Nikolić: Srbija oduvijek pripada samo sebi

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je danas da Srbija nikada neće pripadati bilo kome, nego samo sebi, i da Evropa, kojoj teži, ima predrasude o odnosu Srbije prema Rusiji.

Srbija 23.06.2015 | 21:17
Nikolić: Srbija oduvijek pripada samo sebi

"Mi smo spremni da uđemo u Evropsku uniju više nego neke članice. Građani su već umorni od čekanja, a Evropa ima predrasude o odnosu Srbije prema Rusiji", rekao je Nikolić tokom susreta sa peruanskim piscem i dobitnikom Nobelove nagrade za književnost Mariom Vargasom LJosom.

Nikolić je naveo da Srbija ima problem što je priznavanje dijela njene teritorije Kosova i Metohije očigledna prepreka da dobije punopravno članstvo u EU.

On je naglasio da, za razliku od ostalih država koje su nastale nakon raspada Jugoslavije, Srbija nije imala problem sa dokazivanjem identiteta.

"Srbija nije prolazila kroz tu fazu. Mi imamo viševekovnu tradiciju i jasan nacionalni identitet, posvećeni smo pomirenju, ali je još mnogo bola u sećanju naroda", rekao je Nikolić.

Govoreći o problemu migranata, Nikolić je izrazio žaljenje zbog najave Mađarske da podigne zid između dvije zemlje kako bi spriječila prelaz na svoju terotoriju.

LJosa je zahvalio predsjedniku Nikoliću na prijemu. "Nisam se susretao sa mnogo predsjednika koji tako dobro poznaju kulturu i istoriju. Zaista sam očaran", naglasio je LJosa.

Nikolić je nobelovcu poklonio knjigu "Hrišćansko nasleđe na Kosovu i Metohiji - istorijsko i duhovno središte srpskog naroda", saopšteno je iz kabineta predsjednika Srbije.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Sweden

23.06.2015 19:18

Srbija je Americka kolonija hteli ili ne

ODGOVORITE
Name

Iskreno

24.06.2015 05:23

Nikolicu na mlati praznu slamu. Doci ce trenutak kad budes birao izmedju Dvije stvari Rusija ili EU I priznanje vec priznatog Kosova I EU.

ODGOVORITE
Name

Dodano

24.06.2015 05:25

Neutralna je bila samo Jugoslavija jer su vise sile tako htjele a Srbija nije naslijedila njen put.

ODGOVORITE
Name

xxx

24.06.2015 05:41

Aj ne lupetaj vec nauci istoriju o Srbiji. Sram te bilo.

ODGOVORITE
Name

SRBIN

24.06.2015 06:21

SRBIJA I SRBI SU PONOS SVIJETA (NORMALNOG)!

ODGOVORITE