Istraživanja pobijaju mišljenje Vlade

U Nacionalnom parku Sutjeska je trenutno u toku istraživanje živog svijeta u kanjonima Sutjeske i Hrčavke, u zoni neposrednog uticaja planiranih malih hidroelektrana na ovim rijekama.

Republika Srpska 29.06.2015 | 08:07
Istraživanja pobijaju mišljenje Vlade

Ovogodišnje istraživanje nastavak je sistematskih istraživanja započetih prošle godine nakon usvajanja Studija uticaja na životnu sredinu, koje površno i bez ikakvog utemeljenja procjenjuju da male hidrocentrale neće imati negativan uticaj na životnu sredinu.

Istraživanja su pokrenuli Centar za životnu sredinu, Arbor Magna i WWF, uz podršku švajcarske organizacije Pro Natura, a uz učešće preko 20 istraživača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.
 
Nakon niza dostavljenih stručnih mišljenja, publikacija i konsultacija, Vlada RS se Narodnoj skupštini RS, koja je trebala da izglasa građansku inicijativu protiv hidroelektrana, obratila posebnim dopisom u kome naročito ističe da:

„Generalno se može konstatovati da su razlozi za pokretanje građanske inicijative dati u samoj inicijativi bazirani na nizu nedokazanih pretpostavki i teoretskih fraza prepizanih iz stručne literature koja služi isključivo za edukaciju, obrazovanje i školovanje učenika i studenata i, kao takvi, ne predstavljaju odraz stvarnog i realnog stanja u ovom nacionalnom parku“.
 
Đorđije Milanović, Udruženje za zaštitu drveća “Arbor Magna” rekao je da trenutno u Hrčavki i Sutjesci boravi više od 20 priznatih istraživača specijalizovanih za 12 grupa organizama (ribe, makrozoobentos, ptice, insekti, slijepi miševi, sitni sisari, velike zvijeri, vodozemci, gmizavci, mahovine, biljke i gljive), koji su vezani za ove vodotoke i koji bi bili direktno ili indirektno ugroženi izgradnjom malih hidroelektrana. 
 
"Ovim se, kao i više puta ranije, jasno pobijaju pomenuti navodi iz dopisa Vlade RS, kako su naši „razlozi... bazirani na nizu nedokazanih pretpostavki i teoretskih fraza prepisanih iz stručne literature“, dok izrađivač Studija uticaja na životnu sredinu nije čak ispravno ni prepisao stručne podatke“ rekao je on.
 
Protiv planova za izgradnju hidroelektrana i za očuvanje naših rijeka glasno ustaje naučna i stručna javnost.
 
Čedomir Crnogorac, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjoj Luci je izjavio: „Kаo referentnom poznаvаocu riječne mreže Republike Srpske, аutoru brojnih nаučnih rаdovа i monogrаfijа o rijekаmа i zаštiti rijekа Republike Srpske, dozvolite mi dа zаjedno kаžemo „stop hidrocidu“ u Republici Srpskoj. U ime nаs i u ime budućih generаcijа.

Potаmološki biseri nаšeg entitetа (rijeke Sutjeskа, Hrčаvkа, Studenа, Jаlovа, Govzа, Bistricа, Jаnj i mnoge druge) nа udаru su neprimjerenog nаrušаvаnjа osnovnih prirodnih vrijednosti hidrosfernog kompleksа Republike Srpske“. 
 
Kampanja Bitka za Sutjesku ovim istraživanjem dobija novu dimenziju i dodatnu argumentaciju.
 
Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu kaže: „Za Sutjesku i Hrčavku ćemo se boriti svim sredstvima. Ovo istraživanje pokazuje ozbiljnost, ali i veliku predanost koju nekoliko organizacija ulaže da bismo očuvali najvrijednije kutke naše zemlje. Želimo realnu sliku vrijednosti ovih rijeka, a ovo istraživanje već dokazuje da je riječ o jedinstvenim ekosistemima koji nipošto ne smiju da se ugroze“. 
 
Izvor: Buka

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Dario

29.06.2015 06:36

Rijeke cuvati po svaku cijenu!

ODGOVORITE
Name

abc

29.06.2015 06:36

Po ovima iz vlade izgleda da ono sto se uci u udzbenicima u skolama nema veze sa stvarnim dogadjajima nego eto to je onako cisto teoretisanje a da ne spominjem strucnu literaturu . Pa oni stvarno nisu normalni, stoka jedna neobrazovana i pohlepna jos nam i govore da to sto smo ucili ili sto danas djeca uce nema blage veze sa istinom. Eto mesari i sverceri bolje znaju od strucnjaka za tu oblast. Mrsssss bagro SNSD-a, SP i DNS-a.

ODGOVORITE
Name

Ja

29.06.2015 06:49

Pa molim tu strucnu javnost recite gdje da se prave hidrocentrale.Cijeli svijet ih ima sta smo mi to spec. Sem toga to je cista struja za koju se svi zalazemo.Pa sta sad?Da ne gradimo nista pasce nam nesto s neba?

ODGOVORITE
Name

Pravi Ja

29.06.2015 07:21

Prestani da krades nik i prestani da pises brljotine! Mora da ti je jos familije bez posla pa kontas kako da ih uhljebis! Mi imamo dovoljno struje u Republici Srpskoj, samo da klosari kao ti i Lemi prestanete da je svercate po Balkanu i to ce biti dovoljno.

Name

jolu

29.06.2015 10:48

Svajcarska je zakonom iz 1978. zabranila podizanje malih hidroelektrana na svojim rijekama. U zapadnom dijelu SAD-a se ulazu desetine milona dolara u uklanjanje podignutih malih hidroelektrana da bi se ocuvale ekosistemske vrijednosti. Amerikanci gledaju da zarade novac kako god znaju i umiju a ruse male HE. Jesmo li to mi pametniji od ostatka svijeta? Treba li da unistimo najvecu prasumu u Evropi za neciji sitan interes?

Name

VRS RVI

29.06.2015 16:48

Pravi ih kod sebe u dvorištu i odmakni se od onoga za šta ne znaš koliko vrijedi. Kada si tako pametan dođi da nam objasniš. Ne bi bio jedini pametnjaković koji bi otišao iz Foče krivih leđa.

Name

goran

29.06.2015 07:00

Tek kada se posljednje drvo osusi i kada se posljednja rijeka otruje i kada posljednju ribu ulovimo, tek onda cemo da shvatimo da ne mozemo jesti novac...Ovo su rijeci Crvenog Oblaka poglavice Sijuksa koji je vise znao o ekologiji prije 150 godina nego ovi nasi strucnjaci danas.Samo pogledajte sta su uradili na izvoristu Sane i shvaticete da ovim ljudima nista nije sveto sem novca.Ko su divljaci pitanje je sad i sta mi planiramo ostaviti nasoj djeci u naslijedje.

ODGOVORITE
Name

Pravi Ja

29.06.2015 07:36

@Ja Prestani da krades nik i prestani da pises brljotine! Mora da ti je jos familije bez posla pa kontas kako da ih uhljebis! Mi imamo dovoljno struje u Republici Srpskoj, samo da klosari kao ti i Lemi prestanete da je svercate po Balkanu i to ce biti dovoljno.

ODGOVORITE
Name

Izvor Sane

29.06.2015 07:58

Na sličan način se uništava izvor Sane. Radovi i dalje traju. Malo je vremena ostalo da se ova katastrofa zaustavi.

ODGOVORITE
Name

rodjo

29.06.2015 09:23

Ko treba da pravi mini hidrocentrale? Nije valjda ona fabrika MAKARONA iz Italije!

ODGOVORITE