Zvezda u Kazahstanu - Kraj ili početak jedne divne priče?!

Fudbaleri Crvene zvezde, otišli su put Kazahstana sa ciljem da nadoknade 0:2 protiv Kairata. Ima li Grofova vojska snage za tako nešto?

Fudbal 09.07.2015 | 09:00
Zvezda u Kazahstanu - Kraj ili početak jedne divne priče?!

Ako izgube, ostaće upamćeni kao generacija fudbalera Crvene zvezde koja je najranije eliminisana u evro-kupovima i to od najslabije rangiranog rivala. Ako pobede tj. nadokande 0:2 iz Beograda, biće to tek nagoveštaj lepe priče, jer je za očekivati da će ekipi Miodraga Božovića u 2. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, protiv jermenskog Alaršketa ili škotskog Sent Džonsona, kada joj se priključe sva pojačanja, biti mnogo lakše nego protiv kazahstanskog Kairata. A posle, ko zna...

Ima li, međutim, Grofova vojska snage za podvig u dalekom Almatiju?

Crveno-beli su na put ispraćeni porukom navijača koja se odnosi na jednu od najslavnijih bitaka u srpskoj istoriji: "Kolubarska bitka ušla je u istoriju ratovanja kao jedinstven primer da se vojska, kojoj je predviđen potpun slom, za kratko vreme reorganizuje, pređe u kontraofanzivu i nanese neprijatelju poraz".

Ekipi je, dakle, poručeno da ne ide u Kazahstan sa istaknutom belom zastavom, a trener Miodrag Božović je i sam najavio da se tako nešto neće dogoditi.

"Dokle god postoji šansa, borićemo se. Uz malo sreće, možemo do povoljnog rezultata", rekao je iskusni strateg na konferenciji za medije dan uoči puta.

Božović veruje da odnos snaga iz prvog meča nije realan prikaz, jer je njegov tim od 2. minuta igrao sa igračem manje, a uz to je pogodak u finišu prvog poluvremena, za 0:1, primio iz ofsajda.

On se, ipak, složio da crveno-beli nisu imali snage za više od 60. minuta igre, što će i u revanšu biti najveći problem.

Bez obzira što ovaj put, pretpostavljamo, neće igrati skoro ceo meč sa 10 igrača, vicešampion Srbije je tek krenuo u sezonu posle dvadesetak dana priprema, dok se rival nalazi u "top" formi, sa 19 mečeva kazahstanskog prvenstva iza sebe, a šest (plus Kup) od kraja maja, kada je Zvezda igrala poslednju takmičarsku utakmicu pre ovih kvalifikacija.

Ovom temom otvara se pitanje zašto se u Crvenoj zvezdi nije na vreme razmišljalo o fizičkoj spremi ekipe, kada se odavno znalo da će crveno-beli krenuti kvalifikacije od prvog kola. Da li su na "Marakani" računali da će na žrebu imati više sreće i dobiti rivala kojeg će moći da pobede i sa "pola snage"?

Ako je tako, neozbiljno je za jedan profesionalni klub, koji kao bivši šampion Evrope ne bi smeo sebi da dozvoli eliminaciju već u prvom kolu evro-takmičenja, bilo da se radi o Ligi šampiona ili Ligi Evrope.

Morali su crveno-beli unapred da vode računa koje bi igrače trener mogao da ima na raspolaganju, jer se znalo da će najbolji iz prošle sezone, Darko Lazović i Aleksandar Katai, otići (ovaj drugi se igrom slučaja vratio), a da mlade igrače o kojima se pričalo kao budućem kosturu tima očekuje Svetsko prvenstvo na Novom Zelandu.

Trebalo je, dakle, više pažnje posvetiti onima koji nisu bili u prvom planu kod trenera Nenada Lalatovića, jer sada upravo oni "biju bitku" sa Kairatom (Kovačević, Savićević, Orlandić, Parker) ili na vreme dovesti pojačanja. Dobro, za ovo poslednje se još i najmanje može zameriti jer se zaista ne pamti da je Zvezda ikada ovako rano imala tim na okupu.

Ali se i ne pamti da je ovako rano počela sezonu, pa zato samo dvojica (Rendulić i Vered) od pet novih igrača imaju pravo igranja protiv sutrašnjeg rivala.

Da li će i Matos, Vijeira i Ibanjez dobiti priliku da čuju dobro poznati huk sa tribina Zvezdinog stadiona kada se igraju međunarodne utakmice, saznaćemo u četvrtak uveče.

Komentari / 0

Ostavite komentar