Naser Orić sredinom jula stiže u Beograd?

Bošnjački ratni komandant Srebrenice Naser Orić već sredinom jula trebalo bi da bude izručen Srbiji ukoliko švajcarske vlasti uvaže pravnu argumentaciju i dokaze protiv Orića koji su im stigli iz Beograda, tvrdi ugledni beogradski advokat i stručnjak za međunarodno pravo Borivoje Borović!

Region 23.06.2015 | 17:45
Naser Orić sredinom jula stiže u Beograd?

Komentarišući prekjučerašnju potvrdu Ministarstva pravde Srbije da je od Švajcarske zvanično zatražilo Orićevo izručenje, te da je uz ovaj zahtjev, kako se navodi, Švajcarcima dostavljena i prateća dokumentacija u vezi s optužbama koje Orića terete za počinjene ratne zločine, Borović ističe da bi već za dvadesetak dana trebalo da bude poznato da li će i kada Naser Orić biti predat u nadležnost pravosudnih organa Srbije.

- Postoje razlike u zakonodavstvima država i svaka na svoj način tretira pitanje rokova u okviru kojih bi trebalo da se odgovori na zahtjev za ekstradiciju stranih državljana. Najkraći rok za oglašavanje Švajcarske po zahtjevu za izručenje iznosi 18 dana, dok je 40 dana krajnji rok, poslije kojeg bi moralo da bude poznato da li će Orić biti izručen Srbiji ili ne - objašnjava Borović.

Optimizam sa pokrićem

Dodajući da već sama činjenica da se Naser Orić pune dvije sedmice nalazi u ekstradicionom pritvoru u Ženevi pokazuje da švajcarske vlasti nemaju namjeru da tek tako oslobode čovjeka koji je uhapšen po Interpolovoj potjernici, Borović kaže da je optimista u vezi sa Orićevim izručenjem Srbiji.

- Postoji novi optužni akt Tužilaštva za ratne zločine u Beogradu kojim su obuhvaćeni zločini za koje Naser Orić nije procesuiran u Hagu. Zbog toga sam optimista i vjerujem da će ga Švajcarska na kraju izručiti Srbiji - kaže Borović.

Povodom zahtjeva Ministarstva pravde Srbije da Naser Orić bude izručen toj zemlji juče se oglasilo i Tužilaštvo BiH. U saopštenju ovog tužilaštva, između ostalog, navedeno je da je od Švajcarske zatraženo da Orić bude vraćen u BiH.

Izbjegavanje pravde

- Tužilaštvo BiH uputilo je putem Ministarstva pravde BiH zahtjev pravosuđu Švajcarske da Naser Orić ne bude izručen pravosuđu Srbije, jer bi na taj način bio ugrožen predmet "Naser Orić i drugi", koji se vodi pred pravosuđem BiH, nadležnim za procesuiranje ovog predmeta. U predmetu koji je pokrenut 2006. godine, Naser Orić je ispitan 2008. po zahtjevu Okružnog tužilaštva Bijeljina, a predmet je 2009. odlukom Suda BiH preuzet u nadležnost Tužilaštva i Suda BiH.

S obzirom na to da je riječ o državljaninu BiH, te da se odaziva na pozive pravosudnih organa, nije traženo određivanje mjere pritvora - navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH, a iz te institucije poručuju i da su "spremni na saradnju sa Tužilaštvom za ratne zločine Srbije u vezi s predmetom Nasera Orića".

Direktor Republičkog centra RS za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić izjavio je da se Tužilaštvo BiH otvoreno stavilo na stranu ratnog zločinca Nasera Orića, uputivši zahtjev pravosuđu Švajcarske da Orić bude vraćen u BiH, odnosno da ne bude izručen pravosuđu Srbije.

- Na ovaj način zloupotrebljava se institucija Tužilaštva BiH sa jedinom namjerom da predmet "Orić" završi u ladici, odnosno da ne bude procesuiran pred Tužilaštvom za ratne zločine Srbije i da ne bude zadovoljena pravda - rekao je Kojić.

(Press)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Snouden

23.06.2015 16:07

E SADA SU GA RUCAO

ODGOVORITE
Name

srbin

23.06.2015 16:38

Bice Boga bice pravde da odgovara za sve sto je uradio on i njegovi huligani.

ODGOVORITE
Name

Patriota

23.06.2015 16:45

Iskoristio prvo svoje muslimane, u Srebrenici radio zlocine najgore!...

ODGOVORITE
Name

Dejan.bl

23.06.2015 17:21

Ako Bog da....

ODGOVORITE
Name

xx

23.06.2015 17:24

Jos je to na dugom stapu da je srbin dosad bi ga izrucili

ODGOVORITE
Name

Iskreno

23.06.2015 17:45

Dogodice se kao sa Lakijevim referendumom.

ODGOVORITE
Name

etnolog

23.06.2015 17:59

Nek mu je sretan put .

ODGOVORITE
Name

Mika

23.06.2015 18:26

Malo sutra

Name

Da da

23.06.2015 18:03

Blic kaže da izlazi na slobodu do kraja sedmice kome vjerovati

ODGOVORITE
Name

Mali

23.06.2015 18:18

Svakako treba odgovarati! Samo cudno je trenutak Rezolucija o Srebrenici pa Hapsenje Oricevo i Hapsenje Teroriste UCK u Sloveniji pokusava Evropa da zapali opet bisvu SFRJ da bi skrenuli paznju sa krzi u evro zoni i kolaps evra u Ukrajini.

ODGOVORITE
Name

Mali

23.06.2015 20:57

U ukraijini nisu uspjel da zapale Pravu vatru i bila bi prevelika opasnost da se vatra prosiri do pariza i nebi EU htela! A mi hvala bog odmah smo sremni a niko nema nista od toga! Jesmo glup narod

Name

milorad

23.06.2015 18:22

Orić je najveci zlocinac uzevsi u obzir sve tri strane u proteklom ratu! Sta je radio Srbima u i oko Srebrenice zasluzio je 100 dozivotnih robija,a onda i svom narodu(muslimanima) u enklavi...Prezivjeli srbi su bili bijesni na njega i njegove zlocince i kad se desio jul 95. onda se sve izmaklo kontroli...A ON JE SVE TO "NAORAO" ,godinama skrivajuci se iza leđa UN-a,zagovnao i MOMČINA POBJEGAO,znao je sta bi mu srbi radili da ga se dokopaju... JADAN ONAJ NAROD STO OSTADE I IZGIBE...BOŽE SACUVAJ

ODGOVORITE
Name

Требиње

23.06.2015 20:20

Бриши бриши сузе с лица Србија је твоја несаница. И биће ако Бог да

ODGOVORITE
Name

Milojko Banja Luka

23.06.2015 20:36

Da ne bude trsla se gora rodio se miš. Ko može da vjeruje švajcarcima pajdašima islamskim,isti slučaj sljovenaca i njihove braće šiptara. Nikome danas Srbin ne sme da vjeruje inače propade.

ODGOVORITE
Name

Galijan

23.06.2015 20:50

Jel on nešto uradio u Beogradu pa ga traže sa izmišljenim svjedocima

ODGOVORITE
Name

Is

23.06.2015 21:30

Kazu da ce Hatidza otici u BG da svjedoci, a kad tamosnji sud cuje njenu tuznu pricu odmah ce Nasera osloboditi.

Name

Olja

23.06.2015 21:01

I, naravno, bice oslobodjen, ne bas odmah, kad prodje neko vrijeme. Srbi su boleciv narod, osim prema svojima.

ODGOVORITE
Name

R.S

23.06.2015 21:37

Da je Srbin,do sad bi ga vec isporucili.

ODGOVORITE
Name

Veteran.

24.06.2015 06:33

Mene bi bilo sramota da branim ovoga krvnika.Koji je ubijao nevine civile.Ako si se vojnički borio protiv VRS svaka čast.On je svoj gnev pokazivao na Božić ubijajući nevin narod.On ne može biti komandant.To su psi rata kao isil.

Name

hercegovina

23.06.2015 22:49

Muslimani ne treba smao da gledate sta je Dodik uradio nego da se obracunate i sa ubicama iz svojih redova. Oric je manipulator,milioner,ratni profter, vlastitit narod je pobio a on je svoju gu.icu izvukao.....vi sa njim treba da se obracunate kao sa Jukom i Celom.

ODGOVORITE
Name

porotnik

23.06.2015 23:34

Čuj Milorada Kojića: Tužilaštvo BiH se stavilo na stranu Nasera Orića zahtjevom da bude vraćen u BiH a ne predat Srbiji. Pa Orić je državljanin BiH i, bio on ili bilo ko drugi optužen za nešto, obaveza je države da štiti svog državljanina i da mu osigura osnovna prava. To nije stavljanje na stranu Orića, to je obaveza, taj zahtjev je nešto najnormalnije što bi svaka država na svijetu uradila i time se ne utvrđuje nevinost ili krivica. Šta sve ljudi neće izvalit...

ODGOVORITE
Name

Zero

24.06.2015 01:35

Gdje su bili ti svjedoci do sada,covjeku se sudilo 5 godina a svjedoci se sad pojavili. Nesto tu smrdi al ne znam sta to treba Srbiji.

ODGOVORITE
Name

miki

24.06.2015 03:45

Bog mu dao sto zasluzuje ,a bogami zasluzuje da bude u Potocarima.

ODGOVORITE
Name

Podrinjac

24.06.2015 05:30

Znaju li glupsoni koji veličaju Orića da je on svojim zločinima proizveo revanš i osvetu Srba, što ja ne opravdavam? Jer zločin je zločin, bez obzira ko ga je izvršio. Potom se kurvanjski izvukao iz Srebrenice kad je bilo opasno i ostavio svoj narod na milost i nemilost, a mogao je iznuditi i pregovore da je ostao, jer je imao pokriće međunarodnih snaga. Jadan je i sadašnji načelnik opštine Srebrenica sa svojim izjavama i stavovima oko Orića. Suditi u Srbiji nego šta, pa da vidi svijet "korpus delikti" u vezi sa muslimanskim zločinima u zahvatu Srebrenice, a ne samo kukumakanje jedne strane u ratu, tobože "nevinih", kojima je bila tijesna Jugoslavija.

ODGOVORITE