Socijalni dijalog u Srpskoj je mrtav!?

Zakon o radu u koliziji je sa Zakonom o penzijsko invalidskom osiguranju, tvrde u Uniji udruženja poslodavaca Srpske. To se dešava jer Zakon o radu nije donešen prije Zakona o PiO i Zakona o pravima boraca.

Republika Srpska 25.06.2015 | 17:00
Socijalni dijalog u Srpskoj je mrtav!?

Sve je to zaključak radionice Unije udruženja poslodavaca. Još jedan zaključak je i da nema više socijalnog dijaloga.

Optimistična procjena je da je socijalni dijalog u krizi, manje optimistična je da uopšte ne postoji. To je pokazala i radionica Unije udruženja poslodavaca na kojoj se nisu pojavili predstavnici Saveza sindikata.

Poslodavci najavljuju da će da traže novog partnera u razgovorima i oko Zakona o radu. Nije teško zaključiti da je taj partner u očima poslodavaca Konfederacija sindikata.

Iz Konfederacije sindikata najavljuju da cilj svih razgovora mora biti što bolji Ugovor o radu kao ključ zaštite radnika.

Unija sindikata zaposlenih u zdravstvu ističe kako je nedopustivo da bilo koji sindikat ima monopol u pregovorima. Istovremeno najavljuju štrajk upozorenja radnika u bolnici Istočno Sarajevo ako se uskoro ne riješi problem kašnjenja plata i uplate doprinosa.

Unija sindikata radnika u zdravstvu počinje i skupljanje potpisa za vraćanje Zakona o zdravstvenoj zaštiti u skupštinu jer su pojašnjavaju izmjene učinjene nakaradno.

(BN TV)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

KO? SKIM? SČIM?

26.06.2015 07:33

NEMA DIJALOGA SAMI SA SOBOM!

ODGOVORITE