Vlade posvećene specijalnim odnosima

Održana zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske. Dve vlade odlučile da zajednički obeležavaju 5. avgust, kao Dan sećanja na stradale i prognane Srbe. Sednici prisustvovao i predsednik Tomislav Nikolić, koji je naglasio da će Srbija učiniti sve da pomogne Republici Srpskoj.

Republika Srpska 26.06.2015 | 14:45
Vlade posvećene specijalnim odnosima

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su Vlada Srbije i Vlada Republike Srpske donele odluku da zajednički obeležavaju 5. avgust kao Dan sećanja na stradale i prognane Srbe, prenosi Tanjug.

Nikolić pozvao da se Predsedništvo BiH izjasni o rezoluciji

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je danas člana predsedništva BiH Mladena Ivanića da zakaže sednicu tog tela kako bi donelo stav o rezoluciji o Srebrenici i dodao da onaj ko predstavlja Republiku Srpsku u Sarajevu mora da ima stav koji mu RS nalaže.

Predsednik Srbije je na konferenciji za novinare nakon zajedničke sednice vlada Srbije i RS ocenio da je ta rezolucija uperena protiv RS ali i protiv interesa Srbije.

"Danas ne sme da postoji nijedan političar u RS ili u Srbiji koji nema stav o Srebrenici kakav god da je", zaključio je Nikolić.

Vučić je, na konferenciji za novinare, rekao da će se taj dan obeležavati zajednički, kao što će, između ostalog, biti obeležen i Vidovdan. Premijer je takođe ukazao na to da dve vlade, kao i Srbija i RS, imaju dobru, uspešnu saradnju i smatra da će ona biti i još bolja.

Sledeću zajedničku sednica najavio je za oktobar, nakon što počnu "stvarni radovi" na mostu Bratunac - Ljubovija.

"Razume se da Srbija poštuje integritet BiH ali i zna se kakav odnos Srbija ima prema RS i spremna je da ukoliko RS bude imala bilo kakvih problema, pomogne. Srbija će biti mesto na koje će RS moći da se osloni i uvek će biti spremna da pruži finansijsku pomoć", poručio je srpski premijer .

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su zajednički projekti na kojima rade Srbija i RS velika razvojna šansa za 25 opština duž obala Drine.

Cvijanovićeva je na konferenciji za medije nakon sednice dve vlade posebno pomenula infrastrukturne projekte, one u oblasti poljoprivrede, sporta i kulture...

Izrazivši zahvalost za podršku Vladi Srbije, Cvijanović je zatražila od srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića da uvrsti na dnevni red naredne sednice tog tela rezoluciju o Srebrenici, kako bi se Predsedništvo BiH izjasnilo o tom dokumentu.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je prisustvovao sednici, rekao je da je situacija u regionu veoma složena, konstatujući da su napadi sve učestaliji kako je Srbija bliža Evropskoj uniji, prenela je predsednikova Služba za saradnju s medijima.

"Srbija će učiniti sve da pomogne Republici Srpskoj. Moja podrška Vladi je bezuslovna, vreme je teško i moramo da budemo jedinstveni i složni. Neki se trude da stvore nepovoljnije okolnosti kako bi zaustavili naš napredak, stoga vas molim da uspostavite i održite snažne veze i budete kao porodica", rekao je Nikolić tokom obraćanja na sednici.

"Zajedničke sednice dve vlade treba da budu pravilo, a Srbija će se starati da se očuva Dejtonski sporazum. Mi smo posvećeni negovanju specijalnih i paralelnih veza sa Republikom Srpskom", rekao je predsednik Nikolić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da nivo odnosa Srbije i Republike Srpske nikad nije bio na tako iskrenom i na tako visokom nivou i zahvalio se Srbiji na obećanoj pomoći.

Dodik: Rezolucija o Srebrenici nepristojna ponuda

Dodik je ocenio i predlog rezolucije o Srebrenici kao nepristojnu ponudu koju treba odbiti jer, kako je istakao, ne doprinosi pomirenju, ali i dodao da nema dovoljno dokaza da je tamo počinjen genocid.

Dodik je rekao da podržava stavove Vlade Srbije o rezoluciji, navodeći da je smatra antisrpskom i "delom kontinuiteta loših namera Velike Britanije prema srpskom narodu".

"Nema dovoljno dokaza da je tamo počinjen genocid", rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Predlog rezulucije smatra lošom i nepristojom ponudom.

"Odbijamo je kao nepotrebnu, kao onu koja može samo da unosi više problema u BIH nego što može da donese ono što je svima potrebno, a to je pomirenje", naveo je predsednik RS i dodao da predlog rezolucije ugrožava stabilnost BIH, kao i dostignuti stepen mira i pomirenja.

"I zato ne može da bude podržana", zaključio je on.

Dodik je rekao i da britanska rezolucija o Srebrenici neće biti na dnevnom redu na sednici Saveta bezbednosti UN 7. jula na osnovu onoga što je rekao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Na pitanje novinara da prokomentariše pisanje medija o tome kako je rekao da rezolucija neće biti na dnevnom redu, Dodik je rekao:

"Vi (mediji) volite da dodajete. Ja nisam u Savetu bezbednosti i ne odlučujem o tome, samo sam preneo ono što je rekao Lavrov - da 7. jula nije predviđeno da bilo kakva rezolucija bude na dnevnom redu , već samo minut ćutanja za žrtve ratova u periodu od 1991-1995", rekao je Dodik.

Prethodno su se predsednici Tomislav Nikolić i Milorad Dodik, kao i premijeri Aleksandar Vučić i Željka Cvijanović sastali u Palati Srbija. Kako prenosi Tanjug, na tom sastanku je trebalo da, između ostalog, zvaničnici razgovaraju i o Srebrenici i o "slučaju" Nasera Orića.

Prethodna zajednička sednica dve vlade održana je septembra prošle godine, kada je konstatovano da je postugnut napredak u saradnji u svim oblastima. Tada je dogovoreno i formiranje Koordinacionog tela čiji je zadatak zajednički razvoj poljoprivredno-prehrambene i industrijske proizvodnje.

Izvor: RTS

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Jovan

26.06.2015 13:06

Svako normalan treba podrzati ovakav pristup Srbije i RS. To ko je trenutno na vlasti u RS nema nikakvog razloga da ovako ne bude. Čestitke!

ODGOVORITE
Name

Krajišnik

26.06.2015 14:18

Prilika da se u Beogradu nabavi nova šminka.

ODGOVORITE
Name

a

26.06.2015 14:19

Šta to Tomo sve će podržati?

ODGOVORITE
Name

BLAGO NAMA

26.06.2015 14:32

Neka nam je bog na pomoci.

ODGOVORITE
Name

Братунац

26.06.2015 14:49

Живјела мајка Србија и Република Српска

ODGOVORITE
Name

Nikola

26.06.2015 15:29

Da treba podrzati sve sto je normalno, a recite mi sta je normalno kod Milokrada i njegove ekipe, pokradi unisti, opljackaj i vidjet ce se bjezi.

ODGOVORITE
Name

JA BUDALE MAJKO MILA

26.06.2015 15:59

Nikola cuvaj telefon ukrasce ti ga Dodik!

Name

Improvizacija i blef

26.06.2015 15:56

Uslikaše se, snimiše, objaviše, poslaše poruku narodu. A problemi, problemi su problemi, mjesto im je pod tepihom. Barem RS-ovi, a zna se i zašto...

ODGOVORITE
Name

savez

26.06.2015 16:48

Gospodine Nikolicu vi niste izabrani da odlucujete sta treba gospodin Ivanic da radi on je nas ponos i savez za promene znaju dobro sta ce raditi za nase bolje sutra Vi nemte pravo da se mesate u posao Ivanicu jer ste izisli u susret i podizete vladajuci SNSD koji nas je doveo na rub propasti svojom vladavinom.

ODGOVORITE
Name

BNTV

26.06.2015 17:37

Gledam konferenciju za stampu I slusam bijele cizmice kao se trudi da odgovore daje na ekavici pa joj bas neide. A Rudonja Laki ljut za pustanje Orica pa izgleda kao da bi sad uletio u arenu u borbu sa neistomisljenicima

ODGOVORITE
Name

vss

26.06.2015 19:11

Nikad ništa dobro nije ovaj narod osjetio od njihovih sastančenja i izjava. Mile i Željka posjećuju beograd o trošku naroda. Plavuša ide čisto da joj dupe vidi puta a mile da posvršava svoje privatne poslove u Beogradu. Da se vidi sa Radišićem i vide šta će s onom zgradom. Da se vidi s Djurićem i razmotre situaciju oko Boske. Itd...Što prije ovo četvoro odu, to bolje za RS i Republiku Srbiju.

ODGOVORITE