nadala na Rolan Garosu i Rodžera Federera na Vimbldonu.

„To je sjajno dostignuće, osećam se veoma dobro. Pobediti Rodžera i Rafu na njihovim omiljenim podlogama je verovatno najveći izazov. To je rezultat upornosti i vere u sebe tokom godina neuspeha. Uspeo sam da razumem neuspehe, učim iz njih i iskoristim ih za uspehe koje sam postizao poslednjih godina. Postao sam mentalno mnogo jači, zreliji kao teniser, ali i kao osoba. Uspevam konstantno da održim visok nivo profesionalizma i takmičim se sa tim momcima“, istakao je prvi igrač na ATP listi.

Iako je osvojio devet Gren slem i 24 Masters titule, Srbin smatra da to nije dovoljno.

„Uvek postoji prostora za napredak. Mi vrhunski igrači smo uvek samokritični, uvek želimo da radimo više nego drugi momci. To je nešto što je uvek u ’malom mozgu’ i što vam daje motivaciju. Konkretno, mislim da mogu pomalo da se poboljšam kod svakog udarca. Na primer, mogu da popravim igru na mreži – da češće izlazim na mrežu, koristim prilike koje kreiram sa osnovne linije. Znam da mogu da podignem igru na viši nivo“, naveo je on.

Peharom na terenima Ol Ingland Klaba prestigao je veličine poput Andrea Agasija, Ivana Lendla, Freda Perija i Džimija Konorsa.

„I dalje imam vatre u sebi, strast prema ovom sportu i uživam takmičući se. To je veliki deo celog mog života. Očigledno je da, kada ostvarite dečačke snove, kao što sam ja uradio 2011. godine titulom na Vimbldonu, a onda i plasmanom na prvo mesto ATP liste, potrebni su neki novi načini motivacije. I dalje uživam na treninzima, uživam da konstatno ponavljam određene radnje koje nisu prijatne, ali se na kraju isplate. Verujem u pripremu, profesionalni rad i strategiju. Imam sjajan tim oko sebe – eksperti su u svojoj oblasti i svi doprinose mom uspehu. Trenutno osećam da sam na vrhuncu karijere. Želim da to traje koliko god je moguće. Koliko daleko mogu ići? To ne mogu da predvidim“.

Sledeći veliki cilj jeste US open koji je Novak osvojio pre četiri godine.

„Samopouzdanje je na veoma visokom nivou. To ću pokušati da iskoristim da odigram dobro na US openu, napašću titulu. Nisam jedini igrač koji ide u Njujork nadajući se da će osvojiti titulu. Igrao sam tri ili četiri finala tamo. Možda sam neke mogao da dobijem, ali gledajući konstantnost rezultata, mislim da je US open možda i moj najbolji ’Slem’. Volim tamošnju podlogu, uslove i volim da igram na stadionu Artur Eš. Posle dva Gren slema i jednog finala u godini, mislim da je to za sada veoma dobra pozicija“, zaključio je Đoković.

Komentari / 0

Ostavite komentar