Najmlađa doktorka u Evropi je Srpkinja

Melani Norton ima tek 21 godinu, a uspela je da završi Medicinski fakultet u Beogradu i postane najmlađi doktor u Evropi.

Srbija 06.07.2015 | 09:45
Najmlađa doktorka u Evropi je Srpkinja

Melani, koja je rođena u Čikagu i koja uprkos anglosaksonskom imenu za sebe rado kaže da je Srpkinja i Beograđanka, studije je upisala sa nepunih 16 godina!

Tada su profesori na fakultetu proveravali da li je možda isuviše mlada da započne tako ozbiljne studije. Test je uspešno prošla, pokazala se kao odličan student i ostala upisana kao najmlađi lekar koji je diplomorao na Medicinskom fakultetu.

Melani, čija je mama Zorica rođena u Srbiji, u Čikagu je završila osnovnu školu u koju je krenula sa pet godina. Već sa 13 došla je sa majkom u Beograd, gde je nastavila obrazovanje i upisala srednju školu koju je završila u roku od dve godine. Na pitanje kako, samo je prokomentarisala da joj “bila laka”, pa je zatražila da je brže završi.

- Oduvek sam znala da ću se baviti medicinom. Moja kuma je lekar, onkolog po struci. Uvek sam je cenila i slušala njene savete. Često mi je govorila da treba da pratim ono što volim i za šta sam spremna, a ja sam znala da je to medicina. Kardiologija je ono što me najviše zanima - kaže Melani koja odlično govori srpski jezik, ali joj se ipak u razgovoru potkrade pokoja greška.

Ipak, to je razumljivo, jer je veći deo života provela u Americi. Njena mama Zorica Anđelković Norton otišla je 1973. godine u Ameriku, gde je završila fakultet i upoznala Melaninog oca Džona, advokata po struci. Nažalost, on je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Nekoliko godina kasnije Zorica i Melani su odlučile da se presele u Beograd, jer su ih vukli koreni.

- Ja sam u duši Beograđanka jer zaista volim ovaj grad i zemlju - iskrena je Melani.

Tokom studija uspevala je da sve ispite položi u junu, kako bi imala slobodno leto. Međutim, ni tada se nije odmarala, već je učila od drugih, između ostalog volontirajući na čuvenom Harvardu.

- Želja mi je da ostanem na specijalizaciji u Beogradu - kaže mlada lekarka koja je studije u Beogradu završila na engleskom jeziku.

Pomagala poplavljenima
Melani je svoje znanje i humanst pokazala i tokom prošlogodišnjih poplava, kada je zajedno sa volonterima Crvenog krsta pružala medicinsku pomoć ljudima u kolektivnim centrima. Pregledala je i meštane sela Planinica kod Zaječara, jer tamo lekar dolazi jednom mesečno.

Izvor: Blic

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

soj

06.07.2015 09:53

Pametna i lijepa , bravo . Inače , selo gdje je pomagala , zove se Planinica .

ODGOVORITE
Name

neko

06.07.2015 09:55

Dok skonta gdje je ode ona preko bare garant.

ODGOVORITE
Name

Revolt

06.07.2015 10:32

Ovakvi nisu dobro dosli na druzenje na Ugru. Zato jeste Stanetic i Stanetic mladji ( doktor) , Rajcevic ( vrli pravnik koji ce da nas "integrise" i "regulise u RAK" ) . Draga djevojko hvataj se zapada i stipendija , plate od 6,7 hiljada € pa kad obezbijedis buducnost vrati se ako bas volis i hoces .

ODGOVORITE
Name

etnolog

06.07.2015 13:27

Ko bi reko ,strano a nase?

ODGOVORITE
Name

Mirza

06.07.2015 13:28

Svaka čast djevojci ali ona nije Srpkinja.

ODGOVORITE
Name

...

06.07.2015 13:34

Ma ne nije to samo ona tako voli reći za sebe... koji si ti bolesnik... idi radi nešto nije ovo za tebe!

Name

Igor

06.07.2015 14:42

Ja sam opalio citav rat ovde ali priznajem da je ona veca srpkinja nego sto sam ja Srbin. A ti nemas pravo negativno komentarisati "nase" teme .

Name

БРАТ

06.07.2015 14:54

Мирза али ти си СРБИН!!!!