Rusija osujetila britansku rezoluciju

U Njujorku je počela prva runda konsultacija o ruskoj rezoluciji o BiH, a sudeći po nacrtu rezolucije čini se da je Moskva možda pronašla način da britansku rezoluciju, koja potencira genocid, osujeti i bez formalnog podnošenja veta, piše "Politika".

Svijet 30.06.2015 | 09:49
Rusija osujetila britansku rezoluciju

List navodi da je za Beograd dokument Rusije od velike važnosti jer će zbog njega sada i britanska rezolucija morati u mnogome da se promijeni da bi London mogao da računa na usvajanje u Savjetu bezbjednosti.

Prema izvoru "Politike" upućenom u funkcionisanje UN, sada će se ići na usaglašavanje teksta dvije rezolucije, koliko god je to moguće.

"Britanija nema interesa da popusti u bitnim stvarima kao što je pozivanje na genocid, a Rusija, sa druge strane, neće dozvoliti da tekst prođe u izvornom obliku. Ruski tekst je prihvatljiviji za veći broj država jer podržava jedan međunarodni mirovni sporazum i ima jednak odnos prema svim žrtvama", navodi se u tekstu.

Pretpostavlja se da Rusija i Britanija neće moći da se dogovore i onda će morati da idu na predsjedničko saopštenje koje izdaje predsjedavajući Savjeta bezbjednosti i koje bi predstavljalo neku vrstu kompromisa, jer mora biti prihvatljivo za sve stalne članice tog tijela.

"Predsedničko saopštenje nije obavezujući akt, ali ipak ima nekog uticaja", napominje beogradski list.

Druga mogućnost je, saznaje "Politika", da Britanija i Rusija dođu u sukob ako Zapad bude insistirao na svom stavu i u tom slučaju, pošto rezolucija ne može da prođe u Savjetu bezbjednosti, "oni će gledati da je proguraju u Generalnoj skupštini".

"Može da se desi i da na glasanje bude stavljen britanski predlog, koji bi možda mogao da bude prihvaćen prostom većinom svih članica Saveta bezbednosti, ali bi onda Britanci bili suočeni sa ruskim vetom. Teško je, međutim, verovati da će ići na to da Rusiju nateraju na veto", ocjenjuje list.

U tekstu se napominje da teorijski gledano, na dnevnom redu sjednice Savjeta bezbjednosti mogu da se nađu obje rezolucije, s tim što može da se glasa samo jednom, dakle samo o jednom dokumentu.

"Uobičajeno se glasa za onaj dokument za koji postoji veća verovatnoća da ima većinsku podršku. Jedan od mogućih raspleta jeste i da jedni i drugi odustanu od svojih rezolucija pošto ne mogu da prođu u Savetu bezbednosti. Čini se da je Moskva možda pronašla način da britansku rezoluciju osujeti i bez formalnog podnošenja veta", ocjenjuje "Politika".

List u današnjem broju objavljuje i faksimil Nacrta ruske rezolucije kojim se traži osuda zločina počinjenih tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji nad pripadnicima svih etničkih i vjerskih grupa, saosjećanje sa žrtvama na svim stranama sukoba i podrška Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

naravno

30.06.2015 07:51

Ništa mi nije jasno, znači može biti sve opcije, kako je onda osujetila.

ODGOVORITE
Name

Deja Vu

30.06.2015 07:54

Rezolucija je podla podvala da se raspire strasti.

ODGOVORITE
Name

BL

30.06.2015 07:55

Politika saznala da moze bit i ovako i onako, pa šta ste saznali???

ODGOVORITE
Name

Mali

30.06.2015 08:55

Ovo je politicka igra izmedju Rusije i zapada. Koga interesuje Srebrenica ili Republika Srpska ili Federacija!? Nas To ne iteresuje samo za izbore!

ODGOVORITE
Name

STABILNO

30.06.2015 09:00

Mitologija na djelu

ODGOVORITE
Name

Bosanac

30.06.2015 10:30

Ma ove glupe rezolucije su nista drugo do puhanja u zar, nebili se vatra razbuktala na balkanu. Ako se na balkanu opet pocne srat postojala bi velika sansa za svijetski rat,a to svijetske sile i zele. Isto tako znaju da smo mi svi zajedno poglupi i da smo spremni da se ubijamo iako ne znamo zasto.

Name

šojić

30.06.2015 09:05

E neče da može Rusi pišu rezoluciju kako bi odgovaralo samo Srbima.

ODGOVORITE
Name

Re bosanac

30.06.2015 11:19

U pravu si znaju oni da smo mi balvani i da volimo guzvati vese nego jesti.

ODGOVORITE
Name

Una

30.06.2015 11:21

Rusi ce na kraju da se sloze sa rezolucijom da bi oni dobili popustanje na nekim poljima, samo svoj interes gledaju. Vidite i stanje Krim-a, oduzeli su ga a nisu rekli evo ga nazad jer su Albanci oteli Kosovo, pa da Srbija vrati Kosovo, i ovo njima ide u prilog. Manite se Rusa vise, oni samo svoj interes gledaju.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

30.06.2015 11:46

Pročitaj malo zašto Kosovo nije zvanično priznato, kao što ni ova rezolucija nije donešena. To je ruski veto! Drugo su političke igre i dokazivanje ko ima veći uticaj. Ipak se na kraju pita Rusija. Ustupci na "nekim poljima" to baš i nije neka logična konstatcija. Koliko Rusiji trebaju već se pokazalo a i mi smo neki "faktor" u svijetu tako uvažavaju velike sile. EU je na raskrsnici i njoj trebaju ustupci a mi smo malo zrnce pjeska u svemu tome. Kad ne prođe rezolicija a i Kosovo je još u igri (pitaš li se možda da su srbijanske vlasti krive za ovo) opet nekima Rusi neće valjati.

Name

Una

30.06.2015 19:02

jasno je meni sve, pročitaj ti neke druge upute a i vidi po cinjenicama. Navedi jedan primjer gdje je Rusija sve moguće uradila, kad je Srbija bombardovana sta je tad uradila? Nista, šutili ko k...e. Postepeno se ko fol pobune za nesto ali nista ne rade za interes Srbije vec sam bacaju prasinu u oci.

Name

Dodano

30.06.2015 12:15

Ovo su samo nagadjanja,strpimo se do kraja.

ODGOVORITE