Majka ima još nade da će neko odgovarati za njenu mrtvu djecu

Slavka Matić iz bratunačkog sela Bjelovac, svjedok u procesu protiv Nasera Orića, izjavila je da će dok je živa svjedočiti o zločinu koji su u njenom kraju 14. decembra 1992. godine počinili Orićevi vojnici.

Republika Srpska 20.06.2015 | 12:58
Majka ima još nade da će neko odgovarati za njenu mrtvu djecu

Tokom napada ubijene su i njene dvije kćeri i muž.

"Nisu samo moju kuću u vječno crnilo zavili. Nema kuće u Bjelovcu da nije bilo žrtava", rekla je za "Večernje novosti" Matićeva, koja je i svjedok odbrane na suđenju generalu Ratku Mladiću.

Ona kaže da danas, umjesto sa ukućanima, priča sa fotografijama.

"Stalno mi je pred očima to što sam zatekla. Snježana je, jasno mi je, pogođena kad i Gordana na vratima kuće. Pa se vukla do kupatila. Tu su je stigli i pucali joj u glavu. Zašto, pitam se?", priča Matićeva i dodaje da je suprug Radivoj ubijen pod jabukom.

Snježana Matić imala je 26 godina kada je ubijena. Završila je višu medicinsku školu i dobila posao u Banji Guber. Njena sestra Gordana završila je srednju građevinsku školu.

Matićeva kaže da je pred Haškim tribunalom govorila i kao majka i kao čovjek koji ima još malo nade da će neko nekada odgovarati za njenu mrtvu djecu i muža.

"Nisam od onih koji kažu: sve je to Slavka bez veze... svjedočenje, dokazivanje, bez veze. Ja još vjerujem, makar i poslije mene da će neko ovu našu nepravdu do neba da ispravi. Zato sam išla da svjedočim. Zato nemam strah da o svemu javno govorim. I kažem vam - svjedočiću dok sam živa. A možda sam zbog toga i živa", poručila je Matićeva.

Ratni komandant Srebrenice Naser Orić uhapšen je 10. juna u švajcarskom gradu Bernu po potjernici koju je za njim raspisala Srbija 2014. godine, koja ga tereti za ratni zločin.

Orića, bivšeg komandanta 28. Divizije takozvane Armije BiH, Haški tribunal je 2008. godine oslobodio krivice za zločin počinjen u Srebrenici.

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Tina

20.06.2015 11:33

Ovog zlotvora Nasera treba muciti i na najgore muke staviti.I zasto se svi mi Srbi ne dignemo zajedno u Zenevu ,da trazimo da ga izruce .Jadne majke sta su dozivjele.

ODGOVORITE
Name

Nedjo

20.06.2015 11:50

Uopste me ne cudi sto Naser sada slini mnogo je zla nacinio i zna sta ga ceka.

ODGOVORITE
Name

Jeca

20.06.2015 12:27

Znaš Tina svaki zločin treba dokazati pred sudom Nemoj da te emocije ponesu

ODGOVORITE
Name

pa

20.06.2015 12:58

Problem je u tome sto se do sada zlocini nad Srbima nikako nisu mogli dokazati, narocito pred Haskim tribunalom. Tamo kada bi neko i priznao zlocine nad Srbima, oni bi ga proglasili ludim i oslobodili. Za srspki narod vecina haskih sudija su zvjeri u rangu nacista.

Name

Jiha

20.06.2015 12:39

Zao mi je ako je istina. Međutim, ako ova zena svjedoci u odbrani Mladicu, onda je sve jasno o kakvoj se gospođi radi!

ODGOVORITE
Name

Is

20.06.2015 14:11

Pa kome ce u odbranu svjedociti??? Naseru??? Toliko provociras i sprdas se sa sudbinom ove zene da ti zelim da nesto slicno dozivis kao i ona!

Name

cober

20.06.2015 13:12

Zamolio bih da se pusti snimku svjedočenja dotične od prije mjesec i po na suđenju Mladiću a imaju je. Tamo je lijepo tužioc predočio dotičnoj izvještaj Bratunačke pješedijske brigade gdje lijpo piše da su njen muž i kćerke poginuli kao borci u borbama te iste brigade. Predočio je i spisak te brigade gdje lijepo piše da su regrutovani u tu brigadu.

ODGOVORITE
Name

Is

20.06.2015 14:14

Znas li ti citati??? UBIJENI NA KUCNOM PRAGU!!!Znaci prvo ranjeni pa onda potvrdjeni metkom u glavu! Klasicni ratni zlocin! Ubistvo ranjenika. A ti kazes da ne trebamo vjerovati njoj nego tuziocu haskog tribunala. Sram te bilo!

Name

Boki

20.06.2015 14:17

Treba li jos nekom objasnjavati zasto se desila Srebrenica.Onaj ko ima djecu zna sta je ovo i koliku bol i zelju za osvetom moze izazvati.A za ovu nazovi Jecu i dokaze.Nije problem dokazati ovako nesto ali je problem sto pred haskim i bih sudom zlocin nad srpskim hivöjem nijje zlocin.Sud bih za ratni zlocin presudjuje 4 god zatvora.Ko je tu lud toliku kaznu dobije srbin koji je muslimana poprijeko pogledao.

ODGOVORITE
Name

Majko

20.06.2015 15:41

Osveta ce stici,naser ce odgovarati za svoje zlocine. Nema njemu sna.

ODGOVORITE
Name

Čekaj malo...

20.06.2015 16:09

Čekaj malo stara. Prije je se utvrdilo da su dotične osobe poginule kao navodni ,, heroji' jer su mobiliizovani . Sada u odbrani ovog lopova izjavljuje se i drugačije.

ODGOVORITE
Name

re cober

20.06.2015 18:51

Taj isti tužilac u istom predmetu dokazuje da su svi ukopani u Potočarima poginuli 11. jula 1995. godine i da su svi bili civili. 70% ukopanih kao žrtve tzv. genocida su bili mobilisani i vojnici i najveći broj je nastradao u borbama do 1995 . godine diljem cijele BiH. Očita je primjena dvostrukih aršina. Razlog tome nije poznat samo onima koji su naivni i ništa ne znaju.

ODGOVORITE
Name

Md

21.06.2015 09:28

Zao mi je ove zene ali nikad niko nece odgovarati za to,Hag ne interesuje istina nego ko vise plati a znamo da saudijski princ casti sud u Hagu,sudije haskog tribunala su unuci nacista sto su izginuli od Srba za vrijeme okupacije 41,svabe ne zaboravljaju kao Srbi,a tu je i Vatikan da pripomogne unistenju Srba ako bi neko pokusao da kaze istinu crno mu se pise

ODGOVORITE