Evro skočio nakon novog prijedloga Grčke

Evropske akcije i evro su danas skočili, pošto su investitori pozdravili novu listu reformi koju je grčki premijer Aleksis Cipras dostavio kreditorima.

Svijet 10.07.2015 | 18:15
Evro skočio nakon novog prijedloga Grčke

Francuski indeks CAC skočio je 2,4 odsto, njemački DAX za 1,6 odsto, a londonski FTSE 100 za 1,0 odsto, prenosi britanski list "Gardijan".

Evro je ojačao 0,6 odsto na 1,1098 dolara, odnosno za 1,0 odsto prema jenu, prenosi njujorška agencija Blumberg.

Šef Evrogrupe Jerun Dajselblum potvrdio je sinoć da je primio prijedlog mjera kojima Vlada Grčke namjerava da ispuni uslove za novi sporazum sa međunarodnim kreditorima koji bi tu zemlju spasao bankrota i izlaska iz Evrozone.

Predsjednik grčke vlade Aleksis Cipras apelovao je danas na poslanike svoje partije Siriza u parlamentu da podrže plan fiskalnih reformi i zamjenu za dobijanje pomoći kreditora, upozorivši ih da im narod nije dao mandat da izvedu Grčku iz Evrozone.

Prema prvim informacijama, Cipras se novim planom reformi koji treba da pomogne stabilizovanje ekonomske situacije saglasio sa povećanjem poreza i reformom penzionog sistema, u skladu sa zahtjevima Evropske komisije (EK), Evropske centralne banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), prenio je BBC.

Pored toga, grčka vlada namjerava da smanji budžetske rashode za više od 12 milijardi evra u naredne dvije godine.

Kako je javio Rojters, u zamjenu za ustupke, Grčka očekuje od kreditora reviziju ciljnih parametara o obimu prvobitnog budžetskog suficita za predstojeće četiri godine i dobijanje novog programa finansijske pomoći od 53,5 milijardi evra za pokrivanje obaveza po dugu do kraja juna 2018. godine.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

nota bene

10.07.2015 17:21

Euro je gotov. Ne može biti ni konvertibilan sa hrpam ekonomija koje ama baš ništa ne vrijede. Npr Slovenija, Hrvatska, Rumunija, Grčka, Madjarska, Bugarska, Portugal, Letonija, Litvanija, Estonija, Španija, Irska...U toj EU su sabrali banane i dud i sve htjeli prodati pod banane...

ODGOVORITE
Name

Evro

10.07.2015 20:42

Pa nisu Nemci budale da puste evro da proada pred njihovim ocima zbog grckih zajebancija.Svako ko misli da ce evro propasti naivan je ko beba.

ODGOVORITE