Novak Đoković - VLADAR Vimbldona i svjetskog tenisa!!!

Titula Vimbldona nije promenila vlasnika, Novak Đoković je odbranio tron u Londonu! Najbolji teniser sveta u spektakularnom finalu pobedio je velikog rivala Rodžera Federera sa 7:6 (1), 6:7 (10), 6:4, 6:3 i treći put u karijeri postao šampion najprestižnijeg grend slema. Švajcarac je prošle godine poražen u finalu posle pet setova, sada je Novak u četiri raspršio njegove snove o osmom vimbldonskom trofeju.

Tenis 12.07.2015 | 18:41
Novak Đoković - VLADAR Vimbldona i svjetskog tenisa!!!

Velikani tenisa su u velikom stilu i došli do finala, bez previše potrošnje u završnici turnira, pa su bili potpuno spremni i za maratonsko nadigravanje, u čemu je publika na Centralnom terenu i kraj malih ekrana mogla samo da uživa bez obzira na privrženost.

Strahovalo se od kiše i malo je nedostajalo da duel počne sa zatvorenim krovom, no pred početak je konstrukcija pokrivača povučena i igrala se kako dolikuje, pod otvorenim nebom, a bolje je u meč ušao Federer, koji je na kraju poklekao. Đoković se izjednačio sa svojim trenerom Borisom Bekerom i osvojio vimbldonsku titulu treći put u karijeri (isti broj titula u Londonu ima i Džon Mekinro).

Prvi set: Novak nezaustavljiv u taj-brejku posle Federerovog vođstva od 4:2

Nije u uvodnom gemu Novak bio ni blizu osvajanja poena, Federer je u drugom bio primoran na tri neiznuđene greške u nizu, posle čega je u prvoj dugoj i atraktivnoj razmeni Švajcarac smanjio na 40:30, ali nije izbegao izjednačenje (1:1).

Koliko god se trudio "broj 1" da uzvrati na servis, nije mu to dozvoljavao protivnik, često je delovao dominantno poput Kevina Andersona u trenucima inspiracije u osmini finala, a svoj servis je Novak čuvao do šestog gema.

Nije lako i brzo dolazio do poena pri svom servisu, Federer je to počeo da koristi, štaviše, do brejka je došao bez izgubljenog poena, u okviru niza od osam uzastopnih poena (2:4).

To je bilo dovoljno za buđenje najboljeg igrača sveta, na brejk je odgovorio brejkom uz majstorije sa osnovne linije koje su naterale sedmostrukog vimbldonskog prvaka na greške (4:4). Ujedno, to je bio tek drugi brejk koji je Rodžer pretrpeo u poslednja 142 gema pri servisu, i drugi na Vimbldonu posle duela sa Žilom Simonom.

Sve bolje je Novak počeo da kontroliše servis-gemove, produžio je razmene pri Rodžerovim otvaranjima u pokušajima da dođe do novog brejka, a uz dva spašavanje set lopte pri Rodžerovom vođstvu od 5:6, i to uz as, ušao je u taj-brejk.

Odlučujući period igre prvog seta počeo je magijom Đokovića, nije odustao pri skraćenoj dijagonali Federera, iako je delovalo da je nemoguće stići lopticu, on je iz potpune defanzive poentirao za mini-brejk i početak serije u taj-brejku, u kom je Švajcarac došao tek do jednog poena. Jednu lopticu poslao je u aut, drugu u mrežu, a dvostrukom servis greškom, poen je pripao Đokoviću za 7:6 (1).

Drugi set: Novak imao čak sedam lopti, Federer prelomio u napetom taj-brejku

Bilo je očigledno da publika veće simpatije ima za Rodžera, nije glasno ispraćen epilog prvog seta, a ni Novakovo osvajanje prvog gema nastavka bez itgubljenog poena. Istom merom uzvratio je osvajač 17 grend slem titula, odličnom servis volej igrom nanizao je tri poena i izjednačio, pa se nastavilo u tempu dobrog dela prvog seta.

Novaku se isplatila hrabrost, često je rizikovao u razmena uz samo tri greške, naspram 14 neiznuđenih protivnika do 2:1. Onda je Federer lako došao do novog izjednačenja nakon 40:0, da bi prvi na ATP listi zatim bio na velikom ispitu.

Spasao je dve brejk lopte posle loših procena, sjajnim forhendima sa osnovne linije poveo je sa 3:2, novo vođstvo anulirano je okršajima na mreži. Odličan tempo je držao Đoković do 5:4, tada je i došao do set lopte posle dvostruke servis greške Federera, koji ga je naterao na kiks u narednoj razmeni.

Sve je davalo naznake da će se igrati novi taj-brejk, a teniseri su se potrudili da baš tako i bude. Počelo je mini-brejkovima, Đoković je zatim poveo sa 6:3 i obezbedio čak tri nove set lopte. Prva je propala posle asa, druga u razmeni od čak 27 udaraca, a majstorija iz punog trka donela je 33-godišnjem teniseru 6:6.

Uvek odmereni i hladnokrvni Federerov trener Stefan Edberg nije mogao da sakrije emocije, Boris Beker je na drugoj strani ustao jer nije mogao da sedi i posmatra napetu završnicu, u kojoj je očekivao realizaciju novih set lopti.

Nije to dočekao, Federer je posle čak sedam spasenih osvojio drugi set sa 7:6 (12:10) i izazvao oduševljenje u svom taboru na tribinama Centralnog vimbldonskog terena.

Treći set: Brejk Novaka, pauza zbog kiše i silovit put do osvajanja seta

Iako je Novak poveo sa 40:15 na startu trećeg seta, nije bilo nikakve šanse za brejk. Baš tada je Švajcarac počeo ponovo da servira najbolje što ume, posle asa je usledio servis viner i u prekratkim razmenama sve Đoković je bio potpuno "razoružan".

Uspeo je da izjednači Novak, a onda je posle 40:15 za Federera nanizao četiri poena i došao do brejka, što je potvrdio odlaskom na 3:1. Četvrti gem rutinski je dobio, a kada je Rodžer stabilizovao servis za 3:2, kiša je prekinula duel i čekalo se da krov prekrije Centralni teren.

Pauza je trajala 20-ak minuta, nestrpljiva publika je uz aplauze pozdravila povratak tenisera na osnovnu liniju, sa koje je Novak bio dominantan u osvajanju novog gema (4:2).

Svi naredni servis-gemovi pretvoreni su u munjevitu egzekuciju, osvajani su bez izgubljenog poena na obe strane, a ono što je najvažnije, poslednji je uzeo Novak Đoković i prišao na set do odbrane vimbldonske titule prvi put u karijeri.

Četvrti set: Smireniji Novak aplaudirao majstorijama, pa došao do trijumfalnog brejka

Konačno je Novak vratio mir, pošto bes nije obuzdao posle gubitka drugog seta posle sedam set lopti. Nije očajavao kada ga je udaljavao Federer od osnovne linije za osvajanje prvog gema, izdržao je nalete i došao do 1:1, da bi u trećem proklizao, na sreću, bez posledica.

To je bilo dovoljno da Federer ode na dva poena razlike, a kada je poentirao iz bekhend voleja na mreži, Đoković je na majstoriju džentlmenski reagovao aplauzom.

Ta smirenost bila je recept za novi brejk, ostvaren u petom gemu pošto je Federer bio prinuđen na nove greške, a posle toga je na najbolji mogući način potvrđeno oduzimanje servisa. Uz as, Đoković je poveo sa 4:2 i samo dva gema delila su ga od odbrane trona.

Zbog toga je Federeru zadrhtala ruka, nije mu uvek polazilo za rukom da prevaziđe nervozu, što je Novaku donelo nove dve brejk šanse. Tada je Rodžer ponovo "bljesnuo" uz 14. as i forhend (4:3).

"Hajde, bre" je odzvanjalo Centralnim terenom posle Novakovog osvajanja gema za 5:3, posle čega je Federeru preostalo da servira najbolje što ume, po ko zna koji put na meču. Nije mu uspelo još jednom kad je želeo da probudi poslednju nadu, Đoković je odličnom igrom došao do trona, treći put posle 2011. i 2014 godine.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Matić

13.07.2015 07:10

Ti si Novače naše Sunce, što nas grije, obasjava i daje nadu i volju za život. Hvala ti. Veliki si kao Mont Everest.

ODGOVORITE