Pištolj sakriven u pečenom piletu

Kada su carinici zajedno sa policajcima na izlaznoj strani graničnog prelaza Kelebija, nedavno otkrili dobro sakriven pištolj “zastava 7,65 mm M70″, sa okvirom i pet metaka, bili su zaprepašćeni.

Srbija 21.06.2015 | 14:45
Pištolj sakriven u pečenom piletu

Oružje je pronađeno u jednoj od torbi sa hranom, u prtljažnom dijelu autobusa koji sabraća na redovnoj liniji Vrnjačka Banja – Pariz. Rasklopljeni pištolj bio je sakriven u dvije plastične kutije sa hranom. Rukohvat pištolja sa okvirom i pet metaka je pronađen u kutiji sa kajmakom, a navlakom i cijevi za pištolj je bilo “nafilovano” pečeno pile u drugoj plastičnoj kutiji. U tegli sa barenim paprikama, pronađena je opruga pištolja umotana u aluminijumsku foliju.

Po izjavi vozača, protiv koga je pokrenut prekršajni postupak, sporna torba je bila pošiljka iz Pojata, koju je predalo lice bez bilo kakvih podataka.

– Sakriveni i krijumčareni pištolj u pečenom piletu putovao je Srbijom od Pojata do Subotice punih šest sati. Nije ovo usamljen slučaj – tvrdi Marko Ćirković, načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja u Upravi carina.

Srpski carinici su nedavno na aerodromu “Nikola Tesla” u prtljagu 67-godišnjeg srpskog državljanina, koji je u Beograd doputovao sa ženom i kćerkom iz Amerike preko Beča, otkrili revolver marke “magnum 44″ i gotovo 500 metaka. Putnik je u koferu nosio čak 200 metaka marke “remington” za pomenuti revolver, 143 metka marke Remington Core Lokt od 35 mm, ali i 120 metaka od 35 mm marke hornady, kao i 24 zrna za lovačku pušku marke “brener”. Time je broj zaplenjenih metaka od strane naše carine od početka 2015. godine premašio ukupnu brojku od 3.000 komada.

– Zbog delikatne situacije u susednoj Makedoniji i BiH, kao i zbog pretnji mogućim terorističkim napadima, uveli smo pojačane kontrole na granici. Akcenat je stavljen na suzbijanje krijumčarenja ilegalnog oružja kako bi se sprečilo eventualno formiranje novih militantnih grupa. Za prvih šest meseci 2015. godine naši carinici su od krijumčara zaplenili deset puta više municije nego za celu proteklu godinu. Od početka godine oduzeli smo više od 1.000 metaka od kojih je neko mogao da izgubi život – kaže za “Novosti” Marko Ćirković, načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja u Upravi carina.

Vanrednim pretresom u međunarodnom vozu broj 292 Sofija – Beograd, pronađen je u sistemu za grejanje arsenal oružja i municije od 19 pištolja “ekol”, kalibra 9 milimetara, četiri revolvera “ekol” kalibra 9 milimematara i 500 metaka. Oružje i municija si bili izuzetno dobro sakriveni, a otkriveni su na osnovu anonimne dojave. Kontrolom robe, koju je prijavio jedan 57-godišnji putnik na aredoromu “Nikola Tesla”, registrovane su četiri lovačke puške marki “beneli”, “remington”, “david pedersol” i “tika”, kao i jedan poluautomatski pištolj”CZ-75″, kalibra 9 milimetara. Otkriveno je da se među puškama nalaze tri neprijavljena pakovanja municije marke “vinčester”, i to ukupno 40 metaka za pušku i 50 komada pištoljske municije.

– Srbija je tranzitna zemlja za krijumčarenje oružja, koje najčešće stiže iz Turske, Bugarske, BiH i Rumunije i namenjeno je kupcima na Zapadu. Kupci su uglavnom kriminalci iz Nemačke, Austrije, Italije – naglašava Ćirković.

(Večernje novosti)

Komentari / 0

Ostavite komentar