Dug Fonda zdravstva 420 miliona maraka?

Fond zdravstvenog osiguranja nije u mnogo boljoj situaciji od Fonda PIO jer je za samo prva četiri mjeseca ove godine u deficitu za 43,5 miliona maraka, kaže član SDS-ovog Odbora za zdravstvo, Slobodan Stanić.

Republika Srpska 22.06.2015 | 15:27
Dug Fonda zdravstva 420 miliona maraka?

Kada se tome dodaju kratkoročni krediti, bolovanja do 30 dana, refundiranje obaveza prema firmama koje redovno uplaćuju doprinose, te dugovanja za dijalizu i prema zdravstvenim ustanovama, apotekama i distributerima ortopedskih pomagala, dug fonda u ovoj godini je 202 miliona maraka obaveza, što je alarmantno, zabrinut je Stanić.

Osim 202 miliona maraka nagomilanih obaveza po raznim osnovama Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ima i 175 miliona maraka dugoročnih zajmova koji jesu planirani u ovoj godini, akli dodatno usložnjavaju finansijsku situaciju, jer sumarno dug fonda iznos oko 420 miliona maraka, kaže Slobodan Stanić.

Osim što treba uraditi rebalans finansijskog plana fonda, potrebno je i da direktor fonda, te nadzorni i upravni odbor, u dogovoru sa Vladom Republike Srpske hitno održe tematsku sjednicu na kojoj će se raspravljati samo o stanju u zdravstvu, sa akcentom na problemima u fondu, predlaže Stanić.

Prokomentarisao je i inicijativu resornog ministra, Dragana Bogdanića, koji planira da smanji broj radnika u zdravstvu kako bi na godišnjem nivou uštedio 5 miliona maraka.

Što se tiče slučaja saslušanja doktorke Branislave Pušac, Stanić smatra da je tzv.zviždač jer je upozorila na nezakonite aktivnosti u zdravstvu i da kao takva treba da bude zaštićena.

Stanić je, kaže, ubjeđen i da će se nastaviti sa izgradnjom sjevernog krila banjalučkog kliničkog centra, jer Evropska investiciona banka ne poklanja sredstva za izgradnju, nego se radi o zaduženju, s tim što ona očigledno više brine o utrošku kredita nego što to mi radimo, zaključio je Stanić.

(BN TV)

 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

22.06.2015 13:31

Ma preduzimaj nesto konkretno,znamo svi da su dugovi do guse!!!

ODGOVORITE
Name

gle

22.06.2015 14:23

Gle ovog papka...

ODGOVORITE
Name

Nikola

22.06.2015 15:27

Od tih dugova i kredita pitajte Skrbica i Kljajcina koliko su samo oni ukrali?

ODGOVORITE
Name

Mislim ja

22.06.2015 16:11

Jednom ministar, uvek ministar!

ODGOVORITE
Name

miki

22.06.2015 16:29

Ma nije to nista. To je sica, sada me poslusajte Raja, kad stigne ovaj Kredit od rusa sve ce to Laktasenko platiti. zna Baja da gazda uvek placa racune po kafanama sta radnici (mislim ovi papci oko njega)

ODGOVORITE
Name

Savo

22.06.2015 16:34

Zaduzeni za sva vremena. Dok ima kredita bice i Baje i ove politicke manipulacije i tihog silovanja naroda u RS.

ODGOVORITE
Name

posten

22.06.2015 16:46

Posteno ja mislim daje R.Srbsa pŕed bankrotom.Sta je bilo bilo je.Nema ministarstva da nije duzno pola milijarde maraka il Eura.To stoje javno a tajno da ni nesponijne.Cudimse koliko su hrabri da jos smiju da sijede na tim funkcijama.

ODGOVORITE