Sutra primopredaja ikone Presvete Trojice

U Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci sutra će biti organizovan svečani doček i primopredaja ikone Presvete Trojice sa ugrađenom česticom Mamvrijskog hrasta iz Hevrona.

Republika Srpska 20.06.2015 | 12:30
Sutra primopredaja ikone Presvete Trojice

Ikona će sveštenstvu Sabornog hrama Hrista Spasitelja biti predata na trajno čuvanje poslije liturgije, u vremenu od 10.30 do 11.00 časova, saopšteno je iz Uprave Hrama Hrista Spasitelja.

Gradu Banjaluka i Sabornom hramu Hrista Spasitelja ovu ikonu daruje Poklonička agencija Srpske pravoslavne crkve "Dobročinstvo", koja ove godine navršava 25 godina postojanja.

Direktor Agencije "Dobročinstvo" Dragan Vukić uručiće ikonu sveštenstvu Sabornog hrama.

Ikona će, po blagoslovu NJegovog preosveštenstva episkopa banjalučkog Jefrema biti postavljena na mjestu nekadašnjeg, stradalnog od ustaša porušenog, hrama Svete Trojice u Banjaluci, odnosno u novosagrađenom Sabornom hramu Hrista Spasitelja.

Ikona, dimenzija 120 sa 90 centimetara, djelo je poznatog ikonopisca Bojana Jurišića, a rađena je u tradiciji vizantijske ikonografije, po motivu jednog od najznačajnijih događaja iz biblijske istorije Starog Zavjeta, odnosno javljanja Boga – Svete Trojice praocu Avraamu u vidu Tri Anđela.

Biblijski događaj, koji izobražava ova ikona, opisan u Prvoj knjizi proroka i bogovidca Mojseja, desio se 1.800 godina prije Hristovog rođenja, u mjestu Mamvri Mamvrijska dubrava ili dolina kod Hevrona, na zapadnoj obali rijeke Jordan, 35 kilometara južno od Jerusalima.

Da bi se sklonili od dnevne žege, Avraam je svoje neobične goste ugostio pod krošnjom jednog hrasta, u Bibliji poznatog kao Mamvrijski hrast, u čijoj blizini je bio nastanjen.

Ovaj hrast se na čudesan način očuvao do naših dana, i nalazi se na posjedu ruskog manastira Svete Trojice. Po predanju, hrast je star 5.000 godina. Za hrišćane predstavlja veliku svetinju, ali ga poštuju i judeji i muslimani.

Zaslugom pokloničke agencije "Dobročinstvo", upravo od ovog sveštenog drveta, jedna čestica je stavljena u relikvijar koji se nalazi u dnu darivane ikone Presvete Trojice.

Komentari / 0

Ostavite komentar