Da li i vi patite od digitalne amnezije?

Sudeći prema istraživanjima kompanije Kasperski, nijedna starosna grupa nije imuna na sklonost ka zaboravljanju informacija koje uzrokuje preterano oslanjanje na elektronske uređaje.

Informacione tehnologije 11.07.2015 | 08:27
Da li i vi patite od digitalne amnezije?

U istraživanju je učestvovalo 1.000 osoba iznad 16 godina starosti, a čak 91 odsto ispitanika potvrdilo je da digitalne uređaje koristi kao neku vrstu “nadogradnje” mozga.

Problem nastaje kada počnemo da zaboravljamo važne informacije jer smo se isuviše oslonili na tehnologiju koja ih čuva. Znaćete da imate problem ako:

- Skoro sve što treba da zapamtite uskladišteno je na vašem smartfonu. Skoro polovina ispitanika priznala je da ima ovaj problem, naročito oni između 16 i 44 godina starosti.

- Imate osećaj kao da je suviše mejl adresa, šifri, brojeva telefona itd. koje treba da upamtite. Više od 85 odsto ispitanika oseća se preplavljeno informacijama.

- Osećate tugu ili vas hvata osećaj panike kada pomislite na to da biste u ovom trenutku mogli da izgubite sve što se nalazi na vašim elektronskim uređajima. Nešto više od 50 odsto žena i 49 odsto ispitanika muškog pola između 25 i 34 godine starosti izjavilo je da bi ih to ispunilo tugom, dok kod 35 odsto ispitanika između 16 i 24 godina starosti ovakva pomisao izaziva sveopštu paniku.

- Pamtite neke brojeve telefona iz vremena kada ste išli u osnovnu ili srednju školu, ali ne znate brojeve mobilnih telefona ljudi sa kojima ste sada u kontaktu. Ovo je potvrdilo 67 odsto ispitanika. Neki od njih ne znaju čak ni brojeve članova porodice. Međutim, skoro 70 odsto ispitanika je ipak bilo u stanju da se seti broja svog partnera.

- Ako nešto ne znate, automatski odlazite na internet da pronađete odgovor. Tako postupa oko 45 odsto osoba između 16 i 24 godina starosti, kao i 53 odsto onih ko imaju više od 55 godina. Većina (61 odsto) ispitanika je izjavila da nije neophodno da ove činjenice pamti kasnije jer im više nisu potrebne.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar