Osamdesetoro djece otrovano u hotelu u Donjem Milanovicu

Oko 80 djece iz Beograda uzrasta do 12 godina otrovalo se na sportskim pripremama u hotelu „Lepenski vir" u Donjem Milanovcu.

Srbija 29.06.2015 | 10:19
Osamdesetoro djece otrovano u hotelu u Donjem Milanovicu

Jake stomačne grčeve, povraćanje, temperaturu i dijareju imalo je krajem prošle nedelje 70 djece iz beogradskog Košarkaškog kluba Ras i još desetoro osnovaca koji su bili na fudbalskim pripremama, piše Blic

Djeca na infuziji

Svako od njih dobio je pomoć ljekara iz Doma zdravlja u Donjem Milanovcu, a šestoro je potom zbrinuto na Institutu za majku i dijete u Tiršovoj u Beogradu. Kako saznaje „Blic", kod djece je utvrđena bolest crijeva enterokolitis, koja obično nastaje zbog bakterijske infekcije.

Uzrok enterokolitisa se ispituje u Institutu za javno zdravlje u Beogradu, a djeca više nisu u bolnici.

- Deci je pozlilo u petak, 19. juna, dva dana nakon što je u „Lepenski vir" iz Beograda došlo 175 dece. Probleme sa stomakom isprva je imalo njih desetoro, a u naredna tri dana ih je obolelo ukupno 70. Od kolega sam čuo da ih je još desetoro iz drugih klubova imalo slične probleme. Svako od njih je povraćao, bilo je dece koja su imala i temperaturu, a neka su primali i infuziju. U hotel su došli lekari, higijeničari, sanitarna inspekcija i lekarska komisija. Uzeli su uzorke i rekli da je najverovatnije u pitanju virus - kaže za „Blic" direktor KK Ras Dragiša Stamenković i napominje da je zbog straha od širenja bolesti odlučio da se u Beograd vrati prije vremena.

Hotel nije zatvoren

Kako saznaje „Blic", hotel „Lepenski vir", koji je inače poznat po organizovanju kampova za djecu, nije zatvoren. Čekaju se analize, a objekat će u međuvremenu biti u cijelosti dezinfikovan.

U tom hotelu, koji se nalazi 16 kilometara od poznatog arheološkog nalazišta, tvrde, međutim, da je sve u redu, da su analize pokazale da su djeca jela ispravnu hranu i da nije do njih. Tvrde i da je stomačne probleme imalo upola manje djece nego što su nam to rekli njihovi treneri i ljekari, kao i da su djeca virus u hotel možda donijela sa strane.

Ispravna hrana?

- U to vreme u hotelu je boravilo 330 dece. Njih 35 se žalilo na povraćanje i dijareju. Lekari su ih pregledali, nekima su dali i infuziju. Deca su se potom vratila u hotel i normalno nastavila sa pripremama - rekla nam je gospođa iz hotela koja nije željela da joj se otkrije ime i prezime.

Napominje i da su analize Instituta za zaštitu javnog zdravlja u Zaječaru utvrdile da su u hotelu bili ispravni i voda i hrana.

- Mi smo, ipak, odlučili da hotel ne radi danas i sutra i da uradimo kompletnu dezinfekciju. To je naša volja, niko to od nas nije tražio - rekla nam je ova gospođa.

Doktor Nešović: Čekamo rezultate

- U petak smo primili 60 dece sa stomačnim tegobama i mučninom. Uključena je terapija, a šestoro dece je poslato u Institut za majku i dete. Sa Zavodom za javno zdravlje Zaječar obišli smo hotel i ustanovili da nije bilo trovanja hranom - kaže za „Blic" Miljojko Nešović, direktor Doma zdravlja u Donjem Milanovcu.

On dodaje i da su uzorci poslati na dalje ispitivanje u Zavod za javno zdravlje i da se očekuju rezultati.

- Još nismo sigurni kako su se deca zarazila, ali se pretpostavlja da je u pitanju virus - kaže Nešović.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar