Analiza: Kraj jedne ere i velikog tima Juventusa!

Kičma je pukla, a još ako ode Pogba...Amerikanci potvrdili da ide i Pirlo, Vidal pred vratima Arsenala, Tevez je već otišao, a najteži udarac bi bila prodaja Francuza...

Fudbal 29.06.2015 | 23:30
Analiza: Kraj jedne ere i velikog tima Juventusa!

U Juventusu definitivno počinje nova era. Jedan sjajna generacija koja je godinama marljivo sklapana lukavim i maesteralnim potezima direktora Marote i Paratićija, dostigla je svoj vrhunac i kraj. Tim koji je uspostavio hegemoniju u italijanskom fudbalu završio је svoj ciklus, vreme je da počne novi. Juventus ovog leta ostaje bez kičme tima koji je prethodne sezone osvojio duplu krunu i igrao finale Lige šampiona.

Kalos Tevez je već napustio klub i potvrđen je kao novo pojačanje Boke Juniors. Juventus je pokušavao da zadrži sjajnog Argentinca, ali njegova čelična volja i ljubav prema Boki su potukli sve logične argumente rukovodstva Stare dame i godinu dana pre isteka ugovora Apače je otišao iz Juventusa.

Američki mediji danas najavljuju i da je sve završeno što se tiče Andree Pirla. Fudbalski Mocart posle tri sjajne sezone u dresu Juventusa napušta prvaka Italije i seli se u Njujork Siti kod Vilje i Lamparda. Amerikanci najavljuju da će Pirlo kao novo pojačanje biti predstavljen u sredu ili četvrtak.

Tevez i on su dva vrlo bitna igrača koji su predstavljali žilu kucavicu Stare dame. Pirlovi plemejkerski kvaliteti i ubitačnu završnicu Teveza će biti teško nadoknaditi. Njih dvojica su često rešavali „male“ utakmice kada bi ostatak ekipe zakazao. I Morati je bilo mnogo lakše u špicu uz Teveza koji je odrađivao ogroman posao.

Juventus na njihovim odlascima neće zaraditi skoro ništa iako im je ostalo po godinu dana ugovora. Obeštećenja će biti minorna u odnosu na ono što su pružali na terenu.

Treći bitan igrač koji odlazi je Arturo Vidal. On je na pragu prelaska u Arsenal, a spekuliše se cifrom od 30.000.000 evra. Iako je dao ogroman doprinos prethodnih godina i bio jedan od najpametnijih kupovina, za njim će u Juventusu najmanje žaliti. Prethodne sezone je pao u formi, pokazivao često znake nervoze i pokazalo se da je bila greška što Juve pre godinu dana nije prihvatio ponudu Mančester Junajteda. Opet će zaraditi dobro na njemu, s obzirom da je ovo bio poslednji voz da naplate visoko obeštećenje.

Najveća nedoumica i razlog za bojazan Juventusovih navijača je situacija oko Pola Pogbe. Kako dani prolaze tako se i smanjuju procenti da će fenomenalni Francuz ostati u Torinu. Trenutno je najatraktivnije moguće pojačanje na fudbalskoj pijaci, svi veliki klubovi ga žele, a Juventus tu teško može da se odupre.

Za utehu, zarada na Pogbi će biti antologijska. Doašo je bez obeštećenja, neće otići za manju sumu od 80.000.000 evra. Mančester Siti, PSŽ, Real Madrid i Barselona mogu to da plate. Ako Španci krenu u ofanzivu u svom stilu, onda će Juventus morati da kapitulira. Aždajama sa Pirineja nijedan klub u Evropi ne može da se odupre. Za Juve je najbolja opcija da Pogbu kupi Barselona. To bi značilo da će Hobotnica ostati u Torinu još minimum šest meseci jer Barsa ne može da registruje nove igrače pre januara. Ali, možda se i to promeni. Katalonski mediji trvde da je priča sa Pogbom "otključana".

Pogbu navode kao najveći adut Đoana Laporte u kampanji pred predsedničke izbore koji će uskoro biti održani na Kamp Nouu. Navodno je Francuz obećao da bi najradije prešao u Barselonu ako već ide iz Juventusa. Isti adut najavljuje Laportin protivkandidat i aktuleni predsednik Đozep Bertomeu koji je starom vuku Arijedu Brajdi poverio da rukovodi operacijom „Pogba“.

Naravno, tu je i Real Madrid. Madriđanima bi idealno leglo pojačanje u vidu Pogbe koji bi formirao triling sa Modrićem i Krosom. Naravno, pare nisu problem. Florentino uvek obraduje navijače nekim bombastičnim pojačanjem, a od Pogbe trenutno nema atraktvnijeg. Nadaju se da će pomoć imati i od Zinedina Zidana koji ima zadatak da objasni Pogbi zašto je dobro da krene njegovim stopama iz Torina u Madrid.

Zamena za Pogbu bi mogao da bude brazilski biser Žerson za kojeg je Marota već ponudio 12.000.00 evra Fluminenseu, a želi ga i Barselona. Pominjala su se imena Iska o Oskara, ali to su nerealne varijante, osim u slučaju da Real pokuša da ubaci Iska u razmeni za Pogbu, mada će Juventus u tom trenutku verovatno biti raspoložen isključivo za novčanu kompenzaciju. S obzirom da su Pogbine šanse za odlazak veće nego za ostanak u Juventusu, to znači da bi Maks Alegri morao da nađe zamene za četvoricu nosilaca igre.

Mandžukić je već došao umesto Teveza. Kedira će koliko god to surovo zvučalo biti alternativa za Pirla jer će Markizio dobiti više slobode u organizaciji igre. Vidal već ima spremnog naslednika - Roberta Pereiru. Gaučos je ostavio fanastičan utisak prethodne sezone i pokazao da se odlazak Vidala neće osetiti. Nedavno je otkupljen od Udinezea, čime se suma utošenog novca za pojačanja ovog leta popela na ukupno 73.000.000 evra. Tu najveći deo otpada na kupovinu Paula Dibale koji bi trebalo da bude ubitačno oružje za narednu sezonu i zamena za Teveza. Iako nije rasan egzekutor kao stariji zemljak ,ali ima sav potencijal da se razvije u fenomenalnog napadača.

I tu se završava spisak ključnih transfera za Juventus ovog leta. Za očekivati je i odlazak Ljorentea koji zahteva veću minutažu, ali umesto njega je tu Simone Zaza. Valensija, Monako, Galatasaraj su zainteresovani, Juve će tražiti 15.000.000 evra. Vrlo je moguća i prodaja štopera Ogbone za kojeg je zainteresovan Vest Hem. Ali, to nije nikakav hendikep s obzirom da se iz Empolija vraća Danijele Rugani kojem predviđaju svetlu budućnost i vide ga kao naslednika plemenite loze italijanskih štopera.

U slučaju da Pogba bude prodat, deo novca (iako je već mnogo potrošeno) bi bio uložen u dolazak nekog atraktivnog pojačanja. Stevan Jovetić se pominje kao najozbiljniji kandidat, ali uz Moratu, Mandžukića, Dibalu i Zazu čini se da Juventusu nije potreban još jedan napadač i pare bi mogle da odu na dovođenje nekog brzog krilnog igrača poput Salaha ili Kvadrada.

Posle dugo vremena, ozbiljna rekonstrukcija se sprema u Juventusu. Prethodnih godina je sportski deo menadžmenta uspevao da svakim potezom ojača ekipu što je rezultairalo sjajnom prošlom sezonom. Sada je nerealno očekivati da se takva sezona ponovi, ali olakšavajuća okolnost je što se u Italiji još nije pojavio ozbiljan konkurent.

Komentari / 0

Ostavite komentar