Analiza: Da li je ovo Partizanov tim za sezonu 2015/16.?!

Pred odlazak na drugi deo priprema, analizirali smo tim Partizana za nastupajuću sezonu.

Fudbal 29.06.2015 | 23:15
Analiza: Da li je ovo Partizanov tim za sezonu 2015/16.?!

Partizan će u narednih desetak dana "udariti" glazuru pred start nove sezone. Na pripremama na slovenačkom Pohorju (od 29. juna do 9. jula), trener Zoran Milinković i njegovi saradnici treba da uigraju ekipu za ono što ih uskoro očekuje, pre svega prvi meč u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a potom i start domaćeg prvenstva.

Iako prelazni rok još nije završen, može se podvući crta ispod do sada urađenog. Partizan je ostao bez igrača na sredini terena (Nikola Drinčić i Saša Marković), ali je upravo u toj liniji doveo i najviše igrača - Marko Jevtović (Novi Pazar), Nikola Trujić (Napredak), Nemanja Glavčić (prekomandovan iz Teleoptika, tačnije potpisao profesionalni ugovor).

Dovedeno je i pojačanje u napadu - iskusni Bugarin Valeri Božinov, kao i u zadnjoj liniji - brazilski štoper Fabrisio da Silva.

Dakle, Partizan je sačuvao okosnicu tima, a ako ostane i Andrija Živković (bar šest meseci), onda se može izvući zaključak da crno-beli, možda, imaju i jači tim nego u minuloj sezoni. Ali, da li je to dovoljno za evropska iskušenja? Partizan je u nedelju u test-meču u Staroj Pazovi poražen od osmoplasirane ekipe ruskog prvenstva - Mordovije (0:1), što bi trebalo da upali lampice u Humskoj.

Pođimo od golmana: Živko Živković, koji je produžio vernost Partizanu na još dve godine, Milan Lukač i Filip Klajić. Za tu poziciju, Milinković ne mora da brine. Živković se ustalio među stativama, Lukač je duže odsustvovao, ali obojica imaju kvalitet.

Bekovska linija: Miroslav Vulićević se vratio posle povrede i s obzirom na njegov dokazani kvalitet, verujemo da ćemo ga gledati kao standardnog kako šparta uz desnu liniju terena. Sa pozicije levog beka otišao je Vladimir Volkov, a na nju je, barem na prvim test utakmicama prekomandovan dešnjak Ivan Bandalovski. Igre bugarskog reprezentativca na levom spoljnjem, za vreme dok je branio boje Lokomotive iz Plovdiva, uveravaju Milinkovića da može da odgovori pre svega defanzivnim, a zatim i ofanzivnim zadacima uz levu aut liniju (njega je, inače, MIlinković već slao na tu stranu terena, recimo u finalu Kupa protiv Čukaričkog ili na pripremnim utakmicama). Pored Bandalovskog, Partizan od levih bekova može da računa na mladog reprezentativca Nemanju Petrovića i Miroslava Bogosavca.

Štoperska linija: Gregoru Balažicu ovog leta pridružio se Brazilac Fabrisio da Silva. Još je nerešen status Branka Ilića (koji je i ljut na upravu što ga ništa nije pitala, mada je on među najplaćenijim igračima). Ova linija bi, uz navalnu, mogla da zada i najviše glavobolja Milinkoviću. Jer, u slučaju odlaska Branka Ilića i eventualne povrede (Balažica, Da Silve), ima na raspolaganju još samo Lazara Ćirkovića i Miloša Ostojića (govorimo o igračima koji su osetili "evropski barut"). Tu je i omladinski reprezentativac, jednog od zlatnih "Novozelanđana" Miladin Stevanović, koji je "prirodno" štoper, ali može da odigra na više pozicija u odbrani. Ono što je dodatni problem jeste i "usamljenost" Fabrisija da Silve, odnosno to što je "pao sa Marsa" u srpski fudbal i teško se adaptira. No, tome služe pripreme.

Srednji red: Ako Milinković nađe "radilicu" kakav je bio Nikola Drinčić, ako nađe tog igrača koji kvari igru rivala, onda je "na konju". A čini se da ga je našao u Marku Jevtoviću, koji se, prema priznanju trenera crno-belih, isticao požrtvovanim radom i željom da se nametne. "On je naš novi Raća Petrović", rekao je Milinković na promociji Jevtovića kada je potpisao ugovor. Darko Brašanac, taj zahvalni momak, koji trči kao navijen, takođe je opcija. Naravno, i novajlija Nikola Trujić, mada je on, zbog Evropskog prvenstva za mlade (poput Brašanca, Lazara Ćirkovića i Nemanje Petrovića) propustio pripreme na Tari. Ili, pak, Branko Ilić, koji je i igrao na toj poziciji. "Ostatak" veznog reda je nedirnut. Saša Ilić je, nesumnjivo, dirigent, tu je i iskusni Stefan Babović (koji bi morao ranije da se oslobađa lopte), Nikola Ninković koji bi trebalo da pokaže da je konačno sazreo, i, naravno, Andrija Živković, koji je iskazao sav svoj talenat i kvalitet na Svetskom omladinskom prvenstvu na Novom Zelandu. Petar Grbić je u pojedinim utakmicama prošle sezone pokazao da može da bude "adut" iz rukava... Iz drugog plana priliku čekaju: Nenad Marinković, Nemanja Glavčič, Predrag Luka, mladi Saša Lukić, Ivan Petrović... A tu je i nekolicina mladih fudbalera koja je odlično radila na pripremama na Tari.

Napad: S obzirom na opredeljenje MIlinkovića (a i većine trenera u današnjem fudbalu) da se igra sa jednim klasičnim napadačem, nesumnjivo je da će pozicija nekadašnje "devetke" pripasti Valeriju Božinovu - najzvučnijem pojačanju crno-belih ovog leta. Ali, nikako se ne sme zaboraviti Ivan Šaponjić, momak koji je, poput Andrije ivkovića, bljesnuo na Mundijalitu na Novom Zelandu i pred kojim je sjajna budućnost. Tu je i Nemanja Kojić.

Pitanje je i koliko je Božinov spreman i koliko će ozbiljno shvatiti zadatke koji se pred njega stave. Znate već kakvi takvi fudbaleri umeju da budu...

Naravno, prelazni rok još nije završen. U Partizanu čekaju ishod pregovora sa još jednim Brazilcem - Markinjosom. Ideja stručnog štaba je da njega "upare" sa Andrijom Živkovićem, odnosno da obojica deluju u ofanzivi na suprotnim stranama terena.

Sve to otvara novi problem: broj stranaca u ekipi, jer ih Partizana sada ima šestoricu, a po utakmici su dozvoljena četvorica u protokolu!

"Pravo nastupa imaju i strani igrači, u sezoni 2014/15. četvorica stranih igrača po klubu na jednoj utakmici, koji se unose u zapisnik", priše u propozicijama takmičenja.

A Partizan ih ima šestoricu: Ivan Bandalovski i Valeri Božinov (Bugarska), Branko Ilić i Gregor Balažic (Slovenija), Petar Grbić (Crna Gora) i Fabrisio da Silva Dornelas (Brazil). Sa Markinjosom bi ih bilo sedam!

Ilić i Grbić imaju dozvolu kluba da odu, ako nađu klub, razume se.

Ako bi sada počela takmičenja, dozvolićemo sebi da "izvedemo" 11 igrača u Partizanovim dresovima na teren (ali i na osnovu nekih stvari na pripremama i naravno, uz poštovanje propisa takmičenja):

Živković - Vulićević, Balažic, Fabrisio da Silva, Bandalovski (Petrović) - Jevtović, Brašanac, Babović, Ilić - Ninković, Božinov.

klupa: Lukač, Ćirković, Petrović, Stevanović, Marinković, Kojić, Šaponjić (ovde bi bili i Branko Ilić i Grbić, ali ako iz ekipe ispadnu druga dva stranca).

POHORJE, PA...
Po povratku iz Slovenije, Partizan najpre očekuje utakmica protiv Čukaričkog u Superkupu 11. jula, a koji dan kasnije (14.jula) odigravanje prvog meča u kvalifikacijama za Ligu šampiona protiv gruzijske ekipe Dila Gori. Revanš meč 1. kola kvalifikacija Lige šampiona je nedelju dana kasnije.

A između toga, Partizan počinje odbranu titule šampiona Srbije, jer je za 18. jul zakazan početak nove sezone Superlige. Prvi rival biće Metalac iz Gornjeg Milanovca.

Komentari / 0

Ostavite komentar