Slučaj "Orić" preuzet, ali nema optužnice

Tužilaštvo BiH je, zbog slučaja "Naser Orić", od bijeljinskog Okružnog tužilaštva preuzelo četiri predmeta protiv 41 osobe, ali nije podignuta nijedna optužnica, niti se zna u kojoj su fazi ti predmeti.

Bosna i Hercegovina 07.07.2015 | 09:00
Slučaj "Orić" preuzet, ali nema optužnice

Okružno tužilaštvo Bijeljina obaviješteno je u maju 2009. godine da je Sud BiH 23. aprila te godine donio rješenje da Tužilaštvo BiH preuzme slučaj protiv ratnog komandanta tzv. Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića, i od tada se kompletan predmet protiv Orića i drugih nalazi u Tužilaštvu BiH.

Istraga je bila privedena kraju i bilo je vrlo izvjesno podizanje optužnice, ali je Tužilaštvo BiH preduhitrilo bijeljinske tužioce izuzimanjem predmeta.

List Glas Srpske saznaje, da su među onih protiv kojih je Okružno tužilaštvo Bijeljina vodilo istragu na osnovu izvještaja CЈB Bijeljina iz 2006. godine pripadnici 28. divizije tzv. Armije BiH kojom je Orić komandovao - Zulfo Tursunović, Nedžad Bektić, Mirsad Dudić, Smajo Mandžić, Ahmo Tihić i Hakija Meholjić.

Među 41 osobom obuhvaćenom izvještajem su i Emir Halilović, Safet Omerović, Huso Salihović, Ibro Јakubović, Fikret Šečić, Vekaz Husić, Kemal Mehmedović i Adem Kostjervac.

Sekretar Okružnog tužilaštva Bijeljina Danka Prodanović rekla je da je istraga protiv Orića i drugih pokrenuta još 1993. godine zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo ratnog zločina nad srpskim stanovništvom tokom 1992. i 1993. godine na području Srebrenice i Bratunca, odnosno u Kravici i Zalazju.

Orić je uhapšen u Švajcarskoj 10. juna na osnovu potjernice koju je raspisala Srbija, a nakon odluke švajcarskih vlasti da bude isporučen BiH, on je pušten na slobodu jer Tužilaštvo BiH nije zatražilo da mu bude određen pritvor, nego samo mjere zabrane. 

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

sudija

07.07.2015 09:41

Očekivano, hajde sad da vidimo ko neće podržati referendum o radu ovog Suda.

ODGOVORITE
Name

POSAVAC

07.07.2015 09:50

Mozda nekada i osude simbolicno neku sitnu ribu.Ubiti masakrirati ili silovati osobu Srpske nacionalnosti po EVROPSKO AMERICKIM STANDARDIMA nije neki zlocin.Zlocin je samo ako to uradi SRBIN.

ODGOVORITE
Name

007

07.07.2015 10:17

Tužilaštvo BIH čeka da i zadnji svedoci događaja umru,te če onda doneti odluku.A ona se zna.

ODGOVORITE
Name

ne kontam

07.07.2015 10:25

sud u Bihaću sudi nekom srbinu za ratni zločin a Bijeljina predala Sarajevu

ODGOVORITE
Name

snouden

07.07.2015 10:25

Dali znate koliko srba srpskog porijekla sudija i tuzilaca rade u institucijama suda i tuzilastva BiH.Zakon nikom nebrani da sprovodi istragu ili bilo koju istraznu radnju ili da dosudjuju presude ???????Zasto cute o tom a znaju sta se radi u tim institucijama.Pa niko nije ni ocekivao da ce se Oricu i Dudakovicu suditi!Oni su z njih ugledni i pocasyni gradjani.Niko srbima nije kriv sto nepostuju sami sebe kad ste idjeli nekog od srpskih politicara da je primio neku porodicu palogc borca i pitao ih kako im je ??????Samo se grabi otima halo ljudi braco goli se radjamo goli umiremo pa zar vam nije dosta vise navucete proklestvo na svoje porodice zbog koristoljublja i srebroljublja.

ODGOVORITE
Name

duro pucar stari

07.07.2015 11:01

Nece biti ni podignuta optuznica zato sto "nema materijalnih dokaza".

ODGOVORITE
Name

Tomo

07.07.2015 11:54

Ko još odgovara za ubijanje srba, klali, ubijali, pekli na ražnju,bombardovali, a opet mi najgori, a možda to tako treba,došlo tako vrijeme dželati postadože žrtve, a žrtve proglasiše dželatima

ODGOVORITE
Name

Re tomo

07.07.2015 18:22

"...misevi postase konji a bundeve kocije..."

Name

pink

07.07.2015 12:00

U Tužilaštvu BiH , kad rade , onda sude Srbima , a kad se treba suditi muslimanima onda je sezona godišnjih odmora...i tako 20 godina...

ODGOVORITE
Name

Telegraf rs prenosi

08.07.2015 08:30

Ružno je to kad vidiš sebe, svoje ime, svoje prezime, na spomeniku nestalih - rekla je Mila Janković koja je tek kada je odrasla u Beogradu, otkrila da je zapravo Senida Bećirović koja se vodila kao nestala u ratu. - Ružno je to kad vidiš sebe, svoje ime, svoje prezime, na spomeniku nestalih – rečenica je sa početka trejlera za dokumentraca o njenom životu.

ODGOVORITE