Kina, Venecuela i Rusija osporile nacrt rezolucije o Srebrenici

Kina, Venecuela i Rusija osporile su britanski nacrt rezolucije o Srebrenici, a novi krug konsultacija o ovom prijedlogu biće nastavljen u ponedjeljak, 29. juna, piše list "Danas" pozivajući se na neformalne izvore u Njujorku.

Srbija 27.06.2015 | 10:00
Kina, Venecuela i Rusija osporile nacrt rezolucije o Srebrenici

Prema saznanjima lista, u prijedlogu teksta rezolucije Velike Britanije, koji su inicijalno podržale SAD i Holandija, nakon prvog kruga konsultacija došlo je do određenih promjena, odnosno neke formulacije su "ublažene". 

Sagovornici lista navode kao primjer da se u tekstu više ne govori o "desetinama hiljada silovanja, nego o hiljadama silovanja", kao i da se manje puta pominje riječ "genocid". 

"Nacrt rezolucije o Srebrenici je u opticaju i članice Savjeta bezbjednosti UN su tek nedavno započele pregovore. Brifing Savjeta bezbjednosti o ovom pitanju zakazan je za 7. jul.

U ovoj fazi bilo bi prerano predočavati naš stav dok je proces pregovora u toku", rekli su za "Danas" u Misiji SAD pri UN, odgovarajući na pitanje da li je američki ambasador u UN Samanta Pauer dobila pismo ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića u vezi sa najavljenom rezolucijom u UN o Srebrenici i da li će biti neke zvanične izjave o ovoj temi. 

Kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici, koju je u američkom Kongresu predstavio republikanski kongresmen iz Nju Džersija Kristofer Smit, usvojen je amandman senatora Džin Šahin koji ohrabruje dalje jačanje angažmana SAD na zapadnom Balkanu i pozdravlja saradnju Srbije i BiH. 

Amandman, kojim je iskazana i podrška daljem procesu pomirenja u regionu, prihvaćen je bez ikakvih primjedaba. 

Izvori lista u Njujorku ovo tumače kao adekvatan način da se prizna doprinos Srbije pomirenju u regionu, ali i kao rezultat nedavne posjete premijera Srbije SAD.

Izvor: Danas

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

krle

27.06.2015 17:29

Prevarice oni Dacica, ko da vidim. Zivi bili pa vidjeli.

ODGOVORITE
Name

Требиње

27.06.2015 18:10

Ма какав Дачић. Сви који су оспорили Резолуцију већи су Срби од Дачића, он је и свог шефа (Слободана Милошевића) издао а камо ли неће ли кога другог.Научио Ивица да издаје и сад мора како би био добар са америма а имао Русију за помоћ, али јој се не смије јавно захвалити. То солирање је успијевало твом претходнику бравару а ти си мала маца за њега ти то не знаш.

ODGOVORITE
Name

Pitam se

28.06.2015 09:38

Sta to, Kina,Venecuela i Rusija, vide drugacije nego neke Tuzlanke,iz Vlade Srbije? Mozda su ljudi citali taj tekst,za razliku od nekih.

ODGOVORITE