LE, kvalifikacije - pregled...

Vest Hem poslije devet godina ponovo zaigrao u evropskim takmičenjima i slavio 3:0 protiv Lusitansa. Slaven Bilić nije vodio ekipu, već posmatrao meč sa tribina. Ekipe iz bivše Jugoslavije razočarale...

Fudbal 03.07.2015 | 12:20
LE, kvalifikacije - pregled...

Engleski tim dobio je mjesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope na osnovu fer-pleja i u četvrtak pred 37.000 ljudi na Apton Parku savladao ekipu Lusitans iz Andore.

Slaven Bilić je predstavljen kao novi trener "čekićara2, ali ih nije vodio sa klupe na prvoj evropskoj utakmici poslije devet godina. Umjesto Bilića, koji je sa ostatkom ekipe na pripremama u Irskoj, ekipu je vodio šef Vest Hemove Akademije Teri Vestli, a Bilić je doputovao na meč i posmatrao ga sa tribina. Nekadašnji fudbaler, sada novi trener, pozdravljen je naravno ovacijama.

Spektakl u Londonu uveličali su sami fudbaleri, a uprkos činjenici da je Vest Hem igrao u kombinovanom sastavu, bez nekoliko standardnih prvotimaca, golovima Sakoa (dva) u prvom poluvremenu i Tomkinsa u drugom ostvarena je pobjeda 3:0.

Na ovom meču Ris Oksford postao je najmlađi igrač u istoriji Vest Hema. Debi je zabilježio sa 16 godina i 198 dana, oborivši rekord Bilija Vilijamsa iz davne 1922. godine koji je debitovao sa 16 godina i 221 danom.

Brondbi je definitivno već u drugom kolu kvalifikacija pošto je sa čak 9:0 savladao ekipu Juvenes/Dogana iz San Marina. Danci će na revanš turistički.

Posao je završio i Slovan iz Bratislave kojem je gostovanje na Gibraltaru predstavljalo izlet. Dok je šampion Gibraltara Linkoln Red Imps u svom evropskom debiju u meču kvalifikacija za ligu šampiona ostao neporažen u duelu sa Santa Kolomo, to nije uspjelo ekipi Koledž Europa u kvalifikacijama za Ligu Evrope. "Studenti" su pretrpili debakl u duelu sa Slovanom - 6:0 i gotovo sigurno oprostili se od naredne runde kvalifikacija.

Samo zagrebačka Lokomotiva i slovenački Koper od ekipa iz bivše Jugoslavije upisali su pobjede u utakmicama prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope igranim u četvrtak, ne računajući međusobni okršaj Čukaričkog i Domžala koji su dobili "brđani" iz Beograda.

Iz godine u godinu klubovi iz ex-yu republika bore se da prežive “sezonu kupanja” i domognu se grupne faze tekmičenja, a kako je krenulo i ove godine biće to težak posao za većinu njih, da bar stignu do drugog ili trećeg kola kvalifikacija.

Klubovi sa ovih prostora nisu blistali u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, a samo su zagrebačka Lokomotiva i Koper pobijedili u četvrtak i došli do prednosti pred revanš mečeve.

Fudbaleri Lokomotive pobijedili su u gostima velški Airbus rezultatom 3:1 i to poslije velikog preokreta. Domaćin je poslije prvih 45 minuta vodio, da bi u nastavku golovima Sovsića, Marića i Kolara stigla do potpunog preokreta.

U jedinom duelu ekipa iz bivše Jugoslavije Čukarički je u gostima pobijedio Domžale 1:0 i u Beograd se vraća sa rezultatom koji obećava nova evropska iskušenja za crno-bijele. Osvajači Kupa Srbije su do trijumfa došli golom iz penala u 43. minutu. Siguran realizator bio je Igor Matić.

Najgore je prošla Sutjeska iz Nikšića, koja je poražena od Debrecena u Mađarskoj 3:0 i trebaće joj čudo da se domogne drugog kola.

Drugi crnogorski predstavnik, ekipa Mladosti uspjela je da remizira sa Nefčijem u Bakuu 2:2, što je prilično dobar rezultat pred revanš.

Azerbejdžanci su preokrenuli na 2:1 poslije vođstva Mladosti golom Lagatora, da bi tri minute prije kraja Mirković izjednačio na 2:2.

Šok na Marakani! Kazahtanski Kairat pobijedio je Crvenu zvezdu 2:0 i crveno-bijeli moraće za sedam dana u dalekom Almatiju da pobijede 0:3 ukoliko ne žele da takmičenje u Evropi završe već 9. jula 2015. godine.

Počelo je loše, crvenim kartonom sa iskusnog defanzivca Zvezde Savu Pavićevića već u drugom minutu, nastavljeno isto tako loše, sa mnogo izmjena, rotiranja, grešaka. dva primljena gola, a gosti iz Kazahstana mogli su da zabiju još nekoliko, ali je golman Zvezde Predrag Rajković u nekoliko navrata maestralnim intervencijama odbranio svoju mrežu.

Mostarski Zrinjski je na gostovanju u Jermeniji razočarao i rezultatom i igrom, a na kraju je poražen 2:0 od Širaka. Dželat “plemića” oba puta bio je Žan Žak Buguhi.

Napadač iz Obale Slonovače iskoristio je dvije katastrofalne greške fudbalera Zrinjskog, prvo štopera Ante Radeljića, a potom i golmana Ratka Dujkovića i postigao dva gola, a malo je nedostajalo da upiše i het-trik i tako definitivno potopi sve nade Zrinjskog.

Olimpik iz Sarajeva bio je na putu da u svom prvom, istorijskom nastupu u Evropi upiše pobjedu, ali će na nju ipak čekati. Dalibor Panžda u 14. minutu doveo je "vukove" u vođstvo, da bi nekadašnji omladinski reprezentativac BiH Emir Halilović u 70. minutu opalio volej pod prečku Olimpicovog gola za 1:1. Pogađali su Sarajlije i stativu i prečku, reklamirali su i igranje rukom fudbalera Spartaka, ali je na kraju meč završen bez pobjednika.

Ni splitski Hajduk nije uspio da ostvari pobjedu, iako je već u šestom minutu poveo protiv estonskog Kaleva nakon realizovanog penala Caktaša, koji je izborio Ohandza.

Estonci su ipak izjednačili u 40. minutu preko Silića, a u nastavku nije bilo golova.

Makedonski Rabotnički takođe je igrao u Estoniji, protiv Flore, koja je na kraju upisala minimalnu pobjedu.

REZULTATI:

Ordabasi (Kazahstan) – Beitar Jerusalim (Izrael) 0:0
Širak (Jermenija) – Zrinjski (BiH) 2:0

/Buguhi 18, 67/

 

Od 17.00

Alaškert (Jermenija) - Sent Džonson (Škotska) 1:0
Kruoja (Litvanija) – Jagjelonija (Poljska) 0:1

Od 17.30

Laci (Albanija) – Inter Baku (Azerbejdžan) 1:1

Od 18.00

Aktobe (Kazahstan) – Kalju (Estonija) 0:1
Atlantas (Litvanija) – Beroje (Bugarska) 0:2
Dinamo Tbilisi (Gruzija) – Gabala (Azerbejdžan) 2:1

Dinamo Batumi - Omonija (Kipar) 1:0
Flora (Estonija) – Rabotnički (Makedonija) 1:0

/Gusev 59/
Jelgava (Letonija) – Liteks Loveč (Bugarska) 1:1
Kukeši (Albanija) – Žodino (Belorusija) 2:0
Lahti (Finska) – Elfsborg (Švedska) 2:2
Nefči Baku (Azerbejdžan) – Mladost (Crna Gora) 2:2

/Gurbanov 36, Abdulajev 55 – Lagator 34, Mirković 87/
Olimpik Sarajevo (BiH) – Trnava (Slovačka) 1:1

/Pandža 14 – Halilović 70/
Santa Hulija (Andora) – Randers (Danska) 0:1
SJK (Finska) – Hafnarfjordur (Island) 0:1
Skonto Riga (Letonija) – Sent Patriks (Irska) 2:1
VPS (Finska) – AIK Štokholm (Švedska) 2:2

Od 18.30

Debrecin (Mađarska) – Sutjeska (Crna Gora)

/Mihelič 16, Brković 71, Sidibe 74/
Kalev (Estonija) – Hajduk Split (Hrvatska)

/Silić 40 – Caktaš 6/

Od 19.00

Botosani (Rumunija) – Cinvali (Gruzija) 1:1
Brondbi (Danska) – Juvenes/Dogana (San Marino) 9:0
Čadir Lunga (Moldavija) – Apolon (Kipar) 0:2
Diferdanš (Luksemburg) – Bala Taun (Vels) 3:1
Šerif Tiraspolj (Moldavija) – Od (Norveška) 0:3
Stremsgodset (Norveška) – Partizani (Albanija) 3:1
Trakaj (Litvanija) – HB Toršavn (Farska Ostrva) 3:0

Od 19.30

Koledž Evropa (Gibraltar) – Slovan Bratislava (Slovačka) 0:6

Od 19.45

Erbas (Vels) – Lokomotiva Zagreb (Hrvatska) 1:3

Od 20.00

Celje (Slovenija) – Slask (Poljska) 0:1
Domžale (Slovenija) – Čukarički (Srbija) 0:1
Go Ahed Igls (Holandija) – Ferencvaroš (Mađarska) 1:1
Vikingur (Farska Ostrva) – Rozenborg (Norveška) 0:2

Od 20.15

Njutaun (Vels) – Valeta (Malta) 2:1

Od 20.30

Budućnost (Crna Gora) – Spartaks (Letonija) 1:3
La Fjorita (San Marino) – Vaduz (Lihtenštajn) 0:5
MTK (Mađarska) – Vojvodina (Srbija) 0:0

Od 20.45

Birkirkara (Malta) – Ulises (Jermenija) 0:0
Kork Siti (Irska) – Rejkjavik (Island) 1:1
Crvena zvezda (Srbija) – Kairat (Kazahstan) 0:2
Glenavon (Severna Irska) – Soligorsk (Belorusija) 1:2
Linfild (Severna Irska) – Runavik (Farska Ostrva) 2:0
Dablin (Irska) – Dandelanž (Luksemburg) 1:0
Vest Hem (Engleska) – Lusitanos (Andora) 3:0

/Sako 40, 45+2, Tomkins 58/

Od 21.00

Glentoran (Severna Irska) – Žilina (Slovačka) 1:4

Od 21.05

Škendija (Makedonija) – Aberdin (Škotska) 1:1

Od 21.15

Vikingur (Island) – Koper (Slovenija) 0:1

/Pučko 77/

Komentari / 0

Ostavite komentar