Islamska država preuzela odgovornost

Ekstremistička grupa "Islamska država" preuzela je danas odgovornost za masakr u tuniskom letovalištu Sus kada je, prema najnovijim podacima, poginulo 38 osoba, od kojih su pet britanski turisti, javile su agencije.

Svijet 27.06.2015 | 11:58
Islamska država preuzela odgovornost

Pozivajući se na nalog IS na "Tviteru", mediji prenose da je u petak napad na plažu popularnog letovališta izveo "vojnik kalifata", koji je grupa proglasila pre nepunih godinu dana na teritoriji Iraka i Sirije.

Islamisti navode da je naoružani napadač Abu Jahja al-Kairavani napao neprijatelje te džihadističke grupe i "jazbinu bluda, poroka i verskog otpadništva", preneo je AFP.

Većina ubijenih pripadaju "državama članicama krstaške alijanse" koja se bori protiv proglašenog kalifata, navela je IS na "Tviteru", sugerišući na zemlje koje bombarduju njene pozicije na Bliskom istoku.

U Tuniu je saopšteno da je ubijeni napadač bio student iz Tunisa, od ranije poznat vlastima, koji je oružje sakrio u suncobranu.

Premijer Tunisa Habib Esid naveo je da je većina poginulih iz Velike Britanije, a da su među žrtvama i Nemci, Belgijanci, Francuzi.

Ranije je britanski premijer Filip Hamond saopštio da je među turistima ubijenim kod hotela sa pet zvezdica "Imperijal Marhaba" španskog lanca RIU u popularnom mediteranskom letovalištu Port el-Kantavi najmanje pet Britanaca.

Irska je potvrdila da je među poginulima i jedna Irkinja.

Rojters javlja da tuniske vlasti nameravaju da u narednih nedelju dana zatvore sve džamije koje nisu pod kontrolom Ministarstva vera, njih 80.

Premijer te zemlje danas je proglasio nove antiterorističke mere, uključujući raspoređivanje vojnih rezervista na "osetljivim mestima koja mogu biti mete terorističkih napada".

Esid je naveo da će plan povećanja bezbednosti turističkih mesta i arheoloških nalazišta uključiti razmeštanje pripadnika bezbednosnih struktura duž obale i u hotelima od 1. jula.

Prema njegovim recima, njegova zemlja ne može sama da se bori protiv džihadističke pretnje i potrebno je utvrditi globalnu strategiju.

Tunis, u kom je "rođeno Arapsko proleće" zbacivanjem predsednika Zejnelabedina Ben Alija 2011, zahvatio je talas radikalnog islama i od tada je poginulo na desetine pripadnika bezbednosnih snaga u džihadističkim napadima, podsećaju agencije.

Napad u petak u letovalištu najsmrtonosniji je u modernom Tunisu, u kom sedam odsto bruto nacionalnog dohotka sačinjavaj prihodi od turizma, i usledio je posle napada u martu na Nacionalni muzej Bardo u gradu Tunisu, kada je poginuo 21 strani turista i jedan policajac.

Odgovornost i za taj napad preuzela je IS.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

rambo

27.06.2015 12:15

Koji bolesnici.

ODGOVORITE
Name

gost rtvbn

27.06.2015 12:56

Ko moze drugi osim ovih bolesnika da skrene narodu paznju od onogo sto se desilo u Americi. Ovo je kao u filmu, majke mi.

ODGOVORITE