Vimbldon, finale: Borba titana - Novak ili Rodžer?!

Pitanje pred muško finale Vimbldona je isto kao i prošle godine – Novak Đoković ili Rodžer Federer?

Tenis 12.07.2015 | 11:40
Vimbldon, finale: Borba titana - Novak ili Rodžer?!

Srpski i švajcarski teniser odigraće u nedelju (15h) jubilarni 40. međusobni duel.

To je po broju odigranih mečeva drugo najveće rivalstvo u open eri, iza Đokovića i Nadala koji su odigrali 44 meča.

Federer vodi sa 20:19, a rezultat je mogao da bude i izjednačen da je Švajcarac izašao na teren u finalu završnog Mastersa u Londonu prošle godine.

Biće ovo takođe i njihov 13. okršaj na Gren slemovima, a u dosadašnjih 12 po šest pobeda imaju obojica. Izjednačeni su i što se tiče finala Gren slemova (1-1), baš kao i u duelima na Vimbldonu (1-1).

Đoković nije blistao na ovogodišnjem Vimbldonu, ali činjenica da je i uz takvu igru došao u finale najvećeg turnira na svetu dovoljno govori o njegovoj veličini. Srpski teniser probleme je imao samo u duelu sa Andersonom kada je gubio sa 2:0 u setovima, a sve ostale mečeve dobio je sa 3:0.

Posebno treba naglasiti način na koji se Đoković oporavio od teškog poraza u finalu Rolan Garosa pre samo nekoliko nedelja. Još jednom je pokazao mentalnu snagu i u nedelju će u svom 17. Gren slem finalu pokušati da osvoji deveti trofej i treći na Vimbldonu.

Prošle godine Đoković i Federer su u finalu odigrali jedno od najboljih Gren slem finala u istoriji, a srpski teniser je posle napornih pet setova na kraju slavio sa 3-2. Novak je nakon pobede nad Rišarom Gasketom u petak govorio koliki značaj ima Federer za njegovu karijeru.

“Rodžer i ja smo igrali mnogo puta. On mi je jedan od najvećih rivala. On je jedan od ljudi koji me je zapravo učinio boljim teniserom, takođe. Tokom mečeva sa njim sam prolazio kroz različite emocije i to mi je omogućilo da shvatim šta mi je potrebno da bih postao bolji igrač, da bih ga pobedio i osvojio Gren slem titule. Dobar je i konstantan, nema dovoljno reči da bih ga opisao. On je najbolji u istoriji, voli ovde da igra, ovde igra i svoj najbolji tenis. Ovde je osvojio sedam titula i igra najbolje kada je najvažnije, zbog toga je veliki šampion”, rekao je Đoković.

Sa druge strane, Federer na ovogodišnjem Vimbldonu igra možda i najbolji tenis u karijeri. U petak je protiv Endija Marija u polufinalu bio neverovatan, odigrao je jedan od najboljih duela u karijeri i slavio je sa 3:0 iako je i Škot bio sjajan.

Švajcarac se u finalu bori za rekordnu osmu titulu na Vimbldonu i ukupno 18. Gren slem trofej u karijeri u 26. finalu. Na Vimbldonu je samo dva puta gubio mečeve za titulu, jednom od Rafaela Nadala i prošle godine od Novaka Đokovića, a Gren slem trofej čeka od 2012. godine kada je u Londonu pobedio Endija Marija.

On je razumljivo bio oduševljen svojom igrom u polufinalu protiv Marija, a za Đokovića je imao samo reči hvale.

"Velika je stvar igati s Novakom na bilo kom turniru, ipak je on sjajan igrač. Imao je velike uspehe, u stvari, neverovatan uspehe, gledajući njegovu kompletnu karijeru. Ali, pogotovo poslednjih nekoliko godina, bio je fascinatno dominantan, to se najviše videlo na tvrdim podlogama, a kasnije i na travi. S druge strane, na šljaci je isto jedan od najboljih, ako ne i najbolji. Postao je veoma žilav protivnik. Uvek je na visini zadatka. Veoma ga je teško pobediti. Njegovo prisustvo je dobro za tenis", rekao je Rodžer.

Federer je u boljoj formi i blagi je favorit pred finale, ali nas u svakom slučaju očekuje još jedan epski duel momaka koji su već obezbedili svoja mesta među teniskim besmrtnicima.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Samo Napred Novace

12.07.2015 10:08

SAMO NAPRED SRBENDO NAJJACI SI.

ODGOVORITE