Nema dogovora o otkupu pšenice

Poljoprivrednici su se zaputili u Vladu Republike Srpske sa istim zahtijevima kao prošle godine - veća cijena pšenice. Ako ne veća cijena pšenice, onda veći postotak podsticaja.

Republika Srpska 26.06.2015 | 20:10
Nema dogovora o otkupu pšenice

Poljoprivrednici iz Semberije su sjeli za zajednički sto sa predstavnicima mlinara, pekara i Ministarstva poljoprivrede.

Dogovorili su se da dogovora nema, barem ne za sada, iako je žetva pšenice u Semberiji počela.

Poljoprivredni proizvođači napominju da je kvalitet zrna odgovarajući, ali da je prinos umanjen, s obzirom na činjenicu da je u Semberiji trenutno prijavljeno 400 proizvođača, u odnsou na period kada ih je bilo 1200.

Mlinari ne pristaju na uslove poljoprivrednika. Poručuju da je pšenica iz Vojvodine jeftinija, čak i sa troškovima uvoza.

Poljoprivrednici i mlinari su se ipak u jednom složili. Poručuju da bi najbolje rješenje bilo da Ministarstvo poljoprivrede otkupljivačima da podsticaje, kako bi oni mogli da plate pšenicu po većoj cijeni.

Ukoliko to ne uspije, poljoprivrednici zahtijevaju podsticaje od 10 feninga po kilogramu pšenice, umjesto dosadašnjih 5.

Za sada sve visi o koncu.

Pomoćnik ministra, Zoran Kovačević izjavio je da ministratsvo ne može uticati na cijenu, te da bi mlinari već sljedeće sedmice trebalo da ponude otkupnu cijenu.

(BN TV)

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

resenje

26.06.2015 19:34

Prosto je,mlinarima uračunajte dodatni porez na uvoz žita i taj novac dajte poljoprivrednicima kao podsticaj ako neće da otkupe po toj cijeni,,dođe otkupljivače ista cijena pošto oni rade jeftinije da prođu država mora zadovoljiti i potrebe domaćih proizvođača a i otkupljivača.

ODGOVORITE
Name

Miko

27.06.2015 10:03

Jesi ti čuo za CEFTU pametnjakoviću? Ili bi ti to samo tako razrezivao poreze gdje ti se i koliko ćefne?

Name

Ccc

28.06.2015 07:25

Sto sijete pšenicu, sijte kukuruz...

ODGOVORITE