Viktor Orban: Zid nije uperen protiv Srbije

Podizanje zida na srpsko-mađarskoj granici nije usmerno protiv Srbije, već kako bi se sprečio ilegalan prelazak granice izjavio je danas premijer Mađarske Viktor Orban.

Region 01.07.2015 | 13:55
Viktor Orban: Zid nije uperen protiv Srbije

Orban je, na konfernciji za medije posle zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske u Budimpešti, rekao da su između Srbije i Mađarske dobri odnosi čije je očuvanje u interesu oba naroda, a podizanje zida okvalifikovao je kao "iznuđeni potez".

"Nije reč o pitanju izbeglica, već o jednom novom procesu pokretanja velikih narodnih masa. Mađarska će nastojati u saradnji sa svojim susedima da preduzme adekvatne mere. Sada smo u situaciji da masa ljudi dolazi, a zemlje u Zapadnoj Evropi žele da ljude koji su dospeli, vrate nama, zbog čega imamo pritisak i sa juga i sa zapada", rekao je Orban.

Prema njegovim rečima podizanje zida ne znači zatvaranje granice sa Srbijom, već samo sprečavanje ilegalnih prelazaka.

"Taj korak se ne odnosi na Srbiju i nije usmereno ka srpskom narodu, jer ćemo postaviti nove legalne graničke prelaze i proširiti ih. Tražio sam od Vučića da me razume po tom pitanju i poručio mu da ima naše garancije da te mere (podizanje zida) nisu usmerene prema Srbiji, jer je Mađarska zainteresovana za mir", poručio je Orban.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se i sa predsednikom Mađarske Janoš Aderom. Zajedno su konstatovali da su bilateralni odnosi dve države u usponu i izrazili nadu da će zajedničkim delovanjem uspostaviti preventivne mere za suzbijanje migrantske krize.

Predsednik Ader je naglasio da ni Srbija ni Mađarska nisu krive za nastalu situaciju, ali da moraju da rade na zaštiti svojih državnih teritorija u procesu velike seobe naroda koji se dešava u svetu.

Kako je saopštila vladina Kancelarija za medije teme razgovora srpskog premijera i predsednika Mađarske bile su i bilateralni ondosi dveju država, proces evrointegracija, saradnja u oblasti energetike i projekat rekonstrukcije i modernizacije pruge Beograd - Budimpešta.

Inače, nakon razgovora dvojice premijera u četiri oka, biće održana zajednička sednica dve vlade, koje bi zatim trebalo da potpišu više sporazuma, a premijeri će se obratiti medijima.

Izvor: Večernje novosti

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sigurno Rusi

01.07.2015 13:35

...ih gone sa njihovih ognjista da islamizuju Evropu.Ameri nebi to nikad uradili svojim Evropskim prijateljima.

ODGOVORITE