Znate li što MORA da se nosi bijela boja na Vimbldonu?

Vimbldon je najcenjeniji teniski turnir, sa najdužom tradicijom, i smatra se najvećim od četiri grend slema. Međutim, on verovatno ne bi bio sve to da Britanci nisu narod koji drži do tradicije. Jedna od njih pak nije mnogima jasna, a to je da svi takmičari moraju da nastupaju u potpuno beloj odeći. Evo kako je do toga došlo.

Tenis 01.07.2015 | 21:40
Znate li što MORA da se nosi bijela boja na Vimbldonu?

Naime, u 19. veku, kada je tenis tek počeo da se popularizuje, vladale su neke drugačije društvene norme. Tada je bilo potpuno nezamislivo da se vide fleke od znoja, posebno na devojkama, pa su teniseri oblačili belu odeću kako bi one bile što manje upečatljive.

To je nekako bio obavezan i sastavan deo tenisa sve do sedamdesetih godina 20. veka, kada je već postalo važno čiji se logo vidi na majici i ko je kome sponzor.
Na US openu 1972. godine prvi put je dozvoljeno teniserima da se takmiče u odeći u boji, što je ubrzo usvojeno i za sve ostale turnire.

Sve, osim Vimbldona, gde je bela oprema ostala kao deo tradicije. Nisu međutim pravila bila toliko striktna ranije, majice i šorcevi jesu bili beli, ali nije bilo zabranjeno da se nađe po koja šara neke druge boje sve do prošle godine.

Tada su organizatori Vimbldona izbacili poseban pravilnik, sa 10 tačaka, po kome igrači više ne smeju ni da nose majice bež boje, već isključivo bele, a štrafte primera radi moraju biti uže od jednog centimetra.

Mnogi igrači, poput Rodžera Federera, pobunili su se protiv ovoga, ali nisu imali mnogo izbora - moraju da postupe po pravilima ukoliko žele da igraju na najvećem teniskom turniru na svetu.

Komentari / 0

Ostavite komentar